Foto: Photo by vjapratama from Pexels

Nebojte sa objímať vašich milovaných. Je to zadarmo a prináša to podľa vedcov skvelé výhody.

Všetci vieme, že pravé objatie od milovanej osoby je jednoducho jedným z tých najlepších balzamov na dušu. Cítime sa bezpečnejšie, lepšie, šťastnejšie a silnejšie. A nielenže objatie má na nás skvelý vplyv zo psychickej stránky, vedci potvrdzujú, že prináša aj iné skvelé výhody. Tak prečo neísť a neobjať vášho milovaného hneď teraz?

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Objímanie vás chráni pred stresom a chorobou

Objímanie je skvelé nielen v tom, že celkovo redukuje stres a po tom, čo sa vrhnete do náruče vašej milovanej osoby sa ihneď cítite bezpečnejšie a pokojnejšie, objímanie podľa rôznych výskumov taktiež chráni najmä tých vystresovaných ľudí pred chorobou. Experimenty majú jasné výsledky: čím viac objatí človek dostane, tým je menšia pravdepodobnosť, že bude chorý. Takže už viete, ako zatočiť s chrípkou.

#2 Objímanie znižuje krvný tlak

Vedci uskutočnili experiment, v rámci ktorého nechali páry, nech sedia blízko pri sebe, držia sa za ruky a rozprávajú sa o šťastných spomienkach. Následne im bolo povedané, aby aspoň po dobu dvadsiatich sekúnd zotrvali v objatí. Prišli na to, že párom – rovnako ženám, ako aj mužom, sa v tele zdvihla hladina oxytocínu a tým pádom sa znížila úroveň stresu. Taktiež klesol aj krvný tlak.

 unsplash.com

#3 Objímanie znižuje tep srdca

Je vedecky dokázané, že objímanie má naozaj priaznivé účinky na vaše srdce. Fyzické zdravie môže byť naozaj krehké, a niekedy stačí málo a na svete sú obrovské problémy. A keďže objímanie má tú „superschopnosť“ chrániť vaše srdce a spomaľovať tep, ak ho máte s vašou milovanou osobou nedostatok, určite by ste to mali prehodnotiť.

#4 Objímanie môže prispieť k zmierneniu nespavosti

Každý, kto trpí nespavosťou určite vie, že ide o veľmi nepríjemnú a vyčerpávajúcu záležitosť. Odporúča sa spať pod ťažkými prikrývkami, ktoré vás doslova pritlačia o posteľ. Táto rada je naozaj účinná, no rovnako účinné je aj zaspávanie v objatí. Obe fungujú na rovnakom princípe – keď máte pocit, že vás niekto objíma, mozog uvoľňuje serotonín, hormón, ktorý povie vášmu telu, aby sa upokojilo a pomohlo vám tak lepšie a rýchlejšie zaspať.

 unsplash.com

#5 Vďaka objímaniu môžete zhodiť nejaké to kilo navyše

Chcete zhodiť kilá? Super, potom začnite s objímaním. Faktom je, že ľudia často jedia ani nie preto, že sú hladní, ale ide skôr o emočný problém. Jedenie uvoľňuje oxytocín, vďaka čomu sa cítime naozaj príjemne, dokonca sme v miernej eufórii. Ale rovnaké pocity v nás môže vyvolať aj objímanie. Takže čím viac objímania, tým menej “pažravosti“ a chuti jesť aj vtedy, keď to vôbec nie je potrebné.

#6 Objímanie napomáha sexuálnemu životu

Výskumy ukazujú, že ak chcete mať lepší sex, potom je túlenie sa a objímanie nevyhnutnou činnosťou. Vedci zistili, že páry, ktoré sa po sexe objímajú ešte minimálne ďalších pätnásť minút, sú so sexom a celkovo s ich vzťahom viac spokojné. To len potvrdzuje, že naozaj aj emocionálne spojenie je vo vzťahu dôležité.

ideapod
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov