Už ste sa niekedy zamysleli nad tým, kto znáša rozchod ťažšie? Muži? Alebo ženy? Alebo sú obaja na jednej lodi a niet im čo závidieť? Možno dnes nájdete odpovede na tieto otázky.

Rozchod patrí definitívne medzi najstresovejšie životné etapy. Pred očami sa nám rúca celý svet. Istoty, ktoré sme si neraz roky budovali, sú definitívne v háji. Partner, ktorý vie o nás všetko, to neraz neváha použiť proti nám. A my hľadáme vinníka. Ak nás aj okolie obviňuje zo stroskotania vzťahu, nie je nám čo závidieť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Väčšina ľudí pri zlyhaní vzťahu hľadá vinníka. Snaží sa identifikovať, kto je vo vzťahu obeť a kto „ten zlý“, pričom málokedy to býva skutočne tak. Za rozvod väčšinu môžu obaja partneri. Ona nechápe mužov svet a muž zas svet ženy. Môžeme povedať, že ide o obrovské nedorozumenie, kde nám zlosť, poníženie, sebectvo či strata dôvery nedovoľujú pozrieť sa na problém očami nášho (ex)partnera.

Nikto to nemá jednoduché

pixabay.com

Vo všeobecnosti sa predpokladá, že rozchod ťažšie znášajú ženy. Je na tom síce zrnko pravdy, no nemusí to vždy byť tak. Ženy väčšinu strácajú ekonomickú istotu, neraz si musia prácu zadeliť tak, aby mohli byť s (večne) chorými deťmi, avšak aj pre mužov je to poriadna emocionálna rana.

Podľa jednej z početných štúdií až 56 percent žien, ktoré nežijú s partnerom v jednej domácnosti, denne podlieha obrovskému tlaku či stresu. Ak už prebehol rozvod, sú na tom o niečo lepšie. Obrovský stres pociťuje „len“ 45 percent rozvedených žien.

Muži v porovnaní so ženami dosahujú trochu nižšie hodnoty (45 percent mužov žijúcich oddelene a 40 percent rozvedených mužov), avšak aj oni sa trápia. Väčšinu si však tú najväčšiu bolesť, stres a emocionálnu záťaž prežijú ešte pred samotným rozvodom. Veď rozvod je vždy niekoľkomesačnou záležitosťou, pričom málokto sa rozhodne rozviesť zo dňa na deň.

Všetci trpia, avšak každý to prežíva inak

pixabay.com

Nemá zmysel nadávať na muža či ženu, ktorých okolie označuje za vinníka. Trpia všetci, každý zo zúčastnených sa musí nastaviť na nový systém, na novú vlnu. Zmení sa okruh známych, postoje k rodine, deťom, mnohokrát sa musí začať úplne odznova. A to nikdy nie je jednoduché.

Samozrejme, iné to je v prípade, keď sa jeden z partnerov dopúšťa fyzického či psychického násilia, vtedy je vinník zrejmý. V ostatných prípadoch však platí krutá pravda, ktorú si ale mnoho ľudí odmieta priznať:

Vinníkom nie je ani jeden z partnerov. Istú mieru viny nesú vždy obaja.

Takisto vždy platí, že len dvaja partneri vedia, čo sa naozaj stalo. A my nemáme právo ich za to odsudzovať. Veď nikto z nás nekráča v ich topánkach.

Pozri aj: Ničíte nimi seba i svoju dôstojnosť. Toto je 7 vecí, ktoré po rozchode nikdy nerobte

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov