Foto: Photo by Joshua van der Schyff on Unsplash

Secondhand stres - fenomén, ktorý vás možno zožiera zaživa. A vy o tom ani neviete.

Stres nie je žiadna sranda. Môže nás nakopnúť, no často je to práve on, kto zničí úplne všetko. Cítime sa pod tlakom a veľmi nepohodlne. „Secondhand“ stres je však niečo iné. Nastáva vtedy, keď nejde o náš stres, ale keď sa ocitneme v stresových situáciách niekoho iného. Možno to znie úplne šialene, ale je to reálna vec, ktorá sa stáva mnohým z nás, no ani o nej nevieme.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako teda zistiť, že aj vy prežívate “secondhand stres“? Identifikovať vám ho pomôže týchto desať  znakov.

#1 Viete, že ste v strese, no nedokážete si vysvetliť prečo

Cítite na sebe, že máte stres. Cítite, že aj vy ste pod tlakom, no nedáva to zmysel, pretože momentálne sa nenachádzate v žiadnej stresovej situácii. To je jeden zo základných znakov “secondhand stresu“. V stresovej situácii sa nachádza niekto iný, no prenáša na vás jeho pocity. Podľa odborníkov v takomto prípade pomôže jediná vec: určiť si pevné hranice a nenechať ľudí, nech až v takej veľkej miere ovplyvňujú váš život.

#2 Dokážete si na ostatných všimnúť, že sú v strese

Aj vy určite poznáte toho človeka, ktorý je pod takým tlakom, až si trhá vlasy, obhrýza nechty či pohojdáva nohou v takej miere, že vy sami idete vyskočiť z kože. Áno, aj v takomto prípade prežívate “secondhand stres“.

unsplash.com

#3 Nezvyčajne sa ponáhľate vo veciach, ktoré vám bežne trvajú dlhšie

Nedostatok času je často veľkým spúšťačom stresu. A keď vidíte, ako to pôsobí na vašich kolegov, známych či dokonca na vášho šéfa, aj vy máte tendenciu ponáhľať sa vo veciach, ktoré vám zvyčajne zaberú viac času. No pokiaľ sa čas naozaj nekráti vám, potom by ste rozhodne mali spomaliť.

#4 Váš vlastný stres je ešte horší

Už viete zhruba povedať, ako sa cítite, keď ste sami v strese. No ak zároveň prežívate ešte aj stres niekoho iného, potom je celá situácia ešte omnoho horšia. Máte nedostatok spánku, cítite sa úzkostlivo, môžu sa prejaviť aj výkyvy vo vašom apetíte a všetky zlé pocity sú akoby znásobené.

#5 Ste viac pesimistickí než zvyčajne

Vyrovnávať sa s dvojakým stresom – vaším a cudzím, naozaj nie je jednoduché. A môžete to spozorovať aj na svojej vlastnej nálade, pretože ste pesimistickejší než zvyčajne.

#6 Máte pocit, akoby vám mozog nepracoval

Na žiadnu vec sa nedokážete plne sústrediť, neviete si spomenúť ani na najjednoduchšie informácie a vo väčšine prípadov ste zmätení. Ak sú vám tieto príznaky známe, potom by ste určite mali zbystriť pozornosť. Keď mozog pocíti stres, prepne sa do „režimu prežitia“. Ten si samozrejme vyžaduje mnoho energie a preto už nemáte silu na nič iné.

unsplash.com

#7 Vaše nápady už nie sú originálne

Keďže ako sa v predchádzajúcom bode spomínalo, váš mozog je kvôli stresu v režime prežitia, ktorý je sám o sebe veľmi vyčerpávajúci, nedokáže dávať ešte ďalšiu energiu na kreativitu, myslenie a tvorenie.

#8 Prežívate aj stres či napätie v rodine

Žiadna rodina nie je dokonalá. Určite aj v tej vaše to niekedy zaiskrí a všade je napätá atmosféra. Ak sa stres nachádza pod vašou strechou, je možno trochu ťažšie mu uniknúť, pretože práve domov je tým miestom, kde by ste sa mali cítiť pokojne.

#9 Ste viac unavení než zvyčajne

Ďalším z príznakov „secondhand stresu“ je to, že sa cítite oveľa unavenejšie, než zvyčajne. Keď totiž dávate všetku energiu na riešenie problémov iných, potom vám nič nezvýši pre seba. Nie je nič na tom byť trochu empatický, no nezabúdajte popri tom ani na to, čo je pre vás dôležité.

#10 Sami sa vystavujete negatívnym veciam

Pozeráte správy plné negatívnych noviniek. Váš šéf na vás zdvihol hlas. Váš kolega sa k vám správal povýšenecky. Predavačka k vám bola drzá. Aj takéto, na prvý pohľad nenápadné veci, môžu mať na vás obrovský vplyv.

unsplash.com
powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov