Pohodlnosť, prokrastinácia, lenivosť... Je jedno, aký výraz použijeme, vždy ide o jedno a to isté – o veľkú neochotu a slabú vôľu pustiť sa do práce, ktorá nám nie je po chuti.

Každý má občas obdobie, keď sa mu motivácia a energia hľadajú len ťažko. Problém je, keď sa z týchto období stane bežná rutina a náš postoj k práci je skrátka ležérny. Napriek tomu, že si dokážeme stanoviť skvelé ciele, za ktorými sa oplatí ísť, zlyhávame pri ich realizácii. Niečo v nás sa akoby bije a čím dlhšie to trvá, tým väčší problém s lenivosťou máme. Našťastie, nie je to bezvýchodiskové a my vám ukážeme, ako z toho von.

Článok pokračuje pod videom ↓

V prvom rade si môžete vydýchnuť, lebo v tom nie ste sami. Podľa výskumov len 8% populácie dokáže splniť svoje novoročné predsavzatia, zvyšných 92% to skrátka nedotiahne do konca. Je to chabá útecha, no mohla by vás motivovať k tomu, aby ste sa aj vy pridali na stranu tých úspešných 8% ľudí. Čo vy na to?

Aby sme problém prokrastinácie lepšie pochopili, mali by sme sa pozrieť na koreň veci. Odradiť od plnenia povinností nás dokážu jednak prekážky súvisiace s konkrétnou situáciou a časovým tlakom, ale i tie, ktoré si vytvárame sami svojím prístupom, spôsobom, akým pracujeme, či zlozvykmi, ktoré máme.

Unsplash.com/Pietro Tebaldi

Kým s prekážkami z prvej skupiny nemôžeme veľa urobiť, s tými z druhej môžeme pohnúť. Vyžaduje si to však istú dávku sebareflexie, aby sme spoznali, ktoré naše vlastnosti sú pre nás toxické. Niekedy stačí len zbaviť sa jedného či dvoch zlozvykov a po lenivosti nezostane ani stopy. Iste, meniť vychodené chodníčky za nové nie je ľahké ani príjemné a chce to čas, no ovocie stojí zato.

Aby sa vám ľahšie uvažovalo, máme tu pre vás malý ťahák. K lenivosti vás môžu viesť aj tieto zlozvyky:

  • Stanovujete si príliš zložité alebo priveľké ciele. Je fajn mať akýsi top, ktorý by ste raz chceli dosiahnuť, no pamätajte, že ľahšie sa k nemu dopracujete, ak si dáte menšie úlohy a výzvy, ktoré vás postupne dovedú do vytúženého cieľa.
  • Očakávate od seba dokonalosť. Je to veľká chyba, ktorá vás rýchlo odradí od všetkého nového. Cesta k cieľu býva niekedy kľukatá a tŕnistá, plná neúspechov i zlyhaní a ak ju chcete prejsť celú, mali by ste rátať s tým, že to nebude vôbec jednoduché.
  • Ste príliš kritickí k sebe samému. Počúvate ten vnútorný hlas, ktorý neustále hodnotí a negatívne komentuje všetko, čo robíte. Čím dlhšie mu načúvate, tým menej v seba veríte a tým väčšmi ubúda vaša odvaha a chuť pustiť sa do práce. Opomínate pri tom skutočnosť, že nedostatky majú všetci ľudia.
Unsplash.com/Lauren Kleinheider
  • Keď sa k sebakritike pridá kritika od iných, entuziazmus a motivácia sa môžu vypariť. Isteže, spätnú väzbu potrebuje každý z nás, no mala by byť čo najobjektívnejšia a mala by obsahovať pozitíva rovnako ako negatíva. Je preto zásadné, čiu kritiku počúvate a prijímate.
  • Chýba vám plán. Keď vás niečo nadchne, s vervou sa do toho pustíte, no vaša práca na danom cieli je priamo úmerná prvotnému záujmu, ktorý po pár dňoch opadne.

Našťastie, ani tieto zlozvyky neznamenajú, že je to s vami beznádejné. Čo robiť? Pomôcť vám môže týchto pár tipov:

  • Vytvorte si malé, čiastkové ciele. Možno sa vám bude zdať, že nie sú až také podstatné, a že to zbytočne sekáte na drobné, no uvidíte, že z toho budete mať osoh. Vďaka nim bude vaša cesta do cieľa schodnejšia.
  • Pripomeňte si svoje silné stránky. Doba, v ktorej žijeme, je neraz negativistická, a preto je fajn si uvedomiť, že nie všetko je také čierne, ako sa zdá. Obzrite sa vo svojom živote dozadu a pokúste sa nájsť na každé zlyhanie dve veci, ktoré sa vám podarili a na ktoré ste hrdí. Neustále omieľať, že ste neschopní babráci vás nikam neposunie, tak s tým konečne prestaňte.
  • Odmeňte sa aj za malé víťazstvá. Niekedy stačí drobnosť, ktorou oceníte vlastné úsilie a ktorá vás udrží motivovaných. Nepreháňajte to však, aby ste sa na odmenu príliš nefixovali.
  • Požiadajte o pomoc a oporu. Načo máme priateľov, ak nie na to, aby sme s nimi zdieľali všetko, čím žijeme? Niekedy veľmi dobre padne, ak sa niekomu vyrozprávate, poprosíte ho o radu či povzbudenie. Blízki to niekedy dokážu potiahnuť za vás a neraz budete mať pocit, a celkom oprávnený, že bez nich by ste to tak ďaleko nedotiahli. Myslite aj na to, že i vy máte byť oporou pre druhých.
Unsplash.com/Dylan Gillis
  • Dajte si pozor aj na jedlo. Nenadarmo sa hovorí, že ste to, čo jete. Nezdravé a ťažké jedlá vám energiu skôr vezmú ako dodajú, preto radšej stavte na vyváženú stravu, zeleninu a ovocie.
  • Aj spánkový režim má veľký súvis s prokrastináciou. Ak ste nevyspatí, len ťažko podáte očakávaný výkon. Ak si myslíte, že kvôli všetkým povinnostiam nemôžete dostatočne odpočívať, mýlite sa a čoskoro to aj sami zistíte. Ponajprv musíte odpočívať, aby ste zvládli všetko, čo potrebujete.
  • Máte dostatok pohybu? Ak nie, nedivte sa, že vás zmáha lenivosť. Nemusíte byť športový typ, stačí, keď miesto neustáleho vozenia sa začnete chodiť pešo. Okrem toho, že sa vám do tela uvoľnia endorfíny, sa aj takýmto spôsobom naučíte premáhať sa a voliť si tú ťažšiu cestu.
  • Na chvíľu sa zastavte a nad všetkým popremýšľajte. Keď si utriedite myšlienky, ľahšie budete vedieť oddeliť to, čo je podstatné od toho, na čom nezáleží. Okrem toho budete mať priestor na to, aby ste zreflektovali svoje pocity, upravili svoje plány a pripomenuli si, prečo to všetko vôbec robíte.
  • Už ste sa naučili povedať ‚nie‘? V prípade, že je vaša odpoveď záporná, mali by ste tak čím skôr urobiť. Inak budete vždy zavalení úlohami a ľahko sa stane, že vám nevyjde čas na to podstatné. Uvedomte si, že si musíte vyberať to, kde a ako investujete svoj čas a energiu. Všade byť nemôžete. Nastavte si preto hranice, ktoré vám pomôžu optimálne fungovať.

Nakoniec možno zistíte, že nie ste takí leniví, ako ste si mysleli, lebo ste len vyčerpaní z povinností, s ktorými si neviete dať rady. Urobiť si v tom celom poriadok chce trochu času a preto to nesiľte ani sa neporovnávajte s inými.

Unsplash.com

Každý deň sa usilujte urobiť viac a hlavne počúvajte seba samých a svoje vnútro, to vám pomôže nájsť rovnováhu a mať čas na to, čo musíte i na to, čo chcete robiť.

Pozri aj: Kaizen: japonská technika, ktorá vám pomôže prekonať lenivosť

verywellmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov