Aj keď to tak niekedy na prvý pohľad nevyzerá, komplex menejcennosti trápi čoraz viac ľudí.

Možno si poviete, že to, že komplex menejcennosti je čoraz častejším javom, je nezmysel. Možno si poviete, že až priveľmi sebavedomých či priveľmi agresívnych ľudí stretávate už na každom kroku. Možno si poviete, že človek s nafúknutým egom či muž týrajúci svoju partnerku predsa komplexom menejcennosti trpiať nemôže. Omyl. Príčinou týchto typov správania je totiž práve on. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo je komplex menejcennosti?

Samozrejme, netrpia ním len tí „zlí“. Komplex menejcennosti postihuje aj mnohých ľudí, ktorí síce môžu byť šikovní, mimoriadne bystrí či zruční, no svoje schopnosti jednoducho nedokážu okolitému svetu predať, pretože si nedôverujú. Myslia si, že nič dobré si nezaslúžia a tak sa utiahnu do ústrania.

Opakom je druhá skupina, ktorú sme spomínali už v úvode. Sú to ľudia, ktorí týmto komplexom síce trpia, no snažia sa ho zamaskovať či už budovaním imidžu neochvejného “macha” či neporaziteľného agresora, ktorý má vždy nad všetkým moc.

Ľudia trpiaci komplexom menejcennosti sa ho niekedy snažia poraziť:

  • peniazmi
  • získaním moci
  • autoritatívnosťou
  • násilím

Samozrejme, všetky tieto “riešenia” sú len dočasné a tak, ako prídu, tak väčšinou aj odídu – zanechajúc za sebou ešte zosilnený komplex menejcennosti.

pexels.com

Ako komplex menejcennosti vzniká?

Komplex menejcennosti sa vo väčšine prípadov buduje už v detstve. Chybou viacerých rodičov totiž je, že pocity a vnímanie svojho dieťaťa nesmierne podceňujú. Preto ho môžu niekedy nazvať “hlupákom”, “lenivcom” a podobne. Vypočuť si niečo takéto od svojich rodičov by samozrejme nebolo príjemné nikomu.

Komplex menejcennosti sa však výnimočne môže vyvinúť aj v dospelosti. Vo väčšine prípadov ho môže vyvolať náročné životné obdobie sprevádzané jedným, či viacerým životnými neúspechmi, ako napríklad rozchod, strata práce, neúspešný štart podnikania a podobne.

pexels.com

Ako s komplexom menejcennosti bojovať?

Ak ním sami trpíte, pomôcť vám môžu nasledovné 3 rady.

Vyhnite sa spochybňovaniu seba samého

Snažte sa zo svojho slovníka úplne vymazať frázy ako “To si nezaslúžim,” “Mne sa to nikdy nepodarí,” a podobne. Na úspech či šťastie máte presne také isté právo, ako ktokoľvek iný.

Nenechajte sa ovplyvňovať názormi iných

Rovnako ako všetci, tak aj vy máte právo na svoj názor, ktorý sa však s názorom väčšiny nemusí vôbec stotožňovať. Tak je to však úplne v poriadku. To, že ste iní neznamená, že ste zlí.

Pracujte na svojom sebaobraze

Dokážete identifikovať, čo bolo spúšťačom vášho komplexu menejcennosti? V mnohých prípadoch totiž pomáha dodatočne sa s touto udalosťou vysporiadať. Keď ju prijmete a sami v sebe si ju vyriešite, váš sebaobraz sa zmení.

Pozri aj: 10 trikov, ktoré vám pomôžu zvýšiť si sebavedomie

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov