Foto: pixabay.com | aliexpress.com

Naše topánky sú oveľa dôležitejšie, než by sme si možno mysleli.

Pravdou je, že o človeku dokážete povedať naozaj veľa už na základe toho, aké má na sebe topánky. Neveríte? Tak sa skúste pozrieť na tie, ktoré máte obuté práve teraz. Ak by niekto uvidel iba vaše nohy spolu s topánkami a nič iné, a mal by odhadnúť váš vek, pohlavie, finančnú situáciu či dokonca osobnosť, čo si myslíte, že by povedal? Vytvoril by si o vás pekný obraz alebo by to nebolo nič moc? A čo ak by sme vám povedali, že vaše topánky o vás dokážu odhaliť aj niečo také, ako napríklad vaše politické presvedčenie?

Článok pokračuje pod videom ↓

To je presne to, nad čím sa zamýšľali výskumníci z Kansaskej univerzity, a preto sa rozhodli uskutočniť istý experiment. Skupinku ľudí požiadali, aby im poskytli nejakú fotografiu ich topánok. Taktiež ich potom požiadali, aby odpovedali na niekoľko demografických otázok (vrátane ich politického presvedčenia) a urobili si testy osobnosti.

Následne výskumníci rozdelili topánky na základe niekoľkých kritérií, ako napríklad: či boli topánky škaredé alebo atraktívne, či mala špička guľatý alebo špicatý tvar, či vyzerali lacno alebo drahšie, či boli roztrhané alebo kvalitne ušité, či išlo o nové alebo staré topánky, alebo či boli v neutrálnych farbách alebo úplne farebné.

Na čo teda výskumníci prišli?

unsplash.com

Výsledok bol naozaj veľmi prekvapivý. Ukázalo sa, že politická ideológia ľudí súvisela s prvými štyrmi kritériami na rozdelenie. Čím je osoba liberálnejšie orientovaná, tým je pravdepodobnejšie, že bude mať škaredé, lacno vyzerajúce, možno aj trochu zničené topánky s guľatým tvarom špičky. Naopak, u tých viac konzervatívnejších je väčšia pravdepodobnosť, že ich topánky budú atraktívne, drahé, kvalitne ušité a so špicatou špičkou.

Ale prečo je to tak? Čo má výber obuvi spoločné s našou politickou ideológiou?

Aj keď neexistuje presná odpoveď, sú určité dohady. Je pravdepodobné, že bohatí ľudia budú mať vo väčšej miere konzervatívnejšie názory a taktiež, že si môžu dovoliť míňať viac peňazí na kvalitnú, dobre vyzerajúcu obuv.

Existuje aj druhá možnosť. Tá zas hovorí o tom, že konzervatívci majú tendenciu byť svedomití, čistí, pracovití či organizovaní, zatiaľ čo liberáli sú skôr spontánni a neorganizovaní a ich prioritou je pohodlnosť, nie atraktívnosť, takže presne to zrkadlia aj ich topánky.

Keď chcete na niekoho urobiť dojem, dbajte na to, aby ste mali pekné topánky

Na záver už iba taká maličkosť. Určite ste už neraz počuli, že ak chceme na niekoho urobiť dojem, potrebujeme pevný stisk ruky a očný kontakt. Lenže taktiež potrebujeme aj dobré topánky. Je to totiž prvá vec, ktorú si na druhom všimneme. Ako naložíte s touto informáciou je už na vás, no určite výber vašej obuvi nepodceňujte.

unsplash.com
psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov