Foto: pixabay.com

Nie je flirt ako flirt. Tvrdí to táto zaujímavá štúdia.

Veda potvrdila, že pri flirtovaní používame rôzne taktiky. Od tých bežných, ako (ne)nápadné oblizovanie pier, uprený pohľad z očí do očí, či naopak – vyhýbanie sa očnému kontaktu, až po absolútne neobvyklé. V snahe zaujať druhého človeka sa neraz odhodláme k činom, za ktoré by sme neskôr samých seba poslali do kúta. To, aký spôsob flirtovania zvolíme, však závisí od toho, čo vlastne očakávame od druhého partnera.

Článok pokračuje pod videom ↓

Štúdia, ktorú uskutočnila Southwestern University, sa bližšie pozrela na flirtovanie, pričom prišla k naozaj zaujímavým záverom. Vedci zistili, že ak máme o vzťah s druhým človekom seriózny záujem, volíme skôr typické flirtovanie – nesmelé pohľady, letmé dotyky rúk či iné signály, s ktorými by sme toho nemali veľa pokaziť.

Avšak ak nám ide len o sex na jednu noc, vtedy skôr dávame prednosť atypickým metódam balenia, ktoré často prekvapia aj nás samotných. Vedci tento jav nazývajú proteanizmus.

Proteanizmus – obľúbená taktika (nielen) v zvieracej ríši

Photo by Matthew T Rader on Unsplash

V každom z nás drieme zviera. A podľa záverov vedcov toho máme so zvieratami spoločné viac, než si myslíme. Proteanizmus je jav, ktorý s obľubou využívajú zvieratá v momentoch, keď sa cítia ohrozené, alebo keď chcú zaujať sexuálneho partnera. Je to akýsi súbor nečakaných pohybov a správania, ktoré v bežnom živote nepoužívajú. Tento model správania však neraz používame aj my.

Ak nám ide najmä o sexuálny kontakt s druhou osobou, pričom s ňou neplánujeme nič dlhodobé, utiekame sa k taktike proteanizmu. Dotyčnej osobe dávame nejednoznačné signály, čo má hneď dve výhody. V prípade, že druhý človek nemá záujem, sa môžeme stiahnuť a tváriť sa, že sme vlastne nič nemali za lubom. Druhá výhoda tohto netradičného spôsobu flirtovania spočíva v tom, že si môžeme rozhodiť siete na viacero potenciálnych partnerov.

K nezvyčajnému správaniu pri flirtovaní inklinujú viac muži

Photo by Ivandrei Pretorius from Pexels

Tejto zaujímavej štúdie sa zúčastnilo viac ako 1 300 respondentov, ktorí sami priznali, že pri záujme o krátkodobý sexuálny vzťah skôr preferujú atypické správanie. K takémuto spôsobu flirtovania sa skôr prikláňajú muži než ženy.

A čo si teda pod netypickým správaním môžeme predstaviť? Je to čokoľvek, čo sa vymyká priemeru. Snaha za každú cenu zaujať, a to tak, že na to druhý človek tak skoro nezabudne. Kupovanie darčekov, veľké gestá, recitovanie básní pod oknom… K takýmto teatrálnym činom sa, bohužiaľ, neutiekajú muži, ktorých srdce ide roztrhnúť od lásky, ale väčšinu „mačovia,“ ktorým ide v prvom rade… len o sex.

Samozrejme, česť výnimkám!

psypost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov