Mnohí z nás majú jasnú predstavu toho, ako by mal vyzerať ideálny deň.

Napriek tomu však často ráno vstaneme a takmer okamžite pocítime prvé príznaky stresu. Diár máme nabitý na prasknutie, odbiehame od jednej povinnosti k druhej, nič poriadne nestíhame a na konci dňa sme úplne vyčerpaní. Nedokážeme si však sadnúť a nerobiť nič, potrebujeme byť v neustále činní. Aj takto sa prejavuje závislosť od stresu. Ako zistíte, že ňou trpíte aj vy?

Článok pokračuje pod videom ↓

Pokiaľ ide o stres, nejde o závislosť v pravom slova zmysle, ako keby sme hovorili napríklad o závislosti od návykových látok. Ide však o zvyk, ktorý sme si vytvorili a pokiaľ ho nemáme (stres), cítime sa nesvoji a akýsi nespokojní. Málokto si závislosť od stresu prizná, kto by si ho totiž prial. Čoraz viac ľudí však nadobúda pocit, že si nezaslúžia odpočinok.

Kladieme na seba čoraz väčšie nároky, plníme si kalendár viac, ako stíhame a keď zhodou okolností nie je čo robiť, máme výčitky svedomia a pociťujeme istú prázdnotu, ktorú môže zdanlivo vyplniť len produktívna činnosť.

Aj keď stres má svoj zmysel, pri prekročení istej hranice sa z neho stáva náš nepriateľ. Ak chcete dosiahnuť vnútornú rovnováhu, je dôležité rozoznať príznaky závislosti od stresu a potom môžete začať pracovať na tom, aby ste sa ich postupne zbavili. Ako teda rozoznáte, že je niekto závislý od stresu?

Máte výčitky svedomia, keď odpočívate

Ak nedokážete vyložiť nohy a len odpočívať pri knihe či filme bez toho, aby ste pocítili výčitky svedomia, mali by ste spozornieť. Psychológovia však tvrdia, že táto závislosť je liečiteľná a konkrétne tohto príznaku sa zbavíte tak, že budete tolerovať počiatočnú úzkosť z nečinnosti. Tak, ako ste si vytvorili návyk neustále niečo robiť, dokážete si vytvoriť aj návyk občas si odpočinúť bez toho, aby ste pritom mali nutkanie okamžite vstať a ísť niečo robiť.

Foto: unsplash

Ste neustále v zhone

Všimnite si, ako na vás pôsobia situácie, ktoré vám v priebehu dňa dvihnú hladinu adrenalínu. Nemusí ísť o nebezpečie, ale o chvíle, kedy ste pod tlakom a v strese. Prináša vám to pocit vzrušenia? Odborníci tvrdia, že to je skutočne nebezpečné. Ľudské telo nie je stresu uspôsobené a ak sme pod tlakom viac ako niekoľko minút počas jednej hodiny, telo sa vyčerpá a dá nám to pocítiť vo forme podráždenosti a častých chorôb. Ako proti tomu bojovať? Nájdite si činnosť, ktorá vám prináša radosť bez toho, aby ste boli v strese. Vyskúšajte napríklad takú jógu.

Časová tieseň

Je síce dobré dokázať si stanoviť isté pravidlá, netreba si však zbytočne pridávať stres tam, kde by ináč nebol, napríklad vytváraním falošných časových tiesní. Ak máte na dokončenie nejakej úlohy týždeň, nemusíte sa tváriť, že máte len tri dni, aby ste sa prinútili k jej dokončeniu. Opäť sa pokúste nájsť zlatú strednú cestu tak, aby bola úloha dokončená načas, aby ste však zároveň nemuseli čeliť stresu.

Preplnený kalendár

Nie každý, kto má plný kalendár, je závislý od stresu. Ak však máte nabitý každý jeden, no nikdy nestihnete to, čo ste si naplánovali, niečo nie je v poriadku. Ak viete, že plán na ďalší deň jednoducho nemáte šancu stihnúť, nepridávajte si zbytočne. Naopak, uberte trochu a uvidíte, že sa budete cítiť lepšie.

Ľahko vás zastihne nuda

Ak sa ľahko začnete nudiť kedykoľvek nemáte povinnosti, je to taktiež znamenie, že ste si vytvorili závislosť od stresu. Ak nútite mozog a telo, aby neustále fungovali na plné obrátky, pripravujete sa o radosť z maličkostí. Nedokážete si tak užiť prechádzku či čítanie knihy. Aký je na to liek? Venovať sa aktivitám, ktoré vám robia radosť a počas ktorých si odpočiniete, častejšie. Ako sme už spomenuli, tak, ako si vytvoríte návyk na stres, si môžete vytvoriť návyk aj na odpočinok.

Foto: unsplash

Podráždenosť

Stres spôsobuje, že sme podráždení a aj keď si to dobre uvedomujeme, neraz využívame stres práve ako výhovorku pre podráždenosť. Tempo života sme si však zvolili sami a stres by nemal byť výhovorkou. Mal by byť varovným signálom, že je čas s tým niečo urobiť.

Zbytočné dramatizovanie

Občas sa zdá, že ľudia s takouto závislosťou sú magnety na nešťastie. Všetko, čo sa v ich živote udeje, je zlé a spôsobuje ešte viac stresu. Dráma si vás nájde vždy a občas sa zdá, že si to dokonca užívate. Ak ste však ochotní pohádať sa s priateľmi, len aby ste sa dopracovali k istej hladine stresu, je to jasný znak toho, že je najvyšší čas na závislosti popracovať.

Stresu sa síce nevyhne nikto z nás, dbajte však na to, aby ste si nevytvorili závislosť.

Pozri aj: Buďte pozorní. Týchto 7 znakov vám môže odhaliť, že niekto z vašich blízkych trpí chronickým stresom

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov