Extroverti sú šťastnejší ako introverti. Je to pravda alebo iba ďalší mýtus?

Patríte medzi introvertov alebo extrovertov? Alebo, možno máte z oboch niečo – väčšina ľudí to tak má. Žijeme však vo svete, ktorý viac uznáva extrovertov – aby ste boli v živote úspešní a šťastní, musíte byť spoločenskí, ukecaní, komunikatívni. Ale je to naozaj tak? Introverti sú označovaní ako plachí, tichí a niekedy aj nespoločenskí, a preto niet divu, že ľudia automaticky predpokladajú, že typický introvert je neúspešný alebo nešťastný. Možno je na čase spochybniť tento mýtus, a pozrieť sa na povahu introvertov ako na pozitívnu črtu, ktorú spolu zdieľa takmer polovica svetovej populácie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Rôzne štúdie o šťastí sa stávajú čoraz viac a viac populárnejšie. Dnes je už zrejmé, že naše šťastie závisí skôr od našich osobností, než od toho, čo vlastníme, teda hmotného majetku. Jedna štúdia, ktorá sa zaoberala správaním mladých ľudí zistila, že tí, ktorí sa chovali extrovertnejšie, viedli aj šťastnejší život. Niektoré ďalšie štúdie tento výskum potvrdili, ale je to naozaj tak?

Je myšlienka, že extroverti sú šťastnejší iba mýtus?

pexels.com

Zatiaľ čo výsledky štúdií môžu byť zaujímavé a cenné, ich nedostatok môže spočívať v tom, ako sa ľudské osobnosti merajú. Väčšina týchto hodnotení sa zameriava iba na prítomnosť alebo absenciu, teda neprítomnosť extrovertných vlastností.

Inými slovami, nie je kladený dôraz na pozitívne oceňovanie introvertných vlastností. Ak ste introvert, určite dokážete identifikovať tú radosť, keď trávite čas sami so sebou a jedinú spoločnosť vám robí kniha či šálka čaju a menej sa socializujete. Toto sú však vlastnosti, ktoré sa pri extrovertoch spájajú s nešťastím a nepohodou. Extrovert znovu načerpáva svoju energiu v spoločnosti. Introvert radšej v pokoji. Inak povedané, obe skupiny považujú za zdroj šťastia čosi iné.

Čo z toho teda môžeme vyvodiť? Sú extroverti šťastnejší než introverti? Interakcia s ostatnými je samozrejme dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje naše šťastie, pričom sa vyskytuje predovšetkým u extrovertov. No napríklad východná kultúra sa viac zameriava na pokoj a meditáciu – teda vlastnosti, ktoré sú bližšie introvertom, aby tak ľudia dosiahli vnútorné šťastie.

Šťastie je subjektívne. Introverti ho nachádzajú vo svojich vnútorných svetoch, zatiaľ čo extroverti ho nachádzajú v tých vonkajších. Zrejme sa nikdy nebude dať presne určiť, kto je šťastnejší, keďže pre každého znamená šťastie čosi iné. Ale nezabúdajte, že či už ste introvert, extrovert, alebo ambivert – teda zlatá stredná cesta, šťastie a šťastný život môžete dosiahnuť vždy.

Pozri aj: Nie je pravda, že introverti neznášajú ľudí. Oni iba neznášajú povrchné stretávanie sa s ľuďmi

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov