Zdroj: Unsplash

Kakao raz denne pomôže vášmu srdcu i duši.

Zvýšená konzumácia flavonoidov – skupiny molekúl, ktorá sa prirodzene vyskytuje v zelenine a ovocí – dokáže podľa nového výskumu vedcov z Birminghamskej univerzity pomôcť problémom so srdcom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako píše portál Good News Network, tie nastávajú stále častejšie. Je to z veľkej časti spôsobené stresom, ktorý si každý deň prežívame.

Vo výskume prišli vedci k záveru, že krvné bunky dokážu lepšie zvládať vysokú hladinu stresu, pokiaľ sa podá človeku do ruky teplý hrnček s kakaom. Práve čisté kakao totiž obsahuje vysoké hladiny flavonoidov. To má na ľudí upokojujúci účinok.

Prírodný všeliek

Flavonoidy majú priaznivý účinok na srdce kvôli biologickému účinku. Pokiaľ správne funguje tenká membrána buniek, ktorá sa tiahne okolo srdca a ciev, dokáže to výrazne znížiť riziko kardiovaskulárnych porúch, infarktu, ochorení srdca, zlyhania obličiek a vážnych infekčných ochorení. 

greenandblacks.co.uk

Práve stres má na funkciu tejto membrány silné, negatívne účinky. Výskumný tím z Birminghamskej univerzity preskúmal efekt kakaových flavonoidov na zmeny podmienené stresom. Výsledky svojho výskumu publikovali v Nutrients.

Vedúci autor, doktorka Catarina Rendeiro objasnila, že pitie kakaa, ktoré obsahuje vysoké percento flavonoidov, dokáže efektívne redukovať dočasné poškodenia endoteliálnych funkcií, ktoré vznikajú ako následok stresu. Taktiež dokážu zlepšiť stav krvného obehu počas stresového obdobia.

Flavonoidy nájdeme v obrovskom množstve ovocia a zeleniny. Ich zaradenie do každodennej stravy môže výrazne pomôcť telu v boji so stresom. Okrem kakaa ich nájdeme napríklad v červenom víne, čučoriedkach, brokolici či jablkách. 

Zistilo sa to na domorodom kmene

Priaznivý účinok flavonoidov nie je na vedeckom trhu novinka. Už v minulosti sa prišlo na to, že dokáže pomôcť prekysličeniu mozgu, prečisteniu i predísť nádorovým ochoreniam. Vedcov zaujal prípad domorodého kmeňu Indiánov z Kuny.

Tento kmeň je oproti svojim okolitým susedom špecifický – ich ľudia sa dožívajú extrémne vysokého veku v zdraví a niečo ako infarkt v kmene prakticky neexistuje.

Vedci sa pri riešení tejto záhady zamerali na stravu a nutričný príjem kmeňu, skúmali tiež výskyt chorôb a proces starnutia mozgu. Práve pri tomto výskume prišli na zaujímavý fakt, ktorý môže čiastočne vysvetľovať túto kuriozitu. 

Kmeň pije kvôli obmedzeným zdrojom čistej vody a plnohodnotnej stravy kakaový prášok takmer 5-krát denne, prijímajú tak zhruba 1880 mg flavonoidov denne. Pri tomto kmene je tiež oproti priemeru minimálny prejav civilizačných chorôb, takmer žiadne percento infarktu a členovia kmeňa sa dožívajú podstatne vyššieho veku oproti svojim susedom.

Jediné zdravotné problémy, ktoré skupina vedcov vyslaná na výskum zistila, bol trochu nižší tlak ako priemer pri mužoch nad 60 rokov. 

Pri najbližšom skúškovom období, stresujúcom týždni v práci či prijímačkách je náš stres extrémne vysoký. Pokiaľ teda chcete zachovať srdce zdravé, každý večer si dajte jednoduchý kakaový nápoj, jablko a kocku horkej čokolády.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov