Foto: unsplash.com

Úzkosť je niekedy taká potvora, že vám nenechá ani kľudné ráno.

Je prirodzené, ak sa raz za čas ráno zobudíte a máte obavy z nastávajúceho dňa. Je taktiež prirodzené sem-tam vstať a mať stres či necítiť sa práve sviežo a čulo. No určite nie je v poriadku, ak sa vám to deje každé jedno ráno. Hodiny pomaly ešte neodbili ani osem a vy už máte toľko úzkosti, že ju môžete rozdávať? Dokonca aj do zásoby?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak vám ráno prebehnú hlavou niektoré z týchto myšlienok, potom je možné, že aj vy trpíte úzkosťou.

#1 „Čo ak sa niečo pokazí?“

Úzkosť má celkovo schopnosť nechať nás myslieť si iba to najhoršie. Takže ak ešte nie je ani sedem hodín ráno a vy už ste v hlave premysleli všetky desivé scenáre a ste úplne vystresovaní z nasledujúceho dňa, potom by ste mali zbystriť pozornosť. Ak sa budete zameriavať iba na to negatívne, potom je jasné, že nič pozitívne sa nestane.

#2 „Určite som na niečo zabudol…“

Ak máte tendenciu ráno sa zobudiť a neustále premýšľať nad tým, čo je tá vec, ktorú ste mali urobiť, no neurobili ste ju (aj keď ste zvládli všetko), potom je to ďalší zo znakov toho, že aj vy môžete trpieť úzkosťou. Začať premýšľať nad všetkými starosťami daného dňa rozhodne nie je najlepší spôsob, ako začať ráno.

unsplash.com

#3 „Prečo mi tak silno bije srdce?“

Úzkosť dokáže spôsobiť aj rôzne fyzické problémy, ako napríklad nadmerné potenie, chvenie, nevoľnosti alebo zvýšený tep srdca. Ak s tým zápasíte, dokonca aj ráno, keď je vaše telo ešte relatívne v pokoji, je najvyšší čas začať to riešiť.

#4 „Veľmi sa bojím, ako dopadne moje poobedňajšie stretnutie.“

Aj keď nie je nič zlé na tom prejsť si ráno svoj rozvrh, no tráviť čas tým, že sa budete takto skoro znepokojovať ohľadom vecí, ktoré sa udejú až o niekoľko hodín, rozhodne v poriadku nie je. Namiesto toho žite prítomnosťou a riešte veci postupne – tak, ako sa dejú. Nemusíte premýšľať nad tým, čo ešte len bude.

#5 „Môj život je jedno veľké zlyhanie.“

Človek, ktorý trpí úzkosťou, sa môže ráno zobudiť a hneď sa začne porovnávať s ostatnými. Vo veľkej miere tomu napomáha aj ranné prezeranie sociálnych sietí. Potom máte už hneď z rána pocit, že váš život nestojí za nič a je jedno veľké zlyhanie. A úzkosť je na svete.

#6 „Čo ak bude zlá premávka?“

Ľudia trpiaci úzkosťami sa zvyknú strachovať aj o rôzne, aj tie najjednoduchšie veci, ako je napríklad to, koľko áut bude na ceste v rannej špičke. A nielen to, takíto ľudia majú navyše tendenciu chodiť do práce skôr, len aby sa vyhli obrovským návalom ľudí.

unsplash.com

#7 „Už ma pravdepodobne bude čakať mail s novými úlohami.“

Trpieť úzkosťou znamená taktiež zamýšľať sa nad všetkým a všetkými, okrem seba. Namiesto toho, aby ste vstali a mali pokojné ráno, hneď sa zaťažujete stresujúcimi vecami, ako je práca a iné povinnosti. Čo tak trochu spomaliť?

#8 „Musím vstať. Hneď teraz!“

Zazvoní vám budík, no vy jednoducho nedokážete vyliezť z postele. Bojíte sa otvoriť oči, pretože viete, že vás čaká ďalší ťažký deň a necítite sa pripravení. Presviedčate sa a presviedčate, až sa vám to nakoniec podarí, no to už ste dávno plní úzkosti.

#9 „Naozaj som to včera pokazil.“

Ďalším znakom úzkosti môže byť aj to, že neustále premýšľate nad tým, čo sa stalo. Nedokážete nechať minulosť minulosťou a stále sa trestáte za svoje chyby. Ale mali by ste vedieť, že nikto z nás nie je neomylný. Každý má právo pomýliť sa. Tak to nechajte už tak.

unsplash.com
bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov