Nie je to tak dávno, čo sme zo všetkých strán počúvali, že spánok s domácim miláčikom môže uškodiť nášmu zdraviu. Avšak nedávno publikovaná štúdia dokazuje, že na spánku blízko nášho štvornohého miláčika môže byť toho oveľa viac pozitívneho, než by sme si mysleli.

Správa, že spánok s domácim miláčikom nielen že nezhoršuje náš spánok, ale práve naopak, môže viesť k jeho zlepšeniu, určite potešila mnohých psíčkarov. Pokiaľ aj vy patríte k zástancom toho, že psíka z postele vyháňať netreba, určite budete súhlasiť s nasledujúcimi bodmi.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ponúkajú extra pohodlie

Na psoch je niečo nezvyčajne pohodlné, a cítiť ich teplú srsť na koži môže spraviť spánok neskutočne komfortným. Má to však ešte ďalšie pozitívum, môžete tak posilniť puto, ktoré so svojím psom máte.

Dokážu vás zbaviť stresu

Už len prítomnosť vášho miláčika dokáže odľahčiť každú situáciu, ktorá vám nie je príjemná alebo vo vás vyvoláva napätie a stres. Ako dokazuje aj stále viac obľúbená canisterapia – terapia s použitím psa, pokiaľ patríte k ľuďom, ktorí sa ľahko vystresujú, mali by ste pouvažovať o tom, či by ste nemali svojho psa nechať spávať blízko vás.

Môžu pomáhať s liečbou nespavosti

V mnohých prípadoch môže prítomnosť psíka odľahčiť stresovú situáciu alebo vás upokojiť a aj to môže viesť k zlepšeniu spánku alebo dokonca pomôcť ľuďom trpiacim nespavosťou. Štúdie hovoria, že niektorí pacienti trpiaci nespavosťou zaznamenali zlepšenie po tom, ako ich pes začal s nimi spávať v posteli. Napriek tomu, že to môže mať aj opačný efekt, za pokus nič nedáte.

pexels.com

Môžu zmierniť príznaky depresie

Jedna z najlepších vecí na psoch je ich bezhraničná láska a úprimná radosť z toho, že môžu byť s vami. Ak svojho chlpatého kamaráta budete mať blízko seba zatiaľčo budete spať, dokáže spraviť divy s vašou zlou náladou či depresiou.

Vďaka nim sa budete cítiť viac v bezpečí

Psi sú lojálni spoločníci a mnoho z nich má výborný zmysel pre ochranu a skvelý sluch, ktorý môže dopomôcť k tomu, aby ste sa cítili chránení. Mali by ste o tom uvažovať najmä pri pomyslení, že väčšina vlámaní sa deje uprostred noci.

Zahrejú vás počas chladných nocí

Psi sa radi schúlia pri spánku do klbka, čo môže byť výhodou pre vás. Keď svojmu štvornohému miláčikovi dovolíte, aby v noci spal vo vašej posteli, môže vám pokojne poslúžiť ako mini radiátor, ktorý vás zohreje počas chladnejších nocí.

pexels.com

Či patríte k ľuďom, ktorí nechávajú svoje domáce zvieratko spávať vo svojej posteli alebo nie ste práve zástancom takéhoto spánku, určite by ste mali o tom aspoň pouvažovať a prinajmenšom to aspoň raz skúsiť. Veď nikdy neviete, čo môže zlepšiť kvalitu vášho spánku. Prečo by to nemohol byť práve psík?

Pozri aj: 6 DIVNÝCH VECÍ, KVÔLI KTORÝM NEMÔŽEME V NOCI NAJČASTEJŠIE SPAŤ

psych.sk (Ivana G.), earthables
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov