Photo by Stefan Cosma on Unsplash

Zlepšenie pozornosti vám môže výrazne pomôcť so zlepšením kvality života.

Čím ďalej postupuje doba, tým viac ľudí začína mať problém so sústredením a pozornosťou pri vykonávaní bežných činností. Dĺžka nášho rozsahu pozornosti dnes dosahuje menej ako osem sekúnd.

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo viete urobiť na zlepšenie vašej pozornosti? Ako hovorí psychosociálna špecialistka Kendra Cherry na stránke Very Well Mind, existuje niekoľko techník, ktoré vám môžu pomôcť pozornosť zlepšiť a začať sa sústrediť bez veľkého úsilia.

Udržiavanie pozornosti je kritické pre naše denné aktivity, učenie sa, vykonávanie náročnejších úloh i ostatných činností, ktoré vyžadujú zvýšenú mozgovú aktivitu.

Uvedomte si, ako ste na tom s pozornosťou

Pokiaľ dokážete s ľahkosťou ostať pozorní, rozdeľujete si svoje úlohy systematicky a dokážete sa vrátiť k činnosti aj po krátkych pauzách, vaša pozornosť je na tom pravdepodobne dobre. 

Pokiaľ ale často strácate kontrolu nad chodom myšlienok, nedokážete sa odosobniť od rozptylov a strácate prehľad v tom, čo robíte, váš mozog určite potrebuje zmenu. Toto je úloha, ktorú nezvládnete za jeden deň, ale systematickým prístupom to dokážete dosiahnuť.

Foto: Pixabay.com

Nikto sa nevie sústrediť v ruchu

Máte problém s vašou pozornosťou? Hoci to znie banálne, musíte si v prvom rade uvedomiť, aký veľký vplyv má na to vaše okolie. Učíte sa pri pustenej televízii v hlučnom priestore plnom detí a susedov, do toho máte nahlas pustenú hudbu, jete a pijete a odpisujete na správy?

Náš mozog nebude schopný sústrediť sa, pokiaľ je vystavený toľkým vplyvom. Vyriešte to, prečo máte okolo seba ruch. Vypnite telefón, ak vám stále blikajú upozornenia, kúpte si dobré slúchadlá a pokiaľ žijete v hlučnom prostredí, vezmite si prácu do iného priestoru. Dnes je množstvo možností, ktoré toto ponúkajú – od študentských kaviarní či knižníc po priestory, ktoré ponúkajú prenajatie vlastného pracovného stolu.

Rovnako si musíte stanoviť hranice, ktoré nastavíte svojim kolegom, kamarátom či rodine, ktorá vás pri práci vyrušuje. Vyčleňte si napríklad pár hodín, kedy budú ostatní vedieť, že vás nesmú rušiť.

Obmedzte počet činností a multitasking

Aj keď sa multitasking môže javiť ako skvelý spôsob, ako rýchlo zvládnuť veľa vecí, ukazuje sa, že v skutočnosti sú na tom multitaskeri dosť zle. Žonglovanie s viacerými úlohami naraz môže dramaticky znížiť produktivitu a výrazne skomplikovať vnímanie detailov, ktoré sú skutočne dôležité. 

Pozrite na vašu pozornosť ako na reflektor. Pokiaľ ho nastavíte na jednu činnosť, budete na ňu vidieť jasne a detailne, avšak ak ho roztrúsite na celé javisko, nebude už takmer nič tak jasné.

Ilustračná foto: Unsplash

Súčasť zlepšovania mentálnej pozornosti je v tom, ako veľmi viete využiť vaše zdroje (čas, energiu i pozornosť). Preto je najlepšie venovať sa vždy jednej činnosti, dokončiť ju a až potom sa pohnúť na ďalšiu.

Zlepšujte vnímavosť a všímavosť

Všímavosť je v súčasnosti aktuálnou témou, a to z dobrého dôvodu. Napriek tomu, že ľudia praktizujú formy meditácie zamerané na rozšírenie vnímania už tisíce rokov, jej veľkému prínosu pre zdravie sa začalo rozumieť až nedávno.

Skúšajte rôzne formy, ktorými môžete vnímanie zlepšovať – od dychových cvičení, meditácií, praktizovania jógy, cez premýšľanie v tichu po vedenie si denníka existuje množstvo rôznych metód, ktorými sa mozog trénuje na tichšie prostredie a zlepšuje tým svoju činnosť.

Naučte sa robiť krátke pauzy

Skúšali ste sa už dlhšiu dobu sústrediť na to isté? Po chvíli sa vaše sústredenie začne rozpadávať a je čoraz ťažšie venovať danej úlohe svoju pozornosť. Nakoniec tým trpí aj váš výkon.

Tradičné vysvetlenia v psychológii naznačujú, že je to spôsobené vyčerpaním schopnosti pozornosti, hoci niektorí vedci sa domnievajú, že to súvisí skôr s tendenciou mozgu ignorovať zdroje neustálej stimulácie.

Foto: Unsplash/Priscilla Du Preez

Až teda nabudúce budete pracovať na dlhodobejšej úlohe, ako je príprava daní alebo štúdium na skúšku, určite si dajte občas duševnú prestávku.

Preneste svoju pozornosť na niečo, čo nesúvisí s danou úlohou, aj keď len na chvíľu. Tieto krátke chvíle odpočinku môžu dopomôcť tomu, že budete schopní udržať svoje mentálne zameranie ostré a udržíte si výkon, keď to skutočne potrebujete. 

Zotrvajte, výsledky prídu

Zlepšovanie pozornosti nie je jednodňová záležitosť. Vyžaduje si to čas, energiu a prax, aby ste boli schopní vidieť rozdiel. 

Pokiaľ ale dokážete zotrvať, nebude to trvať tak dlho, ako si myslíte. Pri pravidelnom praktizovaní sa dostaví nielen zlepšenie samotnej pozornosti, ale pravdepodobne si uvedomíte aj iné výhody, ktoré to na vás bude mať. Tými môže byť napríklad lepšie plánovanie, viac voľného času a sústredenie sa na veci, ktoré sú pre vás skutočne dôležité. Vydržte.

verywellmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov