Foto: pexels.com

Obyčajná šálka čaju, ktorú si dokážete vychutnať, zmôže naozaj veľa.

Každodenne čelíme rôznym rozhodnutiam – od tých banálnych, až po tie, ktoré majú kľúčový dopad na náš život. V niektorých chvíľach sme tak vtiahnutí do toho, čo sa deje, že nám chýba nadhľad nad celou situáciou. Ak neviete, ako ďalej, urobte si šálku čaju. Uvidíte, že na vás bude mať skutočne terapeutický účinok.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kedy ste si dokázali vychutnať čaj v absolútnom pokoji?

Čajové rituály sú obľúbené všade vo svete

Photo by miti on Unsplash

Nie je čaj ako čaj. Niekedy vypijeme šálku čaju v rannom zhone, pričom si dávame pozor iba na to, aby sme si nepopálili jazyk. No najmä v ázijských krajinách je pitie čaju rituálom, ktorý ma niečo do seba. Tento proces síce netrvá krátko, no zároveň vám dá dostatok priestoru a času na to, aby ste si usporiadali vlastné myšlienky.

Pozitívne účinky potvrdzuje aj veda

Na rozdiel od kávy sa pitie čaju viaže s asociáciou celkového relaxu. Väčšinu si ho pripravujeme vtedy, keď naň máme skutočne čas. Štúdia, ktorú uskutočnili vedci na Univerzite v Yale, potvrdila jednoznačne pozitívne účinky pitia čaju na našu psychiku. Už len keď držíte v ruke šálku s horúcim čajom, podvedome sa uvoľňujete a nalaďujete sa na pozitívnejšiu vlnu.

Photo by Suhyeon Choi on Unsplash

A nielen to. So šálkou čaju sme podľa tejto zaujímavej štúdie oveľa otvorenejší a priateľskejší nielen k blízkym a priateľom, ale aj k neznámym ľuďom. Uvoľnené telo a psychika nám pomôžu nájsť vnútorný pokoj, vďaka ktorému robíme oveľa racionálnejšie rozhodnutia.

Pitie čaju si spájame s emocionálnym teplom

Pitie čaju patrí k obľúbeným rituálom, ktorý nám nielen spríjemní obyčajný deň, ale pomôže nám prejsť aj komplikovaným obdobím. Dokazujú to závery Univerzity v Harvarde, ktoré potvrdzujú, že určité rituály zohrávajú kľúčovú úlohy pri vyrovnávaní sa so stratou alebo inými, neočakávanými životnými okolnosťami.

Vytvorte si nadhľad

Photo by A L L E F . V I N I C I U S Δ on Unsplash

Paradoxne práve vo chvíľach, keď cítite najväčší tlak a stres, je kľúčové vytvoriť si priestor na oddych. Treba sa zastaviť a nechať si čas na to, aby sme si vytvorili potrebný nadhľad nad danou situáciou. Práve vďaka nemu prídeme na to najlepšie riešenie. Práve pitie čaju tak môže byť rituálom, ktorý nám pomôže uvoľniť sa a nájsť tak správnu odpoveď.

V Anglicku, Írsku aj v iných krajinách je pitie čaju pravidelným rituálom. Možno by stálo za to zaradiť ho do svojho života. Nemusí byť len o piatej, môžete si ho pripraviť kedykoľvek, kedy naň máte chuť.

psychology-spot.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov