Básnik Milan Rúfus raz múdro poznamenal, že rozprávky nevznikli preto, aby deti zaspali, ale aby sa dospelí zobudili.

Veríme, že aj nasledujúci príbeh, ktorý vám prinášame, vás povzbudí a pomôže vám dívať sa na svet aj z iného uhla pohľadu…

Článok pokračuje pod videom ↓

Istý veľmi bohatý kupec mal štyri manželky. Najradšej zo všetkých mal poslednú, štvrtú manželku. Kupoval jej drahé šaty, zdobil ju drahokamami, doprial jej najvyberanejšie jedlá a nedával jej nič iné, len to najlepšie.

Tretiu manželku mal takmer rovnako rád. Bol na ňu veľmi pyšný, rád ju brával do spoločnosti a ukazoval priateľom. Tajne sa však bál, že by mu ju mohol zviesť niekto iný.

Druhú manželku mal v obľube, pretože bola jeho dôverníčkou a starala sa oňho veľmi starostlivo. Kedykoľvek, keď prišli problémy, mohol sa na ňu obrátiť a nielenže u nej nachádzal útechu, vždy mu aj pomohla poradiť si s ťažkosťami.

Unsplash.com/Suhyeon Choi

Prvá manželka bola tichá a nenápadná osoba. V jeho živote zohrávala dôležité miesto a zo všetkých manželiek bola najlojálnejšia. Ich vzťah sa začal ešte predtým, než kupec začal podnikať a táto manželka bola vždy tou, ktorá mu pomáhala viesť obchody. Hoci si to kupec neuvedomoval, ona mala najväčší podiel na jeho bohatstve. Napriek tomu, že ho milovala hlbokou a oddanou láskou, sotva si ju všímal a vôbec sa o ňu nestaral.

Ako to už v živote chodí, kupec zostarol a ochorel. Tušil, že čoskoro umrie, a preto sa zamýšľal nad odchodom z tohto sveta, ktorý mal čochvíľa prísť. Umáral ho pocit osamelosti, no spomenul si na svoje manželky a rozhodol sa požiadať ich, aby mu robili na jeho ceste spoločnosť.

Opýtal sa preto štvrtej manželky: „ Miloval som ťa najviac zo všetkých. Dával som ti vždy to najlepšie, čo som mal, a nikdy ti nič nechýbalo. Teraz, keď umieram, pôjdeš so mnou na druhý svet?“

„V žiadnom prípade!“, odpovedala mu štvrtá manželka a bez slova odišla. Jej odpoveď zovrela kupcovi srdce.

Smutný, no s nádejou sa obrátil na tretiu manželku: „Ľúbil som ťa. Bola si mojou ozdobou a vždy som ťa rád zoznámil s vplyvnými ľuďmi. Urobíš mi láskavosť a odprevadíš ma na onen svet?“

„Na to zabudni! Život je skvelý a jediné, po čom túžim, je žiť! Keď umrieš, opäť sa vydám!“ Kupcovo srdce začalo od bolesti krvácať.

Obrátil sa na druhú manželku: „Drahá, vždy som sa na teba mohol obrátiť s akoukoľvek prosbou a ty si mi pomohla. Teraz potrebujem tvoju pomoc viac, než kedykoľvek predtým. Keď budem umierať, budeš mi robiť spoločnosť?“

Jej odpoveď znela: „Žiaľ, najviac, čo pre teba môžem urobiť, je vystrojiť ti honosný pohreb.“ Mužove srdce od bolesti prasklo.

Unsplash.com/Roya Ann Miller

Z kúta sa ozval tichý hlások: „Pôjdem s tebou kamkoľvek pôjdeš. Aj na smrť.“ Obchodník z posledných síl zdvihol zrak a zbadal svoju prvú manželku. Bola strašne vychudnutá a bledá. Z posledných síl ju chytil za ruku a povedal jej: „Mal som sa o teba lepšie starať, kým som mohol…!“

Každý človek, aj vy, máte tieto štyri manželky. Čo predstavujú?

Štvrtá manželka je naše telo, ktoré milujeme najviac z toho, čo máme.  Denno-denne sa o seba staráme, obliekame sa najlepšie, ako vieme, doprajeme si akékoľvek jedlá, je pre nás dôležité, aby sme boli zdraví… Ale táto štvrtá manželka sa s nami rozlúči ako prvá. Okrem toho, že už počas procesu starnutia sa bude naše telo meniť, po smrti sa zmení na nepoznanie.

Tretia manželka je to, čo počas života nadobudneme – náš majetok, spoločenské postavenie, hmotné statky a peniaze. Keď raz umrieme, rýchlo prejdú k iným.

Druhá manželka predstavuje našu rodinu a priateľov. Bez ohľadu na to, akí blízki sme si počas života boli a koľkokrát sme si navzájom pomohli, na konci sa budeme musieť rozlúčiť.

Prvá manželka je naša duša, ktorá je s nami od začiatku a ktorá s nami z tohto sveta aj odíde. Koľkokrát na ňu zabúdame len kvôli tomu, že sa staráme o to, ako vyzeráme, čo si o nás myslia iní alebo o to, čo by sme chceli dosiahnuť, čo si kúpiť, kam sa dostať…?

pexels.com

To, ako sa budeme na konci cítiť, závisí od toho, v akom stave bude naša duša. Nezanedbávajme ju kvôli veciam, ako sú peniaze, pôžitky, sláva či postavenie.

Pozri aj: Čo myslíte, aká je vaša hodnota? Prečítajte si príbeh, ktorý vám otvorí oči

adorablequotes4u
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov