Foto: Photo by Daniel Xavier from Pexels

Chcete byť viac atraktívni? Tak potom sa začnite usmievať.

Na rozdiel od ostatných druhov v živočíšnej ríši, ľudia nevycerujú svoje zuby ako znak agresie, ale práve naopak, chápeme to ako prívetivé gesto. Frank McAndrew, americký profesor psychológie, strávil celý svoj život študovaním a skúmaním výrazov tváre a povedal, že úsmev je akési „predprogramované správanie“. Napokon, má pravdu, všetci sa predsa smejeme v rovnakom jazyku. A aj keď nie všetky úsmevy sú úplne autentické, svojím spôsobom nás priťahujú. Prečo je to tak?

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci uskutočnili v roku 2013 výskum, v rámci ktorého prišli na to, že atraktívnosť človeka je priamo (a veľmi silno) ovplyvnená intenzitou úsmevu, ktorý mu svieti na tvári. Podobný výskum sa uskutočnil aj v roku 1982, ktorý hovorí takmer to isté: usmievajúce sa tváre sú jednoducho atraktívnejšie, než tie bez úsmevu.

Predtým, než sa ponoríme hlbšie do odhaľovanie tohto tajomstva, je dobré vedieť, že hoc sa všetci vieme usmievať už od narodenia, nikto nás to nikdy nemusel učiť. Samozrejme, že sa za tým skrýva aj niečo viac. Prečo nás teda úsmev tak veľmi priťahuje?

Úsmev nás spája s inými ľuďmi

Marianne LaFranceová, psychologička z Univerzity v Yale, vo svojej knihe „Lip Service: Smiles in Life, Death, Trust, Lies, Work, Memory, Sex, and Politics“ zistila, že ľudia sa v nekrológoch často zmieňujú o úsmevoch svojich blízkych. A aj keď je možno zvláštne spomínať práve na úsmev nebožtíka, je to len ďalší dôkaz toho, že úsmev jednoducho spája ľudí. Taktiež, ľudia vyjadrujú svojimi úsmevmi uznanie, život, lásku, radosť či to, že nám na tom druhom záleží. Takže, niet divu, že je to pre nás príťažlivé.

unsplash.com

Úsmev je znak nesebeckosti

Ak by ste mali opísať nejakého dobrého, nesebeckého a srdečného človeka, potom by ste mohli spomenúť jeho aktivity, dobrovoľníctvo či dokonca jeho veľký úsmev. Podľa britského vedca, Marca Mehu, ľudia majú tendenciu vyčariť na svojej tvári úsmev práve vtedy, keď chcú druhému ukázať svoje dobré a nesebecké úmysly. Ukázalo sa, že toto je veľmi dôležitý faktor pre ženy pri výbere dlhodobého partnera. Dokonca, pri jednom experimente sa zistilo, že aj keď muži neboli až tak príťažliví v iných veciach, no mali úsmev, potom s prehľadom predbehli ostatných.

Úsmev sa môže považovať za  „centrálu“ nášho pocitu bezpečia

Možno ste si to doteraz nemysleli, no úsmev je naozaj dôležitejší, než by sa zdalo. Je to akási „centrála“ nášho pocitu bezpečia. A aj z toho dôvodu, ak niekto nie je schopný usmiať sa, môže nás to dostať do celkom nepríjemnej situácie. Nielenže úsmev spája ľudí, úsmev v nás vyvoláva pocity pokoja a bezpečia, a to je v každom vzťahu veľmi dôležité.

Šťastie je nákazlivé – tým pádom aj úsmev

Samozrejme, že sa môžete usmievať z mnohých dôvodov, no šťastie je tou najčastejšou príčinou. V kanadskej štúdii od CBS News sa zistilo, že muži považujú za najatraktívnejšie usmievajúce sa, teda šťastné ženy. A koniec koncov, každý chce byť predsa v živote šťastný. Šťastie je naozaj nákazlivé. A atraktívne.

unsplash.com

Úsmev je príťažlivý aj z vedeckej stránky

Štúdia z roku 2003, ktorú uviedla Asociácia pre psychologické vedy, objavila, ako úsmev ovplyvňuje mozog. Výskumníci zistili, že práve pri pohľade na tvár s úsmevom sa aktivita mozgu zvýšila, takže vidieť niekoho s úsmevom v nás vyvoláva presne také isté pocity, akoby nám dali odmenu. Ronald Riggio, profesor z Kalifornie tvrdí, že vždy, keď sa na človeka usmejete, jeho mozog ho vyzýva k tomu, aby túto láskavosť opätoval. A to vytvára vzťah, ktorý dovoľuje obom stranám uvoľniť chemické látky, ktoré zvyšujú atraktivitu a šance na vzťah.

A ktorý úsmev je ten najpríťažlivejší?

Existuje mnoho druhov úsmevov – od tých nesmelých až po žiarivé cerenie zubov, no predsa len existuje jeden, ktorý ich všetky prevyšuje. Podľa výskumov uskutočnených cez aplikáciu Coffee Meets Bagel, ženy sú najpríťažlivejšie, keď sa usmievajú s mierne naklonenou hlavou a muži zas vtedy, keď sa usmievajú a odhaľujú pritom zuby.

unsplash.com
thelist
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov