Foto: pexels.com

Šťastie predstavuje pre každého niečo iné.

Žijeme v dobe, kedy je šťastie pre čoraz viac ľudí heroickým výkonom. Máme dojem, že si šťastie nezaslúžime. Alebo na neho jednoducho nemáme čas, treba predsa stíhať prácu, platenie účtov a iné povinnosti. Čo je syndróm odloženého šťastia a čo ho spôsobuje?

Článok pokračuje pod videom ↓

Povinnosti nadovšetko

Čo je vlastne syndróm odloženého šťastia? Ako už napovedá samotný názov, je to neustále odkladanie vlastných potrieb a túžob, pretože máme pocit, že povinnosti sú v danom momente dôležitejšie, ako vlastný pocit spokojnosti. Povinnosti sa neustále kopia a zdanlivo nemajú konca. Vždy sa nájde niečo, čo treba urobiť a vyriešiť, niekto, komu treba pomôcť.

Svet sa nezrúti, ak spomalíte

Čím dlhšie však budete uprednostňovať všetko, len nie vlastné šťastie, tým závažnejší to na vás bude mať dopad. V takých prípadoch sa mení výkon v práci, menia sa vzťahy s ľuďmi, na ktorých vám záleží a napokon sa zmení aj vaša osobnosť. Ak však občas nejakú povinnosť odložíte na neskôr, aby ste si oddýchli a venovali sa tomu, čo máte radi, svet sa nezrúti, ba naopak, šťastne si pôjde ďalej vlastným tempom.

Foto: unsplash

Čo je šťastie?

Šťastie je pozitívna emócia, pretože pozitívnym spôsobom ovplyvňuje naše telo i myseľ. Pociťujeme ho vtedy, keď sú naše potreby uspokojené, a tým nemyslíme len tie fyzické. Napríklad, keď dosiahnete cieľ, na ktorom ste dlho pracovali alebo ste mali možnosť zažiť niečo skvelé, krásne a jedinečné.

Aj keď je teda šťastie vo všeobecnosti pozitívna emócia, nemusí to tak byť vždy. Myseľ sa s nami občas rada zahráva. Pocit šťastia sa totiž objavuje aj vtedy, ak na šťastné chvíle spomíname, alebo si ich predstavujeme. Toto je však len ilúzia šťastia, ktorá sa po krátkom čase mení na neutíchajúcu frustráciu a stres.

A ako spoznáte, že vy sami alebo niekto z vašich blízkych trpí syndrómom odloženého šťastia?

Neustále hľadáte niečo lepšie

Ak nikdy nie ste spokojní s tým, čo máte, a čo ste dosiahli, zrejme nie je všetko v poriadku. Ak totiž neustále hľadáte niečo lepšie a niečo viac, po čase si prestanete vážiť úspechy, ktoré ste dosiahli predtým, tie už zrazu nebudú stačiť a nebudú pre vás významné.

Posadnutosť peniazmi

Nehovoríme, že peniaze nie sú dôležité, no posadnutosť nimi taktiež nie je zdravá. Ideálne je nájsť si zlatú strednú cestu, kde nešetríte každý cent s myšlienkou, že ho využijete neskôr, keď budete potrebovať. Mnohí ľudia takto šetria celý život a nakoniec si nič neužijú, lebo stále myslia na to, čo ak sa niečo stane.

Foto: unsplash

Posadnutosť strachom zo zlyhania

Strach je silným nepriateľom a neraz nám bráni urobiť krok vpred. Pri syndróme odloženého šťastia sa ľudia boja zlyhania natoľko, že radšej ostanú tam, kde sú, ako keby sa mali pokúsiť o zmenu, či už ide o sféru pracovnú alebo osobnú.

Priority

Prvým krokom je tieto príznaky si všimnúť a uvedomiť si, že je potrebné ich riešiť. Ak sa totiž budete takto utápať, napokon budete šťastie odkladať navždy a to jediné, čo vám ostane, bude strach. Ďalším krokom je uvedomiť si, čo je pre vás v živote skutočne dôležité. Určite si priority, a to nielen pracovné, mal by medzi nimi byť aj čas na oddych a na venovanie sa tomu, čo máte najradšej. Život nie je len o prinášaní obetí, ak chcete ísť na túru do lesa, vyrazte a nečakajte, že si ju doprajete ako odmenu na dôchodku.

Nespoliehajte sa na to, že raz v budúcnosti budete mať čas a budete šťastnejší a spokojnejší, čas na šťastie je práve teraz.

exploringyourmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov