foto: Charly W. Karl/Flick, CC 2.0, Martin Navrátil

Ktoré to sú?

Keďže sa dnes takmer vôbec necestuje, o titul najmenej navštevovanejšej krajiny by mohli súperiť viaceré krajiny sveta. Kde sa však cestovalo najmenej pred koronavírusom? Na to sa pozrieme hneď teraz.

Turkmenistan (približne 15 000 turistov za rok)

foto: Martin Navrátil

Ak by turistický ruch vedel, ako vyzerá metropola tejto púštnej krajiny, už by nik nepovažoval Dubaj za niečo výnimočné. Veď tu vznikli skôr klimatizované autobusové zástavky, majú tu viac zlata a hlavne najviac mramorových obytných budov na svete. O fontánach ani nehovorím, či iných svetových naj, o ktorých svet ani len netuší. Možno by aj tušil, keby vízový režim do tejto krajiny bol jednoduchší. Ide vyslovene o diktátorskú krajinu, ktorá leží na obrovských zásobách plynu a vďaka tomu súčasný prezident dotuje štedrý sociálny systém, aby ľudia boli tak trochu ticho.

Cestopis o Turkmenistane nájdete tu.

Afganistan (približne 12 000 turistov za rok)

foto: Martin Navrátil

Afganistan som navštívil 3-krát a musím priznať, že keď ho uvidíš prvýkrát, túto krajinu si zamiluješ. Krásne hory, hlboké údolia, tyrkysové jazerá a historické mestá, ktoré ležali na slávnej hodvábnej ceste. Ale, žiaľ, od roku 1979, kedy sem vošli vojská ZSSR, je krajina v neustálej vojne. Medzi mestami sa nedá len tak prepravovať, prevláda tu neustála zmena politickej situácie a neistota, či niečo nevybuchne.

Ak by sem chcel niekto ísť, pozri si tento článok.

Svätý Tomáš a Princov ostrov (približne 8 500 turistov za rok)

foto: Martin Navrátil

Ide o tropické ostrovy, ktoré ležia v Guinejskom zálive asi 300 kilometrov od Gabonu. Celková rozloha štátu je 1 001 štvorcových kilometrov, čím sa stáva druhým najmenším štátom v Afrike. Ostrovy objavili Portugalci počas svojich ciest okolo Afriky. Napriek malej rozlohe plnili ostrovy strategickú úlohu v rámci portugalských kolónií. Lode, ktoré sa plavili z Indie domov do Portugalska sa tu zastavovali a dopĺňali dôležité suroviny. Dalo by sa povedať, že tieto ostrovy boli takou malou perlou v portugalskom kráľovstve. A dnes? Krásne pláže uprostred ničoho.

Podrobné rady ako sa sem dostať, nájdeš tu.

Kiribati (približne 3 000 turistov za rok)

foto: Charly W. Karl/Flick, CC 2.0

Kde by ste hľadali tento štát sveta? Choďte prstom po mape tam, kde je najväčší oceán na svete. A v strede ničoho, nájdete súostrove Kiribati, ktoré sa rozprestiera na všetkých štyroch hemisférach našej planéty. Hlavné mesto Tarawa je skôr zhlukom rôznych stavieb, kde žije 56 000 obyvateľov. Najväčším súčasným problémom je globálne otepľovanie. Kiribati sa zaradilo medzi krajiny, ktoré tvrdo apelujú na štáty sveta, aby zmenili svoju politiku a zasadili sa o prijatie deklarácie, ktorá by pomohla znížiť dopady tohto celosvetového problému. Keď som sa bavil s miestnymi, tak často spomínali, že jednotlivé atoly sa stávajú neobývanými, lebo stúpajúca morská hladina zasahuje sladkú podzemnú vodu.

Tuvalu (cca 2 800 turistov za rok)

foto: Martin Navrátil

V Tichomorí ostaneme a presunieme sa na ostrovy, ktoré navštevuje ročne do 3 000 turistov. Napriek tomu, že hlavné mesto Funafuti má medzinárodné letisko, stále sú pravidelne rušené letecké linky. Aj kvôli tomu, že sem nikto poriadne nechce ísť. Tí, ktorí by sa sem vybrali a chceli by zažiť minimálne navštevované priľahlé ostrovy, tak nech majú čo najviac času. Medzi ostrovmi síce premávajú trajekty, ale tak, že nikto nevie, kedy čo oddíde. Ale ten zážitok stojí za to. Máte krásne pláže len pre seba.

Nauru (cca 500 turistov za rok)

foto: Cedri© / CC BY-SA

Nauru je 3 najmenší štát na svete (Vatikán, Monako), ktorý zaberá plochu 21 kilometrov štvorcových a mimo EÚ je to najmenší ostrovný štát. Žije tu cez 13 000 obyvateľov.

Nauru získalo svoju nezávislosť v roku 1968 a hneď sa zaradilo medzi krajiny, ktoré mali jednu z najvyšších HDP na obyvateľa vďaka obrovským zásobám fosfátov, ktoré sa na ostrove ťažia. Dnes je situácia diametrálne odlišná a vďaka zmenšujúcim sa zásobám fosfátov je tu nezamestnanosť až 90 percent. Zároveň Nauru bojuje s nárastom obezity (najvyššia na svete). A čo je na tom ťažké sa sem dostať? Vybaviť si víza. Nikto s nikým nekomunikuje. Ambasáda je v Austrálii a tá vám ich nemôže vydať. Musíte to celé vytelefonovať priamo z ostrovom. Len sa tam vedieť dovolať… A keď sa tam dostanete, nečaká váš tam viac-menej nič. Ostrov má tých 21 kilometrov štvorcových, kde nájdeš ako tak dve pekné pláže, 3 predražené hotely a neexistujúce služby. Jedno ti viem zaručiť. Budeš tu atrakcia, ale poriadna.

Ako na ostrov? Návod nájdeš tu.

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov