Určite už dávno viete, čo je emocionálna inteligencia a prečo je dôležitá. Ľudia, ktorí majú vysokú úroveň tohto druhu inteligencie sa vyznačujú aj emocionálnou stabilitou. Viete, o čo ide?

Často si ľudia pod týmto pojmom predstavia človeka, ktorý neprejavuje svoje city, tvári sa odmerane až apaticky, teda niekoho, kto je voči emóciám akoby odolný. Emocionálna stabilita je niečo celkom iné. Osoby s touto vlastnosťou nemajú rýchle striedanie nálad, ani žiadne búrlivé výkyvy, sú rozvážni, pozitívne naladení a nenechajú sa stresom len tak vyhodiť z kontextu. Okrem toho, problémy a ťažké situácie berú ako výzvy, do ktorých sa so zvedavosťou púšťajú.

Článok pokračuje pod videom ↓

Patríte aj vy k takýmto ľuďom? Prečítajte si týchto 5 znakov emocionálne vyrovnaných ľudí a zistíte to…

Neboja sa rizika

Nie že by o ňom nepremýšľali alebo ho nebrali do úvahy, to nie, to by bolo hlúpe. Samozrejme, že poznajú možné hrozby, no nezľaknú sa ich a radšej to risknú. Možnosť objaviť nové veci alebo dospieť k novému poznaniu je pre nich dôležitejšia, ako pohodlie zóny komfortu. Rátajú aj s neúspechom a keď sa s ním stretnú, prijmú ho s pokorou a nedajú sa ním zdeptať.

Títo ľudia vedia, že najťažším je vždy prvý krok do neznáma. A vedia aj to, že čím viac krokov človek urobí, tým lepšie si uvedomí, že strach má veľké oči a nič nie je také ťažké ani strašné, ako sa na prvý pohľad javilo.

Unsplash.com

Sú úprimní

Neboja sa nahlas povedať, čo sa im páči, s čím súhlasia, ale ani kritiku, ktorú druhí neradi počúvajú. Keď potrebujú pomoc, nehanbia sa o ňu požiadať. Keďže sú zodpovední, zodpovedne sa stavajú k svojim potrebám a dbajú o svoje zdravie.

Záleží im aj na dobre iných a keď majú o niekoho strach, alebo vidia, že niekto nerobí dobre, otvorene mu povedia svoj názor.

Sú zodpovední

Svoje slovo nedávajú len tak, bez premýšľania. Vedia totiž, že jediný, kto je zodpovedný za ich vlastní život, sú oni sami. Nie mama, ani partner, ani šéf v práci. Uvedomujúc si, že sa budú musieť postaviť nie len za svoje úspechy, ale i za omyly, vzali títo ľudia svoj život do svojich rúk.

Svedčí o tom celé ich správanie – sú to silné osobnosti, dokážu si priznať vinu a ospravedlniť sa, ak niekomu ublížili. Už dávno sa s ľuďmi prestali porovnávať. Málo sa sťažujú, radšej zmenia to, čo im vadí a čo zmeniť môžu.

Unsplash.com

Vedia si vytýčiť hranice

To zahŕňa pre mnohých takmer nedosiahnuteľnú schopnosť povedať „NIE“. Emocionálne stabilní ľudia majú svoje hranice a zásady, nie preto, že by ich nutne potrebovali, ale preto, že pre nich predstavujú určité hodnoty, ktoré zastávajú. Stoja si za tým, čomu veria, aj keď ich mnohí nepochopia. Je to znakom ich osobnostnej zrelosti a nie konzervatívnosti, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Ak sa pre niečo rozhodnú, tak len preto, že to naozaj tak chcú a cítia a nie preto, že je to rozhodnutie väčšiny.

Veria v lepšiu budúcnosť

Keďže nenadávajú na niekedy náročnú každodennú realitu, aj na budúcnosť sa dívajú skôr so zvedavým očakávaním, ako s pesimistickým skepticizmom. Ak sa dívajú do minulosti, tak len preto, že sa z nej chcú poučiť a neopakovať tie isté chyby.

Okrem toho, títo ľudia sa neboja snívať vo veľkom. Vedia, že mnohé z toho, čo v budúcnosti plánujú, nemusí vyjsť vôbec, alebo to dopadne inak, než čakali, no s odvahou sa do toho aj tak púšťajú. Vedia, že cesta k cieľu je vzrušujúcejšia, než cieľ samotný.

Unsplash.com/Eduard Militaru

Dočítali ste a cítite sa sklamaní sami zo seba, pretože tieto znaky na vás nesedeli? Máme pre vás dobrú správu: emocionálna stabilita sa dá vybudovať. Nie je to jednoduchá úloha, no nie je nemožná. Prvý krok, ktorý vám odporúčame urobiť, je prestať bojovať so sebou samým a správať sa k sebe ako k najlepšiemu priateľovi – nie ako k úhlavnému nepriateľovi.

Ďalej už počúvajte svoju intuíciu, tá vás povedie…

Pozri aj: Psychológovia odporúčajú: Používajte toto 2-hodinové pravidlo a váš život sa zmení o 180°

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov