Peniaze, sex a náboženské vierovyznanie je v našej spoločnosti veľkým tabu. Keby ste sa svojho partnera na prvom rande spýtali, koľko zarába, asi by ste sa nedočkali ďalšieho stretnutia. No viaceré štúdie poukazujú na to, že v partnerstve sa treba rozprávať aj o peniazoch...

Pamätáte sa, kto v rodine, v ktorej ste vyrastali, držal „kasu?“ Väčšinu to býva žena, matka, ktorá hospodári s každým centom v domácnosti. V prieskume online magazínu Bustle, ktorého sa zúčastnilo tisíc žien narodených v „miléniu,“ 50% z nich uviedlo, že nikdy s ľuďmi nerozoberajú svoju finančnú situáciu. Dokonca ani vtedy, keď až 28% z nich tvrdilo, že peniaze sú pre nich zdrojom neskutočného tlaku a stresu. Treba myslieť na fakt, že manažovanie peňazí by nás malo posilňovať, peniaze nemôžu byť pre nás strašidlom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Z analýzy, ktorá si vzala na mušku 5-tisíc ľudí vo Veľkej Británii, vyplýva, že kvôli peniazom sa hádame viac, než si myslíme. Viac ako štvrtina respondentov uviedla, že peňažné otázky sú v ich vzťahu hlavnou príčinou hádok a stresu. Skúste sa s priateľmi baviť o peniazoch. Väčšinu z nich to dostane do poriadnych rozpakov.

„Rozprávať sa o peniazoch môže byť naozaj veľkou výzvou,“ tvrdí zakladateľka a riaditeľka spoločnosti LernVest. „Nie je to len o dolároch a centoch. Je to o čestnom a úprimnom rozhovore, v ktorom nutne vypláva na povrch aj to, na čo míňate peniaze. Diskusia môže viesť ku kadečomu. Môžete sa rozprávať o tých najväčších snoch, nádeji či strachoch. Najmä mladšie páry majú veľký problém rozprávať sa o financiách. Pre oboch z nich je to veľmi chúlostivá a citlivá téma.“

pixabay.com

Ale ak sa bojíme vo vzťahu rozprávať o tom, čo nás skutočne trápi a silou-mocou zmietame problémy pod koberec, všetko tým len zhoršujeme. Ak sa však začneme rozprávať o finančnej situácii, budeme mať za sebou prvý, dôležitý krok. A aj ten môže priniesť stabilitu do rozvíjajúceho sa vzťahu.

„Peniaze sú hlavným zdrojom úzkosti vo vzťahu,“ tvrdí expertka na vzťahy, April Masini. „Ľudia obvykle nie sú vo vzťahoch úprimní – až dovtedy, kým nie je problém.“

Ak sa začnete rozprávať o peniazoch – zmluvách, úrokoch, debetoch a najmä o tom, na čo ste ich minuli, bude vás to určite stáť veľa odvahy. No aj takáto skúsenosť vás posilní. Aj na rôzne finančné problémy môžete mať odlišné názory, ak ste sa dostali do vážnych finančných ťažkostí je lepšie to povedať narovinu partnerovi. Je to lepšie riešenie, ako keby sa to mal dozvedieť od niekoho tretieho.

Viacerí odborníci však poukazujú na to, že najlepší spôsob je rozdeliť si finančné záväzky na polovicu. Môžete si rozdeliť výdavky podľa výšky vášho príjmu, môžete mať spoločný účet alebo oddelené účty, jedna osoba môže viac prispieť na veci, na ktorej jej záleží, napríklad na obed v drahej reštaurácii. Vždy sa dá nájsť spôsob, ktorý má zmysel pre obe strany.

Nebojte sa komunikovať v obrazoch

Niekomu možno čísla nič nehovoria. Ale keď budete rozprávať o tom, čo si môžete kúpiť za určitú sumu a ukážete to na konkrétnom príklade, skôr dospejete k riešeniu. Aj vo finančných otázkach treba mať stanovené priority. Ak jeden neúmerne míňa a druhý je naopak, strýko Držgroš, je viac ako pravdepodobné, že vám to bude škrípať aj v iných oblastiach života.

Stanovte si priority

Ak si začnete šetriť peniaze na splnenie veľkého sna vo vzťahu, je to naozaj dobrá motivácia. Rozprávajte sa o veciach, ktoré sú dôležité pre vás oboch – či si budete šetriť na dovolenku, dom alebo na nové auto. Ak máte obaja pocit, že peniaze idú smerom k niečomu, čo obaja naozaj chcete, stres bude oveľa znesiteľnejší.

pixabay.com

Začnite si posielať peniaze na sporiaci účet

A to na taký, z ktorého sa nedá potajme vyberať. Automatické úspory vám napomôžu splniť si cieľ. A má to jednu veľkú výhodu. Nebudete v pokušení minúť peniaze, s ktorými nemôžete disponovať.

Sústreďte sa na vzájomnú kompatibilitu

Existujú rôzne spôsoby, ako vnímame peniaze. Podľa odborníkov existuje až osem rôznych prístupov, ktoré je dôležité si osvojiť. „Poznanie vlastností týchto archetypov je nevyhnutné pre pochopenie toho, čo ich spúšťa a čo ich núti robiť určité rozhodnutia. Napríklad niektorí ľudia sa vyhýbajú otváraniu bankových výpisov, alebo sa bez rozmyslu snažia silou-mocou zbohatnúť. Ak prídeme na to, čo robíme zle, môžeme urobiť potrebné opatrenia, aby sme to zmenili,“ povedala Emily Bouchardová, ktorá je certifikovanou finančnou trénerkou.

Peniaze môžu byť pre vzťah skutočný zabijak. A práve preto sa o nich treba rozprávať. Veď v nejednom rozpadnutom manželstve ostali okrem negatívnych spomienok aj finančné dlhy. A tie sú žiaľ neraz na celý život.

Pozri aj: JEDINÁ ZÁZRAČNÁ PESNIČKA DOKÁŽE ZNÍŽIŤ HLADINU STRESU AŽ O 65%

psych.sk (Michaela), bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov