Všetci máme svoje „strachy“, niekto sa bojí menej, niekto viac.

Zoznam tých patologických strachov, teda fóbií, je však čoraz rozšírenejší. Na klasické fóbie, ako napríklad fóbia z výšok či z pavúkov sa už pomaly zabúda a svetu kraľujú čoraz podivnejšie strachy. My sme sa rozhodli, že pre vás vyberieme niekoľko z tých najbizarnejších.

Článok pokračuje pod videom ↓

Consecotaleofóbia

Možno by ste si mysleli, že také niečo hádam ani nie je možné, no ľudia s touto fóbiou majú panický strach z drevených paličiek na jedenie. Predstava jedenia za pomoci dvoch kúskov dreva v nich vyvoláva absolútnu hrôzu. Našťastie, ak niekto trpí touto fóbiou na Slovensku, nie je vystavený veľkému nepohodliu, horšie je to už v ázijských krajinách.

Sinistrofóbia

Nevieme si celkom predstaviť, ako takíto ľudia žijú, no predsa sa nájdu medzi nami takí, ktorí majú panický strach z ľavej strany alebo z odbáčania na ľavú stranu. V niektorých prípadoch dokonca opovrhujú ľavou rukou.

Peladofóbia

Tento strach v sebe ukrýva množstvo ľudí. Človek trpiaci peladofóbiou sa totiž bojí plešatosti alebo plešatých ľudí. Strach je síce prirodzenou reakciou, ak však v kúpeľni strávite takmer všetok čas obzeraním vlasových korienkov a vyskúšali ste už takmer všetky šampóny a prípravky na rast vlasov, je čas vyhľadať odborníka.

unsplash.com

Fobofóbia

Počuli ste už o fóbie z fóbie? Zvyčajne ňou trpia jedinci, ktorí majú inú fóbiu, napríklad fóbiu z výšok a očakávajú, kedy sa dostanú do situácie, keď ich prepadne panika. V podstate sa tak konštantne boja a dostávajú sa do nepríjemného bludného kruhu.

Kathisofóbia

Nebudete tomu veriť, no kathisofóbia je panický strach zo sedenia. V dnešnej dobe mnoho ľudí presedí väčšinu dňa, či už v práci alebo doma pri odpočinku, nedokážeme si teda život s touto fóbiou celkom predstaviť. Mimochodom, niektorí jedinci trpia aj fóbiou z lenivosti a zaháľania.

Hippopotomonstrosesquipedaliofóbia

Ak ste sa dostali až na koniec toho dlhého slova, gratulujeme, fóbiou z dlhých slov zrejme netrpíte. Aké ironické, že už samotný názov fóbie z dlhých slov fóbiu vyvoláva.

Skriptofóbia

Ľudia trpiaci skriptofóbiu zas majú strach z písania na verejnosti. Prejavuje sa rôznymi spôsobmi, napríklad neschopnosťou napísať školský test alebo nutnosťou písať po tme, aby vás nikto pri písaní nevidel. Našťastie, dnes už písanie perom dokáže vynahradiť technika.

unsplash.com

Myxofóbia

Aj vy ste sa ako deti radi hrali s plastelínou? Nuž, ľudia trpiaci myxofóbiou nemôžu. Pri pomyslení na lepkavú hmotu ich premôže panický strach a úzkosť.

Eufóbia

Väčšina ľudí túži počuť dobré správy, napríklad že im zdvihnú plat alebo boli povýšení. Nie pre každého je však dobrá správa dobrou správou. Ľudia trpiaci eufóbiou z nich majú panický strach a urobia všetko preto, aby sa im vyhli. Za všetkým dobrým hľadajú niečo zlé. Ak teda chcete eufobika vydesiť, pošepkajte mu, že máte pre neho dobrú správu.

Hexakosioihexekontahexaphobia

Aj tento jazykolam má pomerne jednoduché vysvetlenie. Ide o strach z čísla 6 alebo 666. Trpel ňou napríklad aj Ronald Reagan. Keď sa s manželkou presťahoval do domu, ktorý mal číslo 666, urobil všetko pre to, aby číslo domu zmenil na 668.

Panofóbia

Panofóbia je strach zo všetkého. Nežartujeme, naozaj zo všetkého. Panofobikov desia zvuky, vône, jednoducho všetko. Nedokážu sa uvoľniť a vždy očakávajú, že ich postretne obrovské nešťastie.

Zoznam fóbií je nesmierne dlhý a každá ďalšia fóbia je bizarnejšia, ako tá predošlá. Spomenieme ešte napríklad strach z kombajnov, strach z Anglicka, strach z vlastnej škaredosti či strach z pápeža. Stretli ste sa už aj vy nejakou zvláštnou fóbiou? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri aj: Nyktofóbia: Ak vám tieto fotografie naháňajú hrôzu, mali by ste o sebe vedieť, že ňou pravdepodobne trpíte

list25
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov