Ak sa vám stávajú tieto veci, potom je možné, že úzkosťou trpíte aj vy.

Úzkosť je v dnešnej dobe naozaj celkom bežná vec, ktorá komplikuje život mnohým ľuďom – najmä vo svete plnom stresu, teda vo svete, v ktorom žijeme každý deň. Neustále ponáhľanie sa za niečím, nedostatok spánku, množstvo nepríjemných a stresových momentov, zlá životospráva a nátlak okolia dokážu spôsobiť, že úzkosť si nájde cestu aj k vám. Čo je však horšie, zbaviť sa jej už vôbec nie je tak jednoduché. A dokonca ňou možno trpíte aj vy, no neviete o tom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aké sú niektoré zo znakov úzkosti?

#1 Vždy ste niečím zaneprázdnení, no nevidno žiadne výsledky

Celý deň niečo robíte, od rána sa nezastavíte a aj tak to napokon vyzerá, akoby ste neurobili vôbec nič. Pracujete dlho a pracujete tvrdo, no výsledky žiadne. Podľa odborníkov sa za znaky úzkosti považuje aj zlé organizovanie času, nízka produktivita či problém rozoznať priority.

#2 Ste zaplavení katastrofickými myšlienkami

Nech sa deje čokoľvek, vaša hlava vždy príde len s tým najhorším. Nad tým, že by vlastne niečo mohlo dopadnúť naozaj dobre, sa ani nepozastavíte, pretože to sa podľa vás určite nestane. Máte pocit, že neustále ste v nejakých problémoch, že všetci vás neznášajú, všetci vás kritizujú a na ničom nezáleží. Aj to sú znaky úzkosti.

#3 Hocičo vás dokáže vystrašiť

Podľa rôznych štúdii, ak vás dokáže vystrašiť aj tá najmenšia či najnepodstatnejšia vec, aj to sa môže považovať za jeden z príznakov úzkosti. Keďže vaša hlava je plná katastrofických scenárov, ste náchylnejší k tomu, aby ste neustále panikárili.

unsplash.com

#4 Mávate bolesti brucha

Často vás bolí brucho, no doktor si s tým nevie dať rady, pretože po zdravotnej stránke ste úplne v poriadku. Prečo je to tak? Predstavte si, že sa nachádzate v stresovej situácii. Väčšina ľudí má v takom prípade kŕče v bruchu. A úzkosť funguje presne rovnako. A tie nepríjemné bolesti nie a nie odísť, nech skúšate hocičo.

#5 Ste perfekcionista

Perfekcionizmus samozrejme nemusí hneď nevyhnutne znamenať, že trpíte úzkosťou, ale taktiež nie je vylúčené, že to nie je jeden z príznakov. Ak vám perfekcionizmus bráni v skúšaní nových vecí, pretože sa bojíte, že zlyháte alebo sa zámerne vyhýbate niektorým veciam, len aby ste neurobili chybu, potom by ste určite mali zbystriť pozornosť.

#6 Všetci vám lezú na nervy

Nemôžete nikoho vystáť, všetci vám lezú na nervy a neustále sa modlíte, aby konečne prestali rozprávať, pretože vás to nesmierne rozčuľuje – a to aj napriek tomu, že často neexistuje žiaden dôvod, aby ste sa cítili nahnevane. Všetko sa to vo vás hromadí, až raz vybuchnete. A aby toho nebolo málo, ste ešte pekne nedočkaví.

#7 Nedokáže urobiť ani jedno normálne rozhodnutie

Zvažujete všetky možnosti. Každú z nich analyzujete dovtedy, kým neprídete na všetky jej plusy a mínusy. Najhoršie na tom celom je to, že negatíva aj pozitíva sú v rovnováhe, teda vám to vôbec neuľahčí situáciu a vy sa nedokážete rozhodnúť. Nezáleží na tom, či ide o niečo veľké a zásadné, alebo iba o najmenšie, nepodstatné veci.

#8 Ste neustále chorí a neviete prečo

Máte teplotu, nádchu a neustále na vás niečo lezie. Cítite sa byť chorí a vôbec si to neviete vysvetliť. Nuž, aj oslabená imunita či únava môžu byť znaky úzkosti.

unsplash.com

#9 Nedokážete zaspať

Nielenže sa väčšinu času cítite unavení, taktiež máte problém zaspať. Väčšinou prebdiete celú noc, neustále sa prehadzujete zo strany na stranu a spánok vôbec neprichádza. Áno, aj to môže mať na svedomí vaša úzkosť.

#10 Raz vám je veľmi teplo, inokedy zasa obrovská zima

Počas dňa sa u vás striedajú návaly tepla či zimy. Raz úplne horíte a je vám tak teplo, že by ste sa najradšej vyzliekli aj z vlastnej kože, inokedy vás zas trasie od zimy a môžete si dať na seba hoci desať vrstiev, aj tak sa nezohrejte. A to všetko sa dokáže vystriedať v naozaj krátkych časových intervaloch.

#11 Máte pocit, že váš život nestojí za nič

Je to jeden z tých najhorších pocitov vôbec. Cítite sa, akoby celý váš život bol jeden obrovský vtip, akoby nemal žiaden význam a akoby ste neboli podstatný jedinec. Máte pocit, že nech sa snažíte akokoľvek, nikdy nedokážete urobiť nič správne a všetko vyzerá byť také šedé a smutné.

Pozri aj: Toto je jediná veta, ktorú si musíte prečítať, keď vás bude nabudúce trápiť úzkosť

buzzfeed
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov