Každé manželstvo a vzťah si prešli aspoň jednou krízou a pokiaľ ešte nie, či už chcete alebo nie, príde to. Odborníčka na vzťahy a manželská poradkyňa Rachel Sussmanová z New Yorku je človek, ktorý ľuďom pomáha práve pri takýchto partnerských krízach. Nedávno sa podelila o jedu vec, ktorá vám môže pomôcť tieto krízy prekonať.

Či už ide o krízu týkajúcu sa finančných nezhôd alebo o menšie problémy, ktoré postihnú každý pár ako je žiarlivosť alebo zlé ovládanie hnevu, určite sa zhodneme na tom, že sa môže ľahko jednať o vec, ktorá dokáže vzťah pochovať. Napriek tomu, že ide o charakteristiku naozaj rozmanitej škály partnerských problémov, Sussmanová prináša jednu jedinú radu, ktorá vám pomôže dostať manželstvo do pôvodných koľají.

Článok pokračuje pod videom ↓

Rada znie nasledovne:

Spomaľte a počúvajte.

Aktívne počúvanie partnera by malo byť zásadným prvkom každého dobre fungujúceho vzťahu. Keď krachuje komunikácia a obaja z páru sa snažia o to, aby boli vypočutí, dochádza k tomu, že ani jeden z nich v konečnom dôsledku vypočutý nie je a  tak nikto nemôže „vyhrať“.

Asi každý by si prial, aby ho jeho partner poznal lepšie ako hocikto iný a rozumel si s vami vo všetkom, nie len čo sa vášho vzťahu týka. Preto pokiaľ vás váš partner nechápe alebo s vami nesúhlasí, pri riešení konfliktov to môže viesť až k tomu, že hádky, a nakoniec aj celý vzťah, sa pre vás stanú naozaj desivou skúsenosťou, ktorá vás od komunikácie s partnerom odrádza napriek tomu, že by to tak byť nemalo.

pexels.com

Na druhej strane, Sussmanová hovorí, že je v poriadku dopriať si nejaký čas osamote, predtým ako problém prekonzultujete s vaším partnerom, pretože potrebujete čas na to, aby ste si ho premysleli. Pokiaľ na seba totiž partneri chrlia nekonečný prúd slov, bez toho, aby spomalili, premysleli si ich alebo dokonca vedeli, čo tým chcú dosiahnuť, má to od komunikácie ďaleko a jednoznačne to vzťahu neprospeje. Riešením je spomaliť, pýtať sa dobré otázky a pripraviť sa na to, aby ste boli otvorení odpovediam, vďaka ktorým zistíte, o čo v skutočnosti ide.

pexels.com

„Ľudia cítia potrebu byť vypočutí. Preto sa zvyknú prekrikovať, lebo sa vďaka tomu cítia silnejšími, než je ich partner“, hovorí Rachel. Ako však dodáva: „To ale do vzťahu v konečnom dôsledku prináša príliš veľa zla.“

Preto nezabúdajte, že komunikácia, ale nie jednosmerná, je základom silného vzťahu. Nebojte sa hovoriť so svojím partnerom a hlavne sa nebojte odpovedí na otázky, ktoré ste práve kvôli strachu nikdy nevyslovili. Nechajte aj druhú stranu, nech vám povie svoj názor na problém, ktorým váš vzťah prechádza a hlavne svojho partnera počúvajte.

Pozri aj: TÝCHTO 10 POCITOV JE NEPRÍJEMNÝCH, NO SÚ ZNAKOM TOHO, ŽE STE NA SPRÁVNEJ CESTE

psych.sk (Ivana G.), thisisinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov