Foto: pixabay.com

Ak chcete, aby váš životopis vyzeral lepšie a profesionálnejšie, potom sa vyvarujte týchto chýb.

Možno sa zdá, že napísať vlastný životopis nemôže byť až tak náročné, no zdanie často klame. Napísať životopis je možno ľahké, ale napísať dobrý životopis, ktorý prinúti ostatných, aby vás prijali do zamestnania, je náročné. A rozhodne by ste sa mali vyvarovať niektorým veciam, ako napríklad takýmto drobnostiam, ktoré síce vyzerajú neškodne, ale zbytočne uberajú na vašej profesionalite.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ktoré veci by teda z vášho životopisu mali ísť čo najskôr preč?

#1 Dátumy, ktoré prezrádzajú váš vek

Diskriminácia na základe veku je nezákonná, ale aj napriek tomu musia ľudia čeliť aj takýmto problémom. Ak sa teda bude dať, vynechajte dátumy ako ukončenie vášho štúdia či akékoľvek iné informácie, ktoré by spoločnosti mohli naznačiť váš vek.

unsplash.com

#2 Detaily o vysokej škole

Ak sa budete vo vašom životopise až príliš zameriavať na všetky úspechy z vysokej školy, potom to bude pôsobiť menej profesionálne. Ak samozrejme nie ste čerstvý absolvent vysokej školy, potom by ste všetky svoje mimoškolské aktivity mali dať čo najskôr preč.

#3 Irelevantné detaily z práce

Váš životopis je marketingový dokument, nie chronologický zoznam vašich skúseností. Čím viac irelevantných informácii zahrniete, tým je to pre vás horšie. Nechcete predsa, aby si váš budúci zamestnávateľ myslel niečo ako: „Naozaj má záujem o túto prácu? Mám pocit, že by si radšej otvoril vlastnú kaviareň. Toho nechceme, pohnime sa ďalej.“

#4 Preklepy

Ak si myslíte, že zopár gramatických chýb a preklepov sa vo vašom životopise stratí, tak potom si myslíte veľmi zle. O to viac, ak sa uchádzate o práce, kde je pravopis naozaj veľmi dôležitý. Podľa výskumov by až 63 percent šéfov odmietlo akéhokoľvek uchádzača, ktorý by mal čo i len jednu chybu v životopise.

unsplash.com

#5 Zložité formátovanie

Možno si myslíte, že ak použijete nezvyčajné farby, zvláštne písmo či inú „grafiku“, tak to viac zaujme, no opak je pravdou. Váš životopis by mal byť prehľadný a ľahko čitateľný. Ak aj chcete, aby bol váš životopis niečím zaujímavý či odlišný od ostatných, tak dbajte na to, aby ste to až príliš neprešvihli.

#6 Slová ako „referencie poskytnem na vyžiadanie“

Buď dajte referencie do vášho životopisu, alebo to nechajte tak. Všetko iné je zbytočné. Ak sa vyžaduje, aby ste mali aj referencie, potom by ste ich do svojho životopisu určite mali zahrnúť. No ak napíšete frázu ako „poskytnem na vyžiadanie“, potom akoby ste kričali, že nič také nemáte.

#7 Trápna emailová adresa

Nakoniec, nepodceňujte ani ostatné detaily, ako napríklad vašu emailovú adresu. [email protected]“ je možno akceptovateľné medzi vašimi priateľmi, no rozhodne nie vo vašom životopise. Ak nemáte žiadnu reprezentatívnu emailovú adresu, dajte si aspoň tú námahu, aby ste si jednu čo najskôr vytvorili.

unsplash.com
huffpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov