Rozchod (sakramentsky) bolí. A je jedno, či ste boli s niekým len pár týždňov alebo rokov.

Pamätám si na svoj prvý rozchod. Mala som 15 a padla prvá pusa. Už som sa v duchu zaňho vydávala. Moje nadšenie však skončilo v momente, keď mu moja najlepšia kamarátka ukázala denník, v ktorom si písala, že som doňho bláznivo zamilovaná. Chlapec sa samozrejme zľakol. Mal 17 a vonkoncom nepomýšľal na manželstvo. S kamarátkou som sa prestala stretávať. No ak máte pri sebe naozaj priateľku, na ktorej vám záleží, bude vás trápiť, keď ju uvidíte nešťastnú. Ako jej teda môžete pomôcť so zlomeným srdcom?

Článok pokračuje pod videom ↓

Prinášame vám 5 užitočných rád, resp. viet, ktoré môžu zmierniť depresiu z rozchodu. Treba mať však na pamäti, že slávne vetičky typu: „Bez jednej lastovičky bude ešte leto,“  či „To je teda absolútny debil!“ nepomôžu naozaj nikomu.

#1 „Som tu pre teba!“

Photo by Ariel Lustre on Unsplash

Niekedy, keď nám je fakt na h∗vno, nám najviac pomôže plece, na ktorom sa môžeme vyplakať. Tak buďte pri nej. Dajte jej vedieť, že vám môže volať v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu. Ak potrebuje byť sama, akceptujte to. No mala by vedieť, že sa na vás môže kedykoľvek spoľahnúť. Raz to prejde. Žiadna bolesť našťastie netrvá večne!

#2 „Môžeš byť smutná!“

Aj vás tak iritovalo už z čias materskej školy, ako nás učili neplakať? Nech sa stalo čokoľvek, nemali sme dať najavo svoje city. Najmä tie negatívne, ako plač, smútok či depresia, sú v našej spoločnosti absolútnym tabu. No v dôsledku tohto ignorovania z nás vyrástli dospelí, ktorí nevedia ani milovať naplno. Človek po rozchode má právo na svoj smútok. Je to prirodzená súčasť procesu liečenia.

#3 „Nie, včera si vôbec nebola opitá!“

Photo by Alex Knight on Unsplash

Ak sa vaša šialene smutná kamarátka rozhodne svoj smútok zapiť v bare, treba to akceptovať. Vaše moralizovanie by aj tak pravdepodobne nepočúvala. Veď ju bude bolieť hlava. Vy sa však môžete snažiť zmierniť jej emocionálne výčitky. A nezabudnite jej uvariť poriadny vývar. Bude ho potrebovať.

#4 „Už si to zvládla aj predtým. Zvládneš to aj teraz!“

V tomto prípade platí staré známe: „Čo ťa nezabije, to ťa posilní.“ Väčšina z nás má za sebou už niekoľko rozchodov. Všetky boleli. A vždy sme si mysleli, že sme prišli o toho pravého. Ale to je len omyl. Ak sme to zvládli predtým, nie je dôvod, aby sme to nezvládli aj tentokrát.

#5 „Stále si úžasná!“

Photo by Ben White on Unsplash

To, že nás niekto nechal, neznamená, že sme zlí a menej hodnotní. S najväčšou pravdepodobnosťou len medzi nami nebola kompatibilita. No zlomená, zranená žena potrebuje v prvom rade podporiť sebavedomie. Pripomeňte jej, že je úžasná, pretože na to asi na chvíľočku zabudla. A keď bude na tom lepšie, možno dokáže zdvihnúť hlavu a pozrieť sa na obzor. Slnko svieti aj na ňu!

Pozri aj: Toto je 6 prípadov, kedy rozchod s tým, koho milujete, v skutočnosti dáva zmysel

elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov