Rozchod je zakaždým veľmi citlivá záležitosť. Niekedy ho sprevádzajú pocity bolesti a žiaľu zo zlomeného srdca, strach z toho, čo bude ďalej, úzkosť zo samoty či pocit bezcennosti a prázdnoty.

Neexistuje univerzálny návod, ako sa s touto situáciou vyrovnať, no na základe skúseností mnohých ľudí sa vykryštalizovali isté zásady toho, čo určite po rozchode nerobiť. Je pochopiteľné, že máte chuť to tomu druhému vrátiť alebo ho/ju nejak presvedčiť, aby sa vrátil/a. Ak sa však považujete za dospelú, zrelú osobnosť, mali by ste rozhodnutie toho druhého rešpektovať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Okrem toho, vyhnite sa aj týmto 7 prejavom správania…

Osamelosť

Koho chcete vytrestať tým, že sa zavriete doma, medzi štyri steny a budete tam len vy a váš smútok? Ex- partnera? Nie, vy trestáte len samých seba. Zároveň tým sami sebe bránite pohnúť sa ďalej a opäť začať žiť single život. Lebo byť sám neznamená byť osamelý. A okrem toho, vy nie ste sami, máte predsa priateľov, rodinu a svoje záľuby.

Unsplash.com/Toa Heltiba

Žobranie o lásku

Ak pred vami niekto uteká, prestaňte ho naháňať. Ak vás niekto už viac nemiluje, prestaňte ho presviedčať, aby zmenil svoj názor. Po prvé, je to pod vašu úroveň a dôstojnosť. Po druhé, rešpektujete jeho/jej rozhodnutie a city k vám. Po tretie, neskôr si budete vyčítať, že ste sa tak ponižovali a strápňovali pre niekoho, kto o to nestál. Je pochopiteľné, že prijať takéto odmietnutie je mimoriadne ťažké, no je to zároveň i mimoriadne účinné a liečivé.

Hmotné spomienky

Na čo vám budú všetky tie darčeky, fotky a suveníry? Ak ich nechcete vyhodiť, tak ich aspoň zložte do krabice a odložte na pôjd. Vari ste nepočuli, že keď zíde z očí, zíde z mysle? Iste, je to ťažké, no i odkladanie alebo vyhadzovanie spomienkových vecí môže pomáhať uzdraveniu.

Kontakt

Rozišli ste sa? Načo si ešte píšete či voláte? Naivne veríte, že sa to dá opäť dokopy? Len jeden druhému komplikujete život. Najlepšie je po rozchode prerušiť kontakt. A to i v prípade, že sa k sebe v budúcnosti vrátite – aspoň budete mať čas ujasniť si myšlienky i pocity. Ak sa tak nestane, tým, že prerušíte vzájomnú komunikáciu, pomôžete minimálne samým sebe túto kapitolu života uzavrieť čím skôr.

Unsplash.com/Karl Fredrickson

Budeme priateľmi

Ak existuje sieň toxických rečí, táto veta v nej má svoje čestné miesto. Pýtate sa prečo? No lebo! Keď s niekým randíte, trávite spolu čas, milujete sa, delíte sa o svoje tajomstvá a o tú najtajnejšiu časť seba, nemôžete si potom len tak povedať: „Dobre, rozišli sme sa, ale ostaneme priateľmi.“ Prečo? Jeden druhému tým sľúbite, že sa budete tváriť, že sa medzi vami nič nestalo. Opäť sme pri popieraní, ktoré bráni uzdraveniu sa z rozchodu. A to nechcete.

Nový vzťah

Vážne? Podľa psychológov človek potrebuje aspoň rok na to, aby sa dostal z jedného vzťahu, aby túto kapitolu uzavrel, ujasnil si myšlienky a opäť nadobudol stratenú rovnováhu. Ak po rozchode hneď začnete budovať nový vzťah, riskujete 2 veci – že v ňom nebudete sami sebou, a že si doňho prenesiete veci z predchádzajúceho vzťahu.

Popieranie

Hráte sa na mimoriadne silnú osobnosť, ktorá je deň po rozchode v poriadku, ako keby sa nič nestalo? Táto filmová schéma v realite vôbec nefunguje. Potláčanie emócií vám viac uškodí, ako pomôže. Isteže, nemusíte žialiť na verejnosti, ani chodiť do práce s rozmazaným make-upom, no nikto vám nezakazuje poriadne sa vyplakať či vyzúriť.

Unsplash.com/Sam Manns

Pozri aj: Toto je 5 viet, ktorými môžete pomôcť niekomu, kto práve prekonal bolestivý rozchod

mesmerizingwords
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov