30 rokov je ideálnou hranicou na to, aby ste odstránili svoje zlé návyky a vybudovali si niektoré nové, ktoré vám dokážu pomôcť dosiahnuť úspech - a to v akejkoľvek životnej oblasti. Ak však neviete, ako začať, inšpirujte sa týmito 10 životnými zmenami.

Aj keď najskôr vám to možno nepôjde od ruky a budete mať pocit, že to nemá zmysel a takýmito zmenami sa k lepšiemu životu nedopracujete, verte tomu, že má.  Trvá istý čas vybudovať si návyky, či už dobré alebo zlé, a práve preto vytrvajte.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prestaňte fajčiť

Pokiaľ fajčíte, okamžite s tým prestaňte. Nemôžete síce odčiniť škody, ktoré ste na vašom tele fajčením napáchali, ale štúdie dokazujú, že pokiaľ s fajčením prestanete pred 40-tkou, riziko svojho predčasného úmrtia znížite až o neuveriteľných 90%.

Chodievajte spávať a vstávajte o tom istom čase

Zdá sa byť normálne používať víkendy na to, aby ste dospali zvyšok týždňa. No napriek tomu by ste sa mali aj cez víkendy zobúdzať približne o tom istom čase ako cez týždeň. Pokiaľ spíte pár dní až príliš dlho, hrozí vám, že si rozhodíte vnútorný cyklus a na druhý deň budete unavení. Preto sa snažte urobiť zo zaspávania a zobúdzania rutinu.

Začnite cvičiť pravidelne

Snažte sa hýbať tak často, ako sa dá. Nezáleží na tom, či kráčate, bicyklujete sa, beháte alebo plávate. Lebo keď prekročíte hranicu 30 rokov, začnete strácať svalovú hmotu a presne preto je dôležité začať práve v tom období cvičiť (ak ste to ešte neurobili). Nezabudnite si však vybrať aktivitu, ktorá vás baví, pretože je ťažké pokračovať v čomkoľvek, ak preto nie ste zapálení.

pixabay.com

Píšte si denník

Zapisujte si, čo sa deje vo vašom živote. Ani neviete, akú radosť vám môžu tie zápisky urobiť, keď si ich neskôr prečítate. Aj keď by ste si možno chceli nechať svoje vnútorné myšlienky pre seba, pokiaľ ich napíšete na papier, môže vám to pomôcť vyrovnať sa s nimi, či už sú pozitívne alebo negatívne.

Začnite šetriť peniaze

Neutrácajte peniaze za veci, ktoré nepotrebujete. Pokiaľ si vybudujete zvyk šetrenia teraz, vydrží vám aj do budúcnosti. Pretože čím skôr začnete šetriť, tým viac peňazí budete mať v zálohe, ak raz budete v núdzi a budete ich potrebovať.

Začnite nasledovať svoje životné sny

Nevzdávajte sa svojich snov. Chcete kúpiť dom? Mať deti? Napísať knihu? Vyberte si jeden a začnite na ňom pomaly pracovať. Dajte si za úlohu splniť malú časť svojho najväčšieho sna do konca roka a kto vie, možno sa vám podarí splniť ho aj celý.

pixabay.com

Naučte sa byť šťastní s tým, čo máte

Pokiaľ vám bude stačiť to, čo máte, budete v živote šťastnejší. Všetko je to o vašom prístupe. Pretože pokiaľ to dokážete oceniť, budete za to aj vďační a znížite svoje negatívne pocity. Každý deň si opakujte, aké máte v živote šťastie.

Prestaňte si myslieť, že musíte vyjsť v ústrety každému

Nemusíte sa zavďačiť každému. Ani to nie je možné. Vyberajte si priateľov a kontakty precíznejšie než doteraz, pretože ak to nespravíte, môžete sa dostať do bodu, v ktorom zistíte, že ste mrhali časom na ľudí, ktorí si to naozaj nezaslúžia.

Prestaňte sa porovnávať s ostatnými

Neubližujte si tým, že budete porovnávať, čo dokážu vaši súrodenci alebo priatelia v porovnaní s vami. To, že sa budete neustále ohliadať a zisťovať, čo dokázal niekto iný, vám nepomôže dosiahnuť vlastné ciele. Radšej sa sústreďte na to, čo chcete vy a na svoj vlastný progres.

pixabay.com

Začnite si odpúšťať za svoje vlastné chyby

Odpustite sami sebe. Pretože všetci robíme chyby a tým, že na ne neustále budete myslieť, si nepomôžete. Radšej sa z nich niečo naučte a posuňte sa ďalej. Tým, že sa posuniete od svojej minulosti, ste zas o krok bližšie k osobnému úspechu.

Ak sa nachádzate pred svojím 30 rokom života, mali by ste s vymenovanými zmenami čo najskôr začať, pretože práve teraz je na ne ten najsprávnejší čas. Nebojte sa, nie je neskoro niečo zmeniť a napriek tomu, že na ceste za svojím úspechom a šťastím ešte niekoľko krát spadnete, verte tomu, že to bude stáť za to.

Pozri aj: VIRÁLNY ČLÁNOK „45 ŽIVOTNÝCH LEKCIÍ OD 90-ROČNÉHO ČLOVEKA“ MÔŽE KOMPLETNE ZMENIŤ VÁŠ POHĽAD NA ŽIVOT

psych.sk (Ivana G.), independent
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov