Foto: unsplash.com

Nomofóbia je novodobá fóbia, ktorou možno trpíte aj vy.

Pravdepodobne je vám známy pocit, keď váš žalúdok urobí tri kotrmelce pri zistení, že ste svoj mobilný telefón nechali doma a nasledujúce hodiny budete musieť prežiť bez neho. Vedeli ste, že na tento stav existuje aj termín? Možno aj vy trpíte nomofóbiou, teda no-mobile fóbiou, čo je strach z toho, že budete bez telefónu. Možno ste to čakali, možno nie, no táto fóbia je momentálne medzi ľuďmi rozšírená v naozaj hojnom počte.

Článok pokračuje pod videom ↓

Považujete svoj telefón za váš druhý mozog? Nie ste sami. Štúdie naznačujú, že všetci vlastníci smartfónov tvrdia, že je to ich „rozšírené ja“ a tieto malé zariadenia sa stávajú ich súčasťou. V našich mobiloch máme totiž uložené všetky informácie – od dôležitých dátumov, cez rôzne čísla a adresy, po správy, emaily alebo fotografie či iné vzácnosti. Preto niet divu, že ľudia pociťujú pocity úzkosti, ak od svojich smartfónov musia byť oddelení.

Čo je to „nomofóbia“ a ako sa prejavuje?

unsplash.com

Psychológovia tvrdia, že nomofóbia je novodobý fenomén, ktorý pociťujú ľudia najmä vtedy, ak nemajú svoj mobilný telefón pri sebe, alebo ak ho momentálne nemôžu používať, pretože majú vybitú batériu alebo v okolí nie je žiaden signál. Prejavuje sa presne ako úzkosť, ktorú pociťujeme napríklad pred návštevou lekára alebo v svadobný deň.

Táto fóbia je výsledkom každodenného používania mobilov v našom živote. Možno je to smutné, no je to tak. Celý náš život, takmer všetko, je zakorenené v jednom jedinom zariadení – našom smartfóne. Vedci „žartujú“, že jediný spôsob, ako ho od nás oddeliť, je chirurgický zákrok. Ak sa však nad týmito slovami zamyslíte, zistíte, že situácia oveľa vážnejšia.

Ako zistíte, že ňou trpíte aj vy?

Skúste sa pozorovať. Dokážete ešte žiť bez vášho telefónu? Dokážete sa zaobísť aj bez neho? Poznámky si píšete na papier alebo potrebujete tú najmodernejšiu aplikáciu? A čo ak sa chcete zabaviť, existujú aj iné spôsoby, alebo voľba vždy padne práve na váš smartfón?

Závislosť na mobilnom telefóne nie je v súčasnosti ničím nezvyčajným. To však neznamená, že by ste to mali nechať tak. Ak chcete žiť v reálnom svete, potom musíte obmedziť ten virtuálny. Skúste niekedy svoj smartfón vypnúť a užívať si život presne taký, aký je. Vytvorte si rovnováhu medzi používaním mobilu a všetkým ostatným, pretože ak trávite na vašom mobile denne niekoľko hodín, potom to rozhodne nie je dobré, ani zdravé. Veľa šťastia.

unsplash.com
bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov