Plníme svoje kalendáre, sociálne siete a celkovo naše dni rôznymi formami rozptýlenia, a tým sa často vyhýbame robeniu vecí, ktoré jednoducho spraviť musíme. Vyhýbame sa nepohodliu, ktoré je však nevyhnutné na ceste k úspechu a často našu pozornosť venujeme veciam, ktoré sú síce na prvý pohľad lákavé, no nemali by medzi naše priority patriť.

Väčšina ľudí nemá svoje priority usporiadané tak, ako by mali. Iní ich zas presúvajú na vedľajšiu koľaj bez toho, aby si uvedomili, aký následok to môže mať. Pretože nasledujúce pravdy o našich prioritách si niekde vo vnútri určite  uvedomujete aj vy, no nie ste ochotní si ich priznať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Príliš často „sme zaneprázdnení“ a pritom je to len otázka časového manažmentu

Existuje obrovský rozdiel medzi tým byť zaneprázdnení a byť produktívni. Nemýľte si pohyb s progresom, pretože aj priviazané zviera sa môže hýbať, ale nedokáže sa posunúť ďalej. Preto sa často môže stať aj vám, že vaše „zaneprázdnenie“ je v skutočnosti len zlé rozloženie času.

Niekedy proste musíte povedať istým veciam nie, aby ste povedali áno tým, ktoré sú skutočne dôležité. Sústreďte sa na svoje priority. Pretože to, na čo sa budete sústrediť, bude skutočne rásť, a nie sa len hýbať neurčitým smerom.

Každú sekundu vášho života desiatky drobných nepodstatných vecí bojujú o vašu pozornosť a vy sa musíte rozhodnúť, ktoré sú dôležité a ktoré sú nepodstatné pre naplnenie vašich životných cieľov. Takže, pokiaľ chcete byť menej zaneprázdnení a viac úspešní, vždy sa najskôr spýtajte sami seba: „Potrebujem vôbec toto?“

pexels.com

Strávime príliš veľa času hovorením o prioritách, no nie dosť času pracovaním na nich

Pokiaľ chcete vo svojom živote spraviť pozitívne zmeny, musíte podľa toho aj konať. Keď máte predstavu o tom, aká má byť nasledujúca kapitola vášho života, musíte každý deň spraviť niečo pre to, aby ste tento cieľ podporili. Pretože nápad alebo predstava sama o sebe nič nespraví, to vy musíte spraviť niečo produktívne s ňou.

Kým je len vo vašej hlave a nič s ňou nerobíte, viac vám ubližuje, ako pomáha. Vaše vnútorné „ja“ totižto veľmi dobre vie, že v skutočnosti len prokrastinujete a je to zlé, pretože sa jedná o niečo, čo je pre váš život skutočne dôležité.

To následne vedie len k stresu, úzkosti a ďalšiemu bludnému kruhu prokrastinácie, ktorý ukončíte len jedinou vecou – akciou. Nechajte vaše činy, nech hovoria za vás hlasnejšie, než  prázdne slová.

pexels.com

Uprednostňujeme krátkodobé pohodlie pred dlhodobým úspechom

Stačí si spomenúť na najbežnejšie problémy, s ktorými sa v živote stretávame – či už ide o lenivosť alebo prokrastináciu. Vo väčšine prípadov takéto problémy nie sú o fyzickej slabosti, ale o tej mentálnej. Jednoducho sa bojíme opustiť svoju komfortnú zónu.

Preto sa miesto snívania musíte spýtať sami seba, čoho ste ochotní sa vzdať, aby ste dosiahli svoj cieľ.  V skutočnosti je to jednoduchá rovnica – ak chcete dokonalé telo, musíte sa vzdať nezdravého jedla, obetovať čas cvičeniu a bude vás to stáť veľa potu. Ak chcete uspieť v podnikaní, musíte robiť riskantné dohody, uznať, že padnete ešte aspoň dvadsaťkrát a vedieť, že úspech je beh na dlhú trať.

A rovnako je to aj v živote. Pokiaľ niečo chcete, bude vás to jednoducho niečo stáť. A musíte do toho vložiť úsilie. Milión vecí bude testovať vaše odhodlanie, no vy musíte len vydržať, pretože pri každom kroku vpred sa budete cítiť lepšie, než si viete predstaviť.

Časom zistíte, že problémy a neúspechy sú súčasťou vašej cesty, no nenechajte zle nastavené priority, aby vás spomaľovali. Takže pokiaľ niečo naozaj chcete, choďte si za tým, nech to stojí, čo to stojí. Pretože neexistuje lepší pocit, než cítiť sa nažive a ten dosiahnete len vtedy, ak si budete plniť svoje sny. Všetko je na vás.

Pozri aj: TÝCHTO 10 SKVELÝCH PSYCHOLOGICKÝCH TRIKOV ZVÝŠI VAŠU KREATIVITU A PRODUKTIVITU

psych.sk (Ivana G.), marcandangel
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov