Vedci hovoria, že s trochou pevnej vôle ľuďom trvá iba 30 dní, kým si vypestujú nový návyk. A rovnako ako pri začínaní čohokoľvek nového, začiatok a úvodné štádium tvorí 80% "bitky". Presne to je dôvod, prečo je také dôležité robiť malé, pozitívne zmeny každý deň po dobu 30 dní.

Nižšie nájdete 30 výziev, ktoré by ste sa mali snažiť splniť počas nasledujúcich 30 dní. Pokiaľ sa budete snažiť, podarí sa vám vo vašom živote vytvoriť nové, pozitívne návyky. Začnite s dvoma alebo s troma, a postupne zistíte, že ich zvládate oveľa viac.

Článok pokračuje pod videom ↓

Používajte slová, ktoré podporujú šťastie

Zmeňte svoj prístup a nabudúce, keď sa vás niekto opýta, ako sa máte, neodpovedzte: „Mám sa fajn“, odpovedzte: „Mám sa úžasne!“. Uvidíte, že tým niekomu vyčaríte úsmev na tvári.

Skúste každý deň niečo nové

Rozmanitosť je korenie života. Prvá skúsenosť vo vás nechá stopu na zvyšok života. Nemusia to byť veľké veci, stačí, keď začnete nejakou úplnou maličkosťou.

Každý deň vykonajte nesebecký čin

Od života dostanete to, čo ste do neho vložili. Pokiaľ spravíte malú pozitívnu zmenu v živote  niekoho iného, rovnaká zmena sa dostaví aj v tom vašom. Pomôžte preto niekomu, aby bol šťastnejší, alebo aspoň aby trpel menej.

Naučte sa a precvičujte nové zručnosti každý deň

Samostatnosť je kľúčom k zdravému a produktívnemu životu. Aby ste boli samostatní, potrebujete ovládať niekoľko základných zručností. Pomôže vám to lepšie sa orientovať v živote a čo viac, učenie sa nových zručností je zábava.

pexels.com

Naučte niekoho niečo nové každý deň

Každý má nejaký prirodzený talent alebo silu, ktorá dokáže pomôcť ostatným. Čo vám príde jednoduché, inému sa môže zdať náročné. Neberte tieto dary ako samozrejmosť a podeľte sa o ne s niekým, komu možno nejdú až tak ako vám.

Vyčleňte si hodinu denne na to, aby ste robili niečo, pre čo ste zapálení

A to môže byť čokoľvek. Či už účasť v mestskej rade, viera alebo nejaký koníček. Psychologický dopad je ten istý. Zapájanie sa do takejto aktivity vás spraví šťastnejšími.

Buďte milí ku všetkým, aj k tým, čo na vás milí nie sú

Byť milý a nemať rád sú dve odlišné veci. To, že budete milí na niekoho, koho nemáte radi neznamená, že ste falošní. Znamená to, že viete kontrolovať svoje emócie. Správajte sa k ľuďom s rešpektom nie preto, že oni sú milí, ale preto, že vy ste.

Sústreďte sa na to, aby ste boli vždy pozitívni

Nehľadiac na vážnosť situácie, snažte sa vždy byť ten človek, ktorý to berie optimisticky, pretože optimistickí ľudia vidia svet ako miesto preplnené príležitosťami. Snažte sa vždy hľadať tú svetlú stránku vecí.

Hľadajte lekciu aj v zlých situáciách

Je dôležité si pamätať, že všetko v živote vám prináša nejakú lekciu. Každý, koho stretnete prišiel, aby vás niečo naučil. Všetci sú súčasťou jednej veľkej skúsenosti, ktorá sa nazýva život. A vašou úlohou je si zo všetkých životných situácií niečo zobrať.

Dávajte si pozor a užívajte si život, aký je

Náš život nesmeruje k nejakému špeciálnemu momentu, pretože život je tým momentom sám o sebe. Väčšine ľudí nestačí, čo majú v tejto chvíli, no zamyslite sa na chvíľu. Celý váš doterajší život vedie ku chvíli, ktorú prežívate práve teraz.

pexels.com

Zbavte sa jednej veci každý deň

Obklopujeme sa príliš mnohými materiálnymi vecami a už si ani neuvedomujeme, ako veľmi nás ovládajú. Každý deň vyberte jednu nepotrebnú a jednoducho sa jej zbavte. Áno, je to naozaj také jednoduché. Boli by ste prekvapení, koľko málo vecí v skutočnosti pre šťastie potrebujete.

Vytvorte niečo nové každý deň

Vytváranie niečoho je proces ako žiaden iný. Dokáže vám dodať neskutočný pocit sebavedomia a komplexnosti, pretože niečo spravíte vlastnými rukami. Samozrejme, musí ísť o vec, pre ktorú ste zapálení a ktorú milujete.

Snažte sa 30 dní neklamať ani raz

Napriek tomu, že niektoré klamstvá vyzerajú nevinne, nie je to úplne pravdou. Ale vy to dokážete, proste hovorte od srdca a vždy povedzte celú pravdu.

Zobuďte sa každý deň o 30 minút skôr

A to preto, aby ste nemuseli pobehovať zmätene okolo a aby ste všetko stíhali. Tých 30 minút vám pomôže vyhnúť sa zhonu, stresu a tým aj prípadným bolestiam hlavy. Uvidíte, aký pozitívny dopad to na vás bude mať.

Za 30 dní sa zbavte troch zlozvykov

Či už ide o nezdravé jedlo alebo videohry, určite vo vnútri viete, že takéto návyky vám neprospievajú. Vyberte si tri a skúste sa ich postupne zbaviť.

Pozerajte televíziu menej než 30 minút denne

A to isté platí aj o filmoch a online seriáloch. Zabavte sa radšej inými relaxačnými aktivitami a získavajte pri nich skúsenosti, ktoré vám v živote aj reálne na niečo budú. Takže vypnite televíziu a choďte von.

pexels.com

Vyčleňte si jeden dlhodobý cieľ a pracujte na ňom jednu hodinu každý deň

Rozložte ho na malé úseky a sústreďte sa na ich dosiahnutie. Dosiahnutie veľkých cieľov je skutočne o maličkých krokoch, ktoré robíte každodenne a nie o jednom veľkom. Tak to proste funguje.

Každý deň prečítajte jednu kapitolu knihy

Ľudia trávia stále viac času čítaním online. Ale internet nedokáže nahradiť múdrosti, ktoré získate z čítania klasických papierových kníh. Preto sa ich snažte nezavrhnúť a venujte im každý deň aspoň malú chvíľu.

Každé ráno pozerajte alebo čítajte niečo, čo vás inšpiruje

Niekedy proste ráno potrebujete nakopnúť. Preto si každé ráno pred odchodom z domu pustite krátke motivačné video alebo prečítajte nejaký citát, blog alebo pozitívny príbeh a nechajte sa inšpirovať.

Každý deň robte po obede niečo, čo vás rozosmeje

Pozrite si vtipné video, prezrite si komiks alebo nájdite dobrý vtip. Pretože smiech je najlepší spôsob, ako získať novú energiu. A najviac novej energie potrebujete práve popoludní.

Vzdajte sa na 30 dní alkoholu

Pokiaľ si večer radi dáte pohár vína alebo pivo, skúste tento zvyk na 30 dní vynechať a nájsť si iný zdroj uvoľnenia.

Každý deň venujte 30 minút cvičeniu

Vaše zdravie je váš život. Neberte ho ako samozrejmosť. Stravujte sa zdravo, cvičte a budujte si kondičku. Pretože pokiaľ nie ste zdraví, nedokážete si naplno užívať život.

pexels.com

Cíťte sa nepohodlne a postavte sa vašim obavám každý deň

Tým, že každý deň spravíte malý krok z vašej komfortnej zóny, časom dokážete prekonať aj tú najväčšiu bariéru k pozitívnej zmene: strach. Občas sa bojíme, že zlyháme, ale cesta k úspechu nie je nikdy rovná a preto sa nebojte pádu, pretože bez zlyhaní to jednoducho nejde.

Každý deň uvarte jeden nový, zdravý recept

Varenie je zábava a pokiaľ to robíte správne, tak vaše telo vďaka vám dostane všetko, čo potrebuje. Zdravé stravovanie a ani varenie nie je nudné a preto sa o tom snažte presvedčiť každý deň tým, že pohľadáte alebo vymyslíte nový recept.

Každý deň sa porozprávajte s niekým, s kým sa bežne nerozprávate

Ľudia sú naozaj zaujímavé stvorenia a nemyslím tým len tých pár ľudí, s ktorými ste neustále v kontakte. Interakcia s neznámymi ľuďmi vám otvorí myseľ novým nápadom a perspektívam.

Splácajte svoj dlh a nevytvárajte žiaden nový po dobu 30 dní

Nekupujte si veci, ktoré nepotrebujete. Vytvorte si plán rozpočtu a plán splácania a držte sa ich. Zapisujte si každý cent čo miniete a zistíte, čoho sa môžete vzdať a čo si vo svojom rozpočte nechať.

Ukončite vzťah, ktorý vás ničí

Ponechajte vo svojom živote ľudí, ktorí vás skutočne milujú, motivujú a robia vás šťastnými. Počas nasledujúcich 30 dní sa postupne zbavte jednej osoby, ktorá toto nerobí a vo vašom vzťahu vám len ubližuje a drží vás v úzadí.

Odpustite niekomu, kto si zaslúži druhú šancu

Občas dobrý vzťah skončí kvôli veľkým egám alebo neopodstatnenej hádke. Pokiaľ vo vašom živote je niekto, kto si zaslúži odpustenie a druhú šancu, teraz je ten čas, aby ste mu ju dali. Pokiaľ je treba, ospravedlňte sa aj vy. Nechajte nasledujúcich 30 dní, nech sú novou kapitolou vášho života.

pexels.com

Dokumentujte každý deň jednou fotografiou a jedným odstavcom

Snažte sa, aby tá fotografia čo najlepšie reprezentovala daný deň. A predtým, než pôjdete spať, si napíšte pár riadkov o tom, čo bolo v ten deň skvelé. Za niekoľko rokov sa na tie fotky a zápisky pozriete a budete spomínať na momenty, na ktoré by ste za normálnych okolností zabudli.

Nezabúdajte, že osobnostný rast je pomalý a niekedy zložitý proces. Môže to byť náročné a preto na tom potrebujete postupne pracovať každý deň. Neuspokojte sa, pokiaľ nemáte to, čo si zaslúžite a nevzdajte sa napriek komplikáciám, ktorým počas vašej cesty budete čeliť.

Pozri aj: 9 VAROVNÝCH ZNAMENÍ, ŽE SA POHYBUJETE V SPOLOČNOSTI ZLÝCH A TOXICKÝCH ĽUDÍ

psych.sk (Ivana G.), marcandangel
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov