Myšlienky majú silu zachrániť život, aj zatlačiť nás na okraj. No aj v tej najhoršej chvíli sa dá nájsť svetlo na konci tunela...

Vraví sa, že každý z nás sa aspoň raz v živote ocitne na okraji. Prepadnú nás čierne myšlienky a zrazu nám začne unikať zmysel života. Preto treba pozbierať všetky sily, ktoré nám ostali, aby sme našli cestu von. A nie je to také ťažké, ako sa na prvý pohľad zdá…

Článok pokračuje pod videom ↓

V prvom rade ak vás prepadajú samovražedné myšlienky, mali by ste čo najskôr zájsť za odborníkom. Asi vám vtedy nepostačia len dobré mienené rady kamošky. Verte však, že v tom nie ste sami. Tušili ste, že za posledných tridsať rokov percento samovrážd dosahlo svoju najvyššiu úroveň? No verte, že vaša existencia na tomto svete má svoj význam. I preto vám prinášame 12 naozaj užitočných rád, ktoré vám pomôžu prekonať temné myšlienky:

#1 Vyvarujte sa návykovým látkam a pokúste sa vypestovať si zdravý životný štýl

Ak užívate drogy či alkohol, máte až šesťnásobne vyššie riziko, že vás prepadnú samovražedné myšlienky. Ako vidíte, všetko je so všetkým prepojené, preto stojí za zváženie, či by sme sa nemali viac venovať svojmu telu. Už len zníženie množstva kofeínu či cigariet vás dokáže posunúť dopredu. Tak sa zdá, že „čisté“ telo je dobrým základom aj pre čistú myseľ. Skúste detoxikovať, vybehnite na prechádzku, zmeňte životosprávu. Telo i myseľ sa vám za to poďakuje!

#2 Vždy majte na pamäti, že ste to vy, kto má moc nad vašimi myšlienkami. Nie naopak

Naozaj ste pánmi svojho tela, i mysle. Preto sa snažte ovládať svoje myšlienky. Nevzdávajte sa, ale bojujte. Máte k dispozícii viacero techník. Môže vám pomôcť meditácia či cvičenia na uvoľnenie stresu. Okrem toho aj internet môže byť perfektným nástrojom, ktorý vám môže pomôcť nájsť tú najlepšiu techniku.

Photo by Morgan Sessions on Unsplash

#3 Buďte na seba dobrí a milujte sa

Znie to zvláštne? Možno. Ale ak sa nenaučíte milovať to zranené dieťa, ktoré vo vás prebýva, len ťažko sa dostanete z kola von. Rešpektujte sa. Pochváľte sa. Hoci aj za to, že ste dokázali ráno vstať z postele. Aj to je úspech.

#4 Naučte sa správne dýchať

Dýchanie dokáže hotové zázraky. Naučte sa pomaly dýchať. Pri nádychu napočítajte do štyri, na chvíľku zadržte dych, potom pomaly vydychujte, zatiaľ čo v mysli budete počítať do štyroch. Vedomé dýchanie vám pomôže sa upokojiť. Znížite tak stres, uvoľníte sa a tak si skôr dokážete udržať nadhľad nad svojim životom.

#5 Vyhľadajte terapeuta

Psychoterapeut vám pomôže nájsť cestu, keď ste sa v sebe zamotali. Už len to, že to zo seba konečne dostanete von, je obrovský krok vpred. Vyhľadajte si preto toho, ktorý vám sadne. Ak sa s ním necítite príjemne, skúste sa obrátiť na iného. Len neostávajte sami so svojim trápením!

Photo by Morgan Harper Nichols on Unsplash

#6 Jedzte pravidelne a veľa odpočívajte

Znova sa vraciame k prvému bodu. V zdravom tele zdravý duch. Preto nezanedbávajte základné fyziologické potreby.

#7  Prihláste sa k dobrovoľníkom

Ak dokážete pomôcť niekomu inému, zároveň s tým zmiernite aj vlastné emocionálne utrpenie. Viaceré štúdie poukazujú na to, že pomoc druhým je neuveriteľný liek. Preto stojí za to ho vyskúšať. Okrem toho nič nestojí!

#8 Ostaňte v kontakte s kamarátmi a s rodinou

Neuzavierajte sa do seba. Nehanbite sa za to, že na vás doľahli problémy. Rodina a priatelia vás milujú a akceptujú v dobrom, i v zlom. Vždy je dobré, keď nájdete plecia, na ktorých sa môžete do sýtosti vyplakať.

Photo by Max Bender on Unsplash

#9 Dovoľte trápeniu, nech odíde

Neviažte sa na negatívne spomienky a traumy. Dovoľte im odísť. Všetko, čo bolo, je už dávno mŕtve. Treba sa naučiť žiť tu a teraz.

#10 Vyhýbajte sa negatívnym správam

A tie je žiaľbohu všade nadostač. Už len pre svoje vlastné psychické zdravie sa ich pokúste eliminovať na minimum. Neotvárajte stránky, ktoré žijú len z katastrof. V prom rade sa musíte naučiť veriť, že svet nie je až taký zlý. Dobré veci sa dejú, len treba na ne zamerať pozornosť.

#11 Stojte si za svojim

Vy ste ten, kto žije váš život. Neprežije ho za vás nikto. Preto si nenechajte diktovať, čo máte robiť, ale držte sa svojich vlastných snov a vízií. Len tak sa budete cítiť šťastne.

Photo by Inna Lesyk on Unsplash

#12 Nevzdávajte sa

Aj v tých najhorších okamihoch máte niečo, čo vám nikto nemôže vziať. Je to nádej. Eso v rukáve, s ktorým môžete vyhrať akúkoľvek bitku.

Všetko, čo sa udeje, je o uhle pohľadu. Držíme palce, aby ste do tmy dokázali vniesť aspoň trošku svetla. Určite to stojí za to!

Pozri aj: Ak máte týchto 5 vlastností, máte silnú osobnosť, ktorá na niektorých ľudí pôsobí až zastrašujúco

iheartintelligence.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov