Zdroj: Pexels

Chráňte svoju energiu pred toxickými ľuďmi.

Pod pojmom „emocionálni upíri“ sa vo všeobecnosti rozumejú toxickí ľudia, ktorí majú negatívny vplyv na životy iných. Emócie sú pre nich zbraňou, aby dosiahli všetko, čo si zaumienili a ich vysoký stupeň manipulácie dokáže u iných vyvolať pocity depresie, úzkosti, strachu či zmätku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Niet teda žiadnych pochýb o tom, že vás oberajú o životnú energiu, pričom neprestanú dovtedy, kým vám z nej nič neostane. Problémom je, že ich nie je ľahké rozoznať, keďže robia všetko pre to, aby na vás zapôsobili a získali si vašu dôveru. A keď napokon odhalíte ich pravú tvár, môže už byť neskoro.

Ak si teda chcete preventívne vybudovať aspoň nejakú ochranu, je potrebné mať oči na stopkách a sledovať náznaky, ktoré vám emocionálneho upíra môžu pomôcť identifikovať. Niektoré jasné signály, na ktoré si treba dať pozor, popisuje portál Collective World.

1. Cítite sa psychicky vyčerpaní

Zdroj: Pexels

Nie je pritom rozhodujúce, či ste s dotyčnou osobou mali osobné stretnutie alebo len pár minútový telefonát. Aj keď sa pravdepodobne zameriavate primárne na pocity, ktoré máte v spoločnosti druhej osoby, niekedy napovie omnoho viac to, ako sa cítite po tom, ako ste s ňou prišli do kontaktu.

2. Cítite nepokoj, kedykoľvek sa vám ozve

Vnímate, že vždy, keď sa na telefóne objaví meno dotyčnej osoby, vaše telo sa doslova napne a začnete pociťovať úzkosť. Najradšej by ste sa na interakciu s ňou vopred pripravili, pretože jej nečakaná SMS alebo telefonát vo vás vyvoláva vnútorný nepokoj.

3. Stále sa sťažuje, ale zmena je v nedohľadne

Svoj život opisuje ako mizerný a má tendenciu pripomínať vám, že sa všetko kazí. O prípadnej zmene však nechce ani počuť. Namiesto toho na vás pravidelne chrlí slová plné frustrácie. V tom lepšom prípade je to „len“ otravné, v horšom však už toxické.

4. Váš vzťah pôsobí veľmi jednostranne

Zdroj: Pexels

Problémy dotyčnej osoby sa vždy zdajú byť väčšie a dôležitejšie než vaše. A tak vám neostáva nič iné, len potláčať vlastnú bolesť a zmieriť sa s tým, že vaše pocity nikoho príliš nezaujímajú. Cítite sa unavení a nepochopení. Ak by sa vám aj podarilo stiahnuť na seba kúsok pozornosti, vaše problémy sa nestretnú s veľkým pochopením a napokon sa všetko opäť vráti do starých koľají.

5. Blízki sú znepokojení vaším vzťahom

Iní ľudia vo vašom okolí si všimli, ako z vás dotyčná osoba doslova vyciciava energiu a nespráva sa k vám tak, ako si zaslúžite. Ak vaši priatelia či rodina vyjadrili znepokojenie nad vaším vzťahom, je načase, aby ste danú situáciu začali čo najskôr riešiť. Je dôležité, aby ste si stanovili hranice a viedli otvorenú komunikáciu. Napokon, je možné, že emocionálny upír si niekedy úplne neuvedomuje, aký vplyv má na vás a vaše okolie. Vysvetlenie toho, ako sa cítite a čo je potrebné do budúcna zmeniť, môže viesť k zlepšeniu a náprave vášho vzťahu.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov