Ľudia sa často necítia byť dosť dobrí na to, aby boli niekoho priatelia, milenci alebo partneri v podnikaní. Niekedy proste nechápu, čo na nich ostatní vidia a prečo si vybrali práve ich. A dôvod? Sú jednoducho neistí.

Také isté je to aj vo vzťahoch. Niekedy je ťažké pochopiť, že vo vzťahu treba zdieľať svoje myšlienky a pomáhať si navzájom. Neistota často vychádza z minulosti, keď sa k vám niekto správal zle a vy na to neviete zabudnúť. Nasledujúcich 5 rád by vám však mohlo pomôcť zbaviť sa vašej neistoty.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prestaňte sa snažiť čítať myšlienky

Väčšina problémov vo vzťahoch je spojená s úzkosťou spôsobenou nedostatkom komunikácie, čo vedie k pokusom čítať tomu druhému myšlienky. Na základe toho si potom partneri myslia, že vedia, čo si ten druhý myslí, aj keď to tak väčšinou nie je.

Tento proces strachovania sa a hádania spôsobuje neistotu a stres. Pokiaľ váš partner niečo povie, verte mu a nepredpokladajte, že si v skutočnosti myslí niečo iné. A pokiaľ je ticho, nemyslite hneď na to, že v tom tichu je nejaký skrytý negatívny význam.

Platí to však aj naopak, nenúťte ľudí vo vašom okolí, aby sa museli pokúšať čítať myšlienky vám. Hovorte to, čo myslíte vážne a myslite vážne to, čo hovoríte. Je dôležité myslieť aj na to, že nepotrebujete vedieť každú drobnosť o ľuďoch vo vašom živote, dokonca aj pokiaľ ide o tých najbližších. Pretože každý má nárok na kúsok súkromia a tým, že sa niekomu snažíte čítať myšlienky, mu beriete aj ten.

Prestaňte hľadať dokonalý vzťah

Pretože inak strávite zvyšok života beznádejne hľadajúc toho dokonalého partnera a dokonalých priateľov a budete od každého očakávať aby bol jednoducho perfektný. A čo je ešte horšie, tento proces vás natoľko poblázni, že sa budete cítiť stále viac neisto s každým skrachovaným vzťahom, ktorý jednoducho nenaplní vašu predstavu dokonalosti.

Naháňate sa za dokonalým vzťahom, no po určitom čase si uvedomíte, že nič také ako dokonalý vzťah alebo dokonalí ľudia neexistujú. Každý je nedokonalý svojím spôsobom a vy sa musíte jednoducho snažiť nájsť niekoho, koho nedokonalosti sú pre vás dokonalé.

pexels.com

Prestaňte súdiť váš  súčasný vzťah na základe toho predchádzajúceho

Spomeňte si na to, ako ste niekoho neprávom odsúdili len preto, že vám pripomenul niekoho z vašej minulosti. Bohužiaľ, niektorí ľudia takto súdia počas celého dlhodobého vzťahu. Jednoducho preto, že niekedy v minulosti boli vo vzťahu s osobou, ktorá sa k nim nesprávala tak, ako mala alebo ich bezdôvodne opustila napriek tomu, že v novom vzťahu sa nenachádza nič podobného charakteru.

Pokiaľ zoberiete základy zo starého nefunkčného vzťahu a snažíte sa na nich postaviť nový, je viac než jasné, že sa rozpadne. Takže pokiaľ predpokladáte, že ste nespravodlivo porovnávali váš predchádzajúci vzťah s tým aktuálnym, zamyslite sa nad tým, ako postupovať v aktuálnom vzťahu rozdielne. Pomôže vám to zbaviť sa starých základov, aby ste sa v budúcnosti už viac nepokúšali na nich stavať.

Prestaňte vytvárať problémy, ktoré neexistujú

Tým, že budete vo svojej mysli vytvárať problémy, ktoré v skutočnosti neexistujú, v podstate sabotujete váš vzťah. Až príliš často zamestnávame samých seba s predstavami plnými úzkosti, negatívnym myslením a halucinovaním o tých najhorších možných scenároch. Často týmto spôsobom dokážeme prehliadať aj tú najočividnejšiu pravdu.

Pokiaľ vytvárate problémy aj vo vašom vzťahu, trpí tým. Tým najväčším problémom je vaša neistota. Pokiaľ viníte zo všetkého seba a ani si to neuvedomujete, tak tým zahadzujete príležitosti zblížiť sa s ostatnými, pretože sa zaoberáte len realitou, ktorú ste vytvorili vo svojej hlave.

pexels.com

Prestaňte sa sústrediť na negatíva

Perfektný vzťah neexistuje. Aj keď na začiatku možno perfektne vyzerá, nebude vždy taký. Ale práve nedokonalosti sú nádherné a hlavne skutočné. Vzťahy sú o tom, ako sa ľudia vyrovnajú s nedokonalosťami toho druhého. Samozrejme to neznamená, že máte akceptovať každého, kto je ochotný akceptovať vás,  ale neznamená to ani to, že rozdiely medzi dvoma ľuďmi znamenajú neúspešný vzťah.

Žiadny vzťah, ktorý stojí za to nie je celý čas dokonalý. Nič nie je čiernobiele a vy by ste sa nemali sústrediť len na tie zlé veci, ale najmä na to, čo je na vašom vzťahu pekné.

Pokiaľ máte problémy vo vzťahu, nebojte sa, nie ste jediní. Mnoho ľudí si myslí, že vzťah musí byť dokonalý, aby bol pekný, a keď nie je, tak je stratení. Domýšľajú si tiež veci, ktoré nie sú skutočné. Necíťte sa neisto, pokiaľ vo vašom vzťahu neklape všetko tak, ako má a radšej pracujte na náprave.

Pozri aj: VÝSKUM UKÁZAL, KTORÁ VLASTNOSŤ JE NA MUŽOCH NAJPRÍŤAŽLIVEJŠIA. NIE JE TO VŠAK ANI ATRAKTIVITA, ANI ZMYSEL PRE HUMOR

psych.sk (Ivana G.), marcandangel
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov