Foto: Photo by Lucas Pezeta from Pexels

Všetko je v našej hlave.

Drvivá väčšina myšlienok, ktoré sa nám neustále točia v hlave, má negatívny charakter. Až príliš často sa naše myšlienky tunelovo zamerajú na neustále prežívanie jednej a tej istej situácie dokola. Všetci vieme, že takýto spôsob myslenia nevedie k ničomu dobrému. Tak ako sa ho dá zbaviť?

Článok pokračuje pod videom ↓

K takémuto nechcenému „kinu v hlave“ dochádza najmä pri zaspávaní. Naše telo je unavené, psychika tiež, no otravné myšlienky nám nedovolia ponoriť sa do kvalitného spánku. Buď myslíme na to, čo sme spackali, alebo rozmýšľame nad neistým scenárom budúcnosti. V takomto prípade každá pomoc príde vhod.

Dá sa to zastaviť

Čím viac sa o niečo silou-mocou pokúšame, tým menej sa nám to darí. Určite to poznáte aj z vlastnej skúsenosti. Tu je kľúčová pozornosť. Je dôležité prepnúť myšlienky na niečo iné. Miesto toho, aby ste boli sústredení na obavy, skúste ich preorientovať iným smerom.

Photo by Joanna Nix on Unsplash

Pri zaspávaní sa myšlienkami vyberte do obľúbeného obchodu alebo na miesto, kde sa cítite dobre. Môžete sa v mysli premiestniť do knižnice, kaviarne či príjemnej záhrady. Tak prepnete tok myšlienok z myšlienok plných strachu na miesto, kde vám bude skutočne príjemne (aj keď sa nachádza len v hlave).

Vyhnite sa toxickým ľuďom

Každý z nás má občas temnejšiu chvíľku. Dôležité je vedieť sa odraziť a zvíťaziť nad sebou. Avšak existuje skupina ľudí, ktorá s radosťou otravuje život všetkým navôkol. Ak máte okolo seba takých jedincov, tak vám neostáva nič iné, než ich absolútne odstrihnúť. Narobia veľa škody, hysterických scén, a to väčšinu len preto, aby strhli pozornosť na seba. Nečudo, že v prítomnosti takýchto ľudí sa vaše myšlienky točia neželaným, negatívnym smerom.

Zohrejte sa

Photo by Daiga Ellaby on Unsplash

A to doslova. Urobte si šálku čaju, ktorá má na našu psychiku skutočne pozitívny účinok, alebo si vychutnajte horúci kúpeľ či sprchu. Fyzické teplo nám pomôže uvoľniť napätie a zároveň sa vďaka nemu dokážeme na celú situáciu, nad ktorou stále uvažujeme, pozerať s nadhľadom. A to je cieľom.

Zahoďte negatívne myšlienky

Ak vás niečo trápi, tak to napíšte na papier. Vypíšte sa zo všetkého, čo vám prebieha hlavou. Možno budete zhrození z tej negativity, ktorej dávate pozornosť. Keď to budete mať všetko čierne na bielom, pokrčte papier a zahoďte ho do koša. Uvidíte, ako sa vám uľaví. Je to tiež jedna s metód, ktorá môže pomôcť.

Zmeňte uhol pohľadu

Photo by Laurenz Kleinheider on Unsplash

Spýtajte sa sami seba: „Naozaj je táto situácia tak vážna, že sa musím kvôli nej trápiť?“ Možno to, čo považujete za obrovský problém, sa už o týždeň, dva, mesiac či rok bude zdať ako absolútna banálnosť. Práve pomyselný pohyb na časovej osi vám môže pomôcť uvidieť celú situáciu z iného uhla. A to vám určite pomôže zvíťaziť nad otravnými myšlienkami.

liveboldandbloom
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov