Tušíte, o ktorú frázu ide?

Asi nikto z nás nepočúva túto vetu s radosťou. Muži vedia, že keď im toto povie partnerka, je zle. Čo vlastne znamená? Je to akási dočasná snaha neriešiť aktuálne problémy, alebo len pútať pozornosť. Prinášame vám niekoľko najčastejších dôvodov, prečo ľudia túto vetu používajú, aj keď ju sami neradi počujú.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tušíte, o akú frázu vlastne ide? Možno vás to neprekvapí, ale je to staré známe…

Nič mi nie je…

Nejde o nič veľké

Možno sa nad tým zasmejete, no vo väčšine prípadov skutočne nejde o nič veľké a dotyčná osoba skrátka nechce rozoberať každodenné nepríjemnosti a míňať na ne viac energie, než je nevyhnutné. Cíti, že ju ovládajú emócie a potrebuje ich nechať doznieť. Preto sa môže stať, že príliš zvedavé otázky môžu vyvolať zbytočný konflikt. Doprajte tomu druhému čas a možno sa vám s tým, čo ho trápilo, neskôr zdôverí aj sám. Každopádne, ak vidíte, že to nechce riešiť, neriešte to.

Unsplash.com/Priscilla du Preez

Už ste o tom hovorili

Uf, toto je trochu ošemetné. Všetci si myslíme, že keď sa s niekým blízkym podelíme o svoje problémy a ťažkosti, uľaví sa nám. Žiaľ, nie vždy sa to aj reálne udeje. Mnohokrát máme pocit, že nás náš priateľ nepochopil, že to, čo riešime my nie je preňho dôležité a sme sklamaní z jeho reakcie a postojov. A potom sa utiekame práve k onej vete, len aby sme zakryli naše pocity.

Čo robiť, ak ste vy ten, ktorý akoby nepochopil problémy blízkej osoby? Najprv si doprajte minútku – dve na to, aby ste si uvedomili, čo sa vám ten druhý snažil povedať a ako to pochopil. Konajte, až keď budete mať pocit, že viete, v čom bol problém a čo ste nepochopili. S empatiou sa vám to podarí.

Nechce o tom hovoriť

Komu treba približovať tento dôvod? Každý z nás má predsa nejakú tému, o ktorej nechce hovoriť, lebo sa na to ešte necíti byť pripravený. Práve to je druhou najčastejšou príčinou, prečo niekto povie, že je v poriadku, aj keď to nesúhlasí s tým, ako pôsobí.

Nezabúdajte, že vôbec nemusí ísť o traumatické či stresujúce zážitky z minulosti, skôr naopak – mnoho ľudí nerozpráva o tom, na čom práve pracujú alebo čo v blízkej budúcnosti plánujú aj preto, že sa zameriavajú na skutky a nie na zbytočné reči.

pixabay.com

Nie je na to vhodný čas ani miesto

Kto by chcel rozoberať svoje osobné problémy pred publikom? Pochopte, že čas a miesto hrajú niekedy veľkú rolu a snaha dopytovať sa ďalej môže toho druhého len viac rozčúliť. Niekedy stačí počkať a veci sa vyriešia aj samé, alebo sa k ním skrátka dostanete neskôr.

Naozaj je v poriadku

S týmto pocitom sa stretávajú najmä tí, ktorí sa vo vzťahu k druhej osobe cítia previnilo. Svoje pocity do nej potom projektujú a predpokladajú, že sa cíti podobne. Omyl. Ona o tom nemusí ani tušiť a vy ju svojím správaním len upozorníte na to, že sa s vami niečo deje.

Emocionálna nestabilita

Alebo, inak povedané, nezrelosť. Je predsa detinské chcieť o niečom hovoriť a navonok sa tváriť úplne naopak. Nuž, i to sa stáva a nie tak zriedkavo, ako by sme si želali. Máte dve možnosti – pristať na túto detinskú hru alebo sa od celej situácie dištancovať, tak ako sa matky dištancujú od prejavov zlosti svojich detí počas obdobia vzdoru. Nechajú ich, nech sami zhodnotia, čo je pre nich najlepšie.

Unsplash.com/Sam Manns

Najbližšie, keď budete počuť túto nelichotivú vetu, sa najprv zamyslite nad tým, prečo ju niekto použil. Ak vám to povedal niekto blízky, skúste jeho voľbu rešpektovať, dôverujte mu, že vie, čo robí a ak je to dôležité, porozpráva sa s vami o tom, keď bude pripravený. Každopádne nenaliehajte, keď cítite odpor, lebo tým všetko len zhoršíte.

Pozri aj: Viete, čo v skutočnosti znamená, keď vám človek trpiaci úzkosťou či depresiou povie, že je unavený?

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov