Každý človek vytvára príbehy o samom sebe vo vnútri svojej hlavy. A to každý deň a po celý čas. Tieto príbehy sú proste veci, ktorým veríte, a sú to veci, ktoré vás robia vami. A takisto sú základom pre každú akciu, ktorú sa rozhodnete v živote vykonať. No o pár rokov sa zrazu preberiete do reality a zistíte, že ani zďaleka nevyzerá ako tie príbehy, ktoré ste rozprávali sami sebe.

Môže to zo začiatku bolieť a budete sa snažiť týchto príbehov držať čo najsilnejšie, no po čase zistíte, že práve oni boli dôvodom vašej bolesti. Pretože to, čomu ste verili, nebola pravda, ale len ilúzia falošných hodnôt, ktoré nikdy v skutočnosti neboli tým, čím ste si mysleli. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Viera, že čakanie do zajtra má zmysel

Všetci niekde vo vnútri vieme, že život je krátky, a že stať sa môže čokoľvek. No len málokedy si dokážeme uvedomiť aj to, že možno žiadne zajtra nebude, a že by sme to mali rešpektovať. Preto by sme nemali počítať s tým, že niečo dôležité spravíme až zajtra a mali by sme sa doslova správať tak, ako keby bol každý náš deň posledný.

Viera, že musíte nájsť motiváciu mimo seba

Jeden z najväčších problémov motivácie je ten, že často ju hľadáme tam, kde nemáme šancu ju nájsť. Nie je schovaná za stromom ani u vášho známeho. Motivácia prichádza s robením správnych vecí. A s ambíciami ako je tá, že dnes toho môžete dosiahnuť viac ako včera. Ale každopádne, tá pravá motivácia je vo vás.

Viera, že niekto iný než vy vie, čo je pre vás najlepšie

Počúvajte svoj vlastný vnútorný hlas, pretože príliš veľa ľudí počúva hluk, ktorý prichádza z okolia a strácajú sa kvôli tomu v dave. Žite podľa seba a nie podľa ostatných, televízie, fashion blogerov alebo hocikoho iného. Pretože je to váš život a nie ich.

Viera, že všetky aktuálne rozptýlenia stoja za to

Pokiaľ ste stále zaneprázdnení svojím mobilom a inými výdobytkami modernej doby, ani neviete, o čo prichádzate. Pretože život je to, čo sa deje okolo, zatiaľ čo vy ste online. Skúste sa preto naučiť byť znova ľuďmi. Nevyhýbajte sa očnému kontaktu, usmievajte sa, pýtajte sa ľudí a hlavne počúvajte.

pexels.com

Viera, že zaneprázdnenosť je výhodná

Využívate zmysluplne čas, ktorý máte? To možno ukáže až čas, no to, že sa každodenne zahádžete povinnosťami, aby ste mali pocit, že ste prežili zmysluplný deň, takisto nemá zmysel. Pretože život nie je len o práci, ale hlavne o ľuďoch a aktivitách, ktoré milujte. Nevzdávajte sa ich.

Viera, že vedomosti samé o sebe stačia

Učenie sa je skvelé, no takisto bezpredmetné, pokiaľ sa neučíte nové veci na to, aby ste vo svojom živote spravili nejakú zmenu. Pretože vedomosti samé o sebe neznamenajú rast, skutočný rast je až to, keď ich využijete na to, aby ste sa posunuli ďalej.

Viera, že rýchlejšie je aj lepšie

Na prísloví: „Pomaly ďalej zájdeš“ môže byť viac pravdy. než sa na prvý pohľad zdá. Neberte si toho viac, než unesiete, pretože nedokážete spraviť všetko naraz. Radšej si povinnosti rozložte na niekoľko menších úsekov a uvidíte, že takéto malé ale opakované akcie vás dostanú oveľa ďalej.

Viera, že komfort je vaším cieľom

Pretože sa môže stať, že skutočný komfort nikdy nedosiahnete. Ale môžete sa naučiť, ako s tým žiť. Nemali by ste sa každý deň upokojovať tým, že jedného dňa sa dostanete do bodu, kedy budete kompletne vo svojej komfortnej zóne. Pretože práve výzvy a nové skúsenosti vás posúvajú dopredu a učia vás to, že nepohodlie je súčasťou života.

pexels.com

Viera, že ste stredobodom vesmíru

Keď ste boli mladší, určite ste mali potrebu dávať samých seba do centra všetkého a nesledovať príliš dôsledky. Ako starší si však tieto dôsledky začnete uvedomovať. Od pocitov viny ak veci nebudú fungovať tak, ako ste to očakávali, až po obviňovanie samých seba za to, že nie ste dokonalí. Časom zistíte, že presmerovanie pozornosti na ostatných ľudí môže byť riešením, a že tým, že budete pomáhať iným, získate viac výhod, než stavaním seba do stredu pozornosti.

Viera, že každý dokáže byť milý a milujúci

Nie každý ocení, čo pre neho robíte, a to je realita. Preto nesmiete byť milí len preto, že očakávate to isté na oplátku, pretože to by mohlo veľmi ľahko priniesť sklamanie. Musíte si uvedomiť, kto je hodný vašej náklonnosti a tým ľuďom venovať pozornosť.

Viera, že môžete zachrániť príliš dramatických ľudí pred nimi samými

Naučíte sa, že ľudí pred nimi samými zachrániť nemôžete, a preto neprepadnite ich vlastným drámam. Pretože často si ten chaos vo svojom živote vytvorili sami a ani nechcú, aby ste ho naprávali vy. Sami totižto nevedia, čo od života chcú a naozaj nie je vašou povinnosťou, aby ste to za nich zisťovali.

Viera, že odpustenie nie je potrebné

Časom sa naučíte aj to, akú silu má odpustenie. Pretože vzťah, ktorý si prešiel odpustením dokáže byť ešte silnejší, než bol predtým. Neznamená to, že odpustenie vedie ku zdravšiemu vzťahu. To nie je pointa. Niektoré vzťahy proste existovať nemajú a ani odpustenie na tom nič nezmení. Ide o váš vlastný vnútorný pokoj, ktorý bez doriešených záležitostí z minulosti jednoducho nedosiahnete.

pexels.com

Viera, že krása je tou najväčšou prioritou

Čím ste starší, tým pre vás vonkajší vzhľad bude menej podstatným a začne vás zaujímať to, aký je človek vo vnútri. Naučíte sa, že hodnotiť ľudí podľa vzhľadu je ako hodnotiť jedlo podľa farby. Zistíte, že práve to, čo je vo vnútri vás drží vo vzťahu s druhým človekom a nie to, ako vyzerá.

Viera, že dlhotrvajúce šťastie si môžete kúpiť

Existujú dva druhy šťastia – dočasné a trvalé. To dočasné ľahko získate kúpou materiálnych vecí, zatiaľ čo to trvalé sa dá získať len rastom vašej mysle. Občas môže byť ťažké ich na prvý pohľad rozoznať, a preto by ste už dnes mali skúsiť byť menej ovplyvnení vecami, ktoré vlastníte a viac sa zamerať na život, ktorý žijete.

Viera, že všetky vaše obavy a starosti sa naplnia

Keď sa obzriete späť, uvedomíte si, že takmer žiadne z vašich najväčších obáv sa v skutočnosti nikdy neuskutočnili a váš strach bol teda úplne zbytočný. Tak prečo takto nezmýšľať aj do budúcnosti? Napriek tomu, že nedokážete nič spraviť s tými množstvami hodín, ktoré ste strávili strachovaním sa, dokážete ovplyvniť tie, ktoré ešte len prídu.

Viera, že zlyhanie je koniec sveta

Chcete vedieť rozdiel medzi majstrom a začiatočníkom? Majster zlyhal viackrát, než sa začiatočník kedy pokúšal. Za každým úspechom je nespočetne veľa zlyhaní a pádov. Pravda je, že možno neuspejete presne tak, ako ste si to predstavovali, no pamätajte: keby to bolo jednoduché, robil by to každý a každé malé víťazstvo by pre vás nebolo krokom vpred.

pexels.com

Viera v každú záruku bezpečnosti a ochrany

Veľmi často, predovšetkým v mladom veku, uveríme každej ilúzií bezpečnosti. Zamykáme sa v domoch na tri zámky, platíme predražené poistenia. Ale čím budete starší, tým ľahšie si uvedomíte, že v tomto svete nie sú žiadne istoty. A už vôbec nie také, ktoré by sa dali kúpiť. Môžete sa schovať v bubline tejto ilúzie a byť prehnane starostliví, no časom zistíte, že to bolo len mrhanie časom, a že väčšinu svojho života ste neprežili, lebo ste sa schovávali.

Viera, že jedného dňa sa budete cítiť na 100% kompletní

Jedného dňa sa zmierite s tým, že nemôžete mať alebo vedieť všetko. Pretože vždy budete len jednou frakciou celku. Pretože pokiaľ by ste neboli, po istom čase už by ste nemali čo objavovať a učiť sa. Život nikdy nebude kompletný a preto buďte pokojní a vďační za to čo máte, a tešte sa na to, čo ešte len príde.

Viera v to, že veci sú také, aké by mali byť

Život nie je nevyhnutne taký ľahký alebo ťažký, ako ste predpokladali, že bude. Je to hlavne preto, že každý má inú definíciu pre to, čo je podľa neho ťažké a čo ľahké a tiež kvôli tomu, že veci sa nestanú vždy vtedy keď ich očakávame. Nie je to zlá vec, taký proste život je. Keď prestanete očakávať, že niečo bude také alebo onaké, môžete si to začať skutočne vážiť. Pretože s pozitívnym prístupom budete vždy len príjemne prekvapení.

Viera, že začať odznova nie je možnosť

Nikto nevyhrá šachy, pokiaľ sa posúva len vpred. Niekedy proste musíte spraviť krok vzad, aby ste vyhrali. Pokiaľ v živote stále narážate na jednu prekážku dookola, možno je to znamením, že nie ste na správnej ceste. Neznamená to, že sa máte vzdať. Znamená to, že si máte spraviť odstup, aby ste veci videli jasnejšie.

pexels.com

Nechajte ísť všetky falošné viery a nežite svoj vlastný život ako divák. Pýtajte sa sami seba, čo je pre vás dôležité a hľadajte odpovede na svoje otázky. Pretože je na vás, aby ste si vybrali život, ktorý stojí za to. Pokiaľ budete stále myslieť negatívne, vpred sa nikdy neposuniete.

Pozri aj: OTVORENÝ LIST VŠETKÝM ĽUĎOM, KTORÍ VŽDY DÁVAJÚ SEBA NA POSLEDNÉ MIESTO

psych.sk (Ivana G.), marcandangel
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov