Ktorá známa tvár sa vám vybaví ako prvá, keď sa povie slovo "samovražda"? Kurt Cobain? Chester Bennington? Ernest Hemingway?

Žiaľ, bolo ich oveľa viac. Ich dôvody boli rôzne, spôsoby siahnutia si na život tiež. No jedno majú všetci spoločné: ocitli sa v situácii, z ktorej už nevideli východisko, a tak…

Článok pokračuje pod videom ↓

V tomto článku vám predstavíme známe osobnosti, o ktorých ste možno (ne)vedeli, že spáchali samovraždu.

Kleopatra

Pravdepodobne ste už počuli o jej vzťahoch s rímskymi vladármi – s Cézarom a neskôr s Markom Antoniom. Práve druhý spomínaný jej bol osudný. Keď sa po vojenskej prehre rozhodol Antonius spáchať samovraždu, Kleopatra ho nasledovala tým, že sa nechala uštipnúť jedovatým hadom.

 

Hannibal

Slávny kartáginský generál, ktorý prešiel so slonmi cez Alpy, len aby mohol napadnúť neohrozený Rím. Ako už viete, nebol úspešný a keď bol napokon vydaný do rúk nepriateľa, vo väzení otrávil sám seba, aby nemusel čeliť väčšej potupe.

Sokrates

Život i smrť tejto gréckej legendy filozofie sú opradené mnohými otáznikmi. Všetko, čo o ňom vieme, vieme od Platóna. Sokratove posledné slová: „Smrť je liek a oslobodenie duše z tela,“ svedčia spolovice pre samovraždu, no niektorí odborníci tvrdia, že sa mohol dobrovoľne obetovať bohom, aby zachránil Atény.

Adolf Hitler

K tomuto nemeckému diktátorovi netreba veľa písať. Možno ste však nevedeli, že samovraždu spáchal spolu so svojou životnou družkou a na konci aj manželkou Evou Braunovou. Ona sa otrávila kyanidom, on sa zastrelil.

 

Joseph a Magda Goebbles

Ďalší nacistický prominentný pár – minister propagandy s manželkou. Nechutnou pikoškou však nie je iba jeho aféra s Lídou Baarovou, ale aj osud jeho detí. Na konci vojny, keď sa skrývali v bunkri, Magda Goebbles, miesto toho, aby ich v utajení poslala preč a zachránila, obliekla svojich 6 detí (ktorých mená začínali vždy na H) do bielych šiat a všetky ich otrávila kyanidom. Potom s manželom spáchali samovraždu. Až tak ďaleko môže zájsť sfanatizovaná, chorá myseľ.

 

wikimedia.org

 

Alan Turing

Ako kryptológ prakticky zachránil svet tým, že rozlúštil nerozlúštiteľný nacistický kód Enigma a vymyslel niečo, čo tvorí základ dnešných počítačov. Napriek tomu sa stal obeťou predsudkov, ktoré v 50. rokoch v Británii pretrvávali. Ako homosexuál si mohol vybrať medzi väzením a chemickou kastráciou. Vybral si to druhé a po dvojročnom domácom väzení spáchal samovraždu.

 

Ján Palach

Tento český študent histórie sa ako 20-ročný upálil 16. 1. 1969 na protest proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Pred smrťou napísal niekoľko listov, v ktorých svoj skutok odôvodnil.

Vincent van Gogh

Od historických osobností prejdime k umelcom. Vincenta van Gogha netreba nikomu predstavovať. Svoj život ukončil zbraňou.

 

View this post on Instagram

Manicomio / Monastero #vincentvangogh

A post shared by Eloni Tole (@elonitole) on

Virginia Wolf

Anglická spisovateľka a poetka, bojovníčka za práva žien, sa rozhodla svoj život ukončiť vo veku 59 rokov utopením. Jej posledné slová boli: „Začínam šalieť a už to znovu nemôžem prežiť. Nemám silu uzdraviť sa. Začínam počuť hlasy a nemôžem sa sústrediť. Som si istá, že to, čo robím je tá najlepšia vec, ktorú môžem urobiť…“

 

View this post on Instagram

#virginiawolf

A post shared by Anais Nin (@anaisnin75) on

Ernest Hemingway

Mnohí ho obdivujú, no ďalší ho považujú za stroskotanca a alkoholika. Slávny a vynikajúci spisovateľ, laureát Nobelovej ceny, sa žiaľ nikdy nespamätal z hrôz vojny. Samovraždu spáchal ako 61-ročný.

 

Margaux Hemingway

Žiaľ, ostalo to v rodine. Margaux Hemingway, vnučka slávneho spisovateľa, herečka a  modelka sa predávkovala liekmi v predvečer 35. výročia smrti svojho slávneho dedka. Dôvodom boli osobné problémy.

 

Marilyn Monroe

Podľa oficiálnej verzie sa predávkovala liekmi, pretože nezvládala svoje psychické problémy. Podľa konšpiračných teórií, ktoré stavajú na zvláštnych okolnostiach jej smrti, ju dala odstrániť FBI.

 

Kurt Cobain

Frontman skupiny Nirvana sa ako 27-ročný zastrelil po dlhom boji s depresiami, ktoré sa žiaľ snažil zmierniť aj heroínom. Správa o jeho samovražde vtedy obletela svet a utkvela v mysliach ľudí až dodnes.

 

Robin Williams

Talentovaný a mimoriadne obľúbený komik a herec, ktorého poznáme z filmov Dobrý Will Hunting alebo Svadba a iné pohromy, síce dokázal rozosmiať milióny ľudí, no sám sebe pomôcť nedokázal. Roky trpel depresiou a napokon sa v roku 2014 obesil. Akoby ľudia okolo neho zabudli, že úsmev na tvári ešte neznamená, že je človek naozaj šťastný.

 

Chester Bennington

Len pred niekoľkými týždňami svet obletela správa, že známy spevák kapely Linkin Park – Chester Bennington, spáchal samovraždu vo svojom dome v L.A. Predchádzalo tomu dlhé obdobie depresií a určite sa na tom podpísal aj fakt, že Chester bol ako dieťa zneužívaný.

 

 

Či ste už v tomto článku našli svojho obľúbeného speváka, umelca alebo osobnosť, ktorú neznášate, prosíme vás, nesúďte ich. Nech má človek akékoľvek dôvody, my ich nikdy úplne nepochopíme a nemáme právo rozhodnúť kto mal, alebo nemal spáchať samovraždu. Mali by sme sa skôr zamyslieť nad tým, čo samovražde predchádza a ako jej možno zabrániť…

Pozri aj: Týchto 5 varovných signálov vám napovie, že niekto premýšľa nad spáchaním samovraždy

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov