Ak ste si tento článok otvorili preto, aby ste zistili, či náhodou nemáte schizofréniu, nevzrušujte sa - priemerný človek trpiaci týmto ochorením by sa nad tým vôbec nezamýšľal.

Mal by totiž veľa práce so spracovávaním bludov, desivých predstáv a halucinácií, ktorých má plnú hlavu. V tomto článku vám ukážeme niekoľko ilúzií, ktoré vám pomôžu aspoň trochu pochopiť, ako sa na svet dívajú pacienti so schizofréniou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vedci zistili, že títo jedinci sú „odolní“ voči optickým ilúziám, čo je dôsledok zmien vo vnímaní, ktoré spôsobuje schizofrénia. To, čo na obrázku vy vnímate ako kúzlo alebo optický klam, si schizofrenici ani len nevšimnú.

Tu sú 4 ilúzie, ktoré ľudia so schizofréniou vnímajú inak:

Hollowa maska

Možno ste už na internete videli video otáčajúcej sa masky, ktorej rub a líce pôsobia, ako by ste sa stále dívali na tvár spredu. Zdraví ľudia majú tendenciu vnímať dutú časť tejto masky rovnako ako jej vypuklý náprotivok, schizofrenici však nie. Obe časti masky vnímajú oddelene, nie ako jeden tvar. Vysvetlením tohto rozdielu je spôsob spracovávania podnetov. Kým zdraví ľudia používajú „top-down“ procesy, teda od celku k detailom, u ľudí so schizofréniou je to naopak; informácie spájajú pomocou „bottom-up“ procesov, kvôli ktorým sa tak sústredia na detaily, že si nevšimnú ilúziu, ktorú maska ako celok vytvára.

Chubbova ilúzia

Tento typ zrakových klamov je založený na tom, ako vnímame kontrast – konkrétne sa tendencii vnímať niečo ako menej výrazné, ak je to umiestnené na veľmi kontrastnom pozadí. Dobre to vidno na nasledujúcom obrázku:

blog.allpsych.com

Čo myslíte, ktorý z malých kruhov na okraji sa najviac zhoduje s kruhom v strede obrázku? Zdraví jedinci označia kruh v ľavom dolnom rohu, schizofrenici kruhy umiestnené nad a pod stredovým kruhom. Kto má pravdu? Schizofrenici. Prečo? Pretože sa na rozdiel od nás nenechali zmiasť ilúziou kontrastu a kruhy vidia také, aké v skutočnosti sú.

Müller-Lyerova figúra

Schizofrenickí pacienti sa síce nedajú oklamať optickými klamami, no reagujú na nich úplne inak ako bežná populácia, čo dokázala aj štúdia, pri ktorej mali schizofrenici odhadnúť dĺžku nasledujúcich priamok:

psychologyconcepts.com

Ak sa prizriete lepšie, zistíte, že obe vodorovné čiary sú rovnako dlhé. Čo nám skresľuje úsudok, sú šípky vedúce smerom von a dnu. V spomínanej štúdii vedci zistili, že zdraví jedinci majú väčšiu pravdepodobnosť odhaliť túto ilúziu, zatiaľ čo schizofrenici uvádzajú často až prehnané rozdiely v dĺžke oboch čiar. Vysvetlenie opäť spočíva v spracovávaní podnetov.

Unsplash.com/David Zawila

Odlišné vnímanie sveta je len jednou z mnohých odlišností, ktorými schizofrenickí pacienti disponujú. Veríme, že sme vás týmto článkom zaujali, no zároveň chceme podotknúť, že život týchto pacientov vôbec nie je jednoduchý. Tým, že podnety z prostredia vnímajú úplne inak, sú veľakrát zajatcami a otrokmi vlastných paranoidných a bludných predstáv, pred ktorými sami nevedia ujsť. A verte, že v koži schizofrenika by ste nechceli byť. Veď kto by chcel celý život utekať pred nepriateľmi, ktorých si nosí vo vlastnej hlave?

Pozri aj: „Anhedóniou“ trpí čoraz viac ľudí a možno medzi nich patríte aj vy. Viete, čo toto pomenovanie označuje?

blog.allpsych
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov