Neviete sa ráno sústrediť na prácu alebo máte problémy so zaspávaním? Pokiaľ budete pred spaním robiť nasledujúcich 9 vecí, vaša produktivita počas nasledujúceho dňa sa zvýši a vám sa bude spať aj pracovať lepšie.

Ak chcete byť zajtra šťastnejší, sústredenejší a produktívnejší, toto sú presne tie veci, ktoré by ste mali večer urobiť. Samozrejme, že na začiatku sa k nim budete možno musieť prinútiť, no ak vytrváte, čoskoro sa stanú bežnou súčasťou vášho dňa.

Článok pokračuje pod videom ↓

Každý večer si pripravte zoznam úloh na nasledujúci deň

Každý večer si pred spaním rezervujte pár minút na to, aby ste si spísali úlohy, ktoré musíte na ďalší deň splniť. Môžete si dokonca v diári alebo v kalendári nájsť časové úseky, počas ktorých všetky tieto úlohy vybavíte. Je lepšie spísať si to večer, pretože keď sa ráno zobudíte, ste v zhone a unavení.

Vypnite si notifikácie

Zakážte si riešiť pred spaním pracovné emaily. Samozrejme, že pre niektorých ľudí nie je reálne pred spaním neriešiť pracovné úlohy, no snažte sa ich aspoň obmedziť. Spravte si plán, že sa napríklad na emaily nepozriete od siedmej do deviatej a tento čas venujte rodine.

Upracte si pracovný stôl

S pomyslením, že na vašom pracovnom stole je poriadok, sa vám hneď bude lepšie spať. Nezaberie vám to viac ako pár minút – stačí vyhodiť veci, ktoré už nebudete potrebovať, zarovnať papiere a vyhodiť obaly od sladkostí. Samozrejme, sú aj ľudia, ktorým chaos a neporiadok na stole vyhovuje. Ak k nim patríte, túto radu ignorujte. Ak ale patríte k väčšine, ktorej sa lepšie pracuje, keď sú veci zorganizované, tak si večer alebo pred odchodom z práce stôl upracte a ráno sa už takou malichernosťou nebudete musieť zaoberať.

pexels.com

Choďte spávať približne v rovnakom čase

Keď idete spať neskoro, tak aj neskôr vstanete, hlavne cez víkend. Pokiaľ chodíte spávať v rôznych časoch, môže vás to rozhodiť a budete mať problémy so zaspávaním, čo znamená, že na ďalší deň, hlavne ak je to pondelok, budete unavení. Môže trvať celý deň, kým sa dostanete späť do rytmu, preto sa snažte aj cez víkend chodiť spávať v približne rovnakom čase, ako cez týždeň.

Čítajte knihy a časopisy, no nie cez čítačku

Výskum z roku 2015 dokazuje, že mladí ľudia, ktorí pred spaním používajú elektronickú čítačku 5 nocí po sebe, zaspávajú v priemere o 10 minút dlhšie než tí, ktorí čítajú normálnu papierovú knihu. Za všetko môže svetlo, ktoré čítačka vyžaruje. Toto svetlo totiž potláča hladinu spánkového hormónu zvaného melatonín.

Vyhraďte si pred spaním čas na učenie

Vždy, keď vás na ďalší deň čaká dôležitá prezentácia alebo stretnutie, je dôležité si pred spaním naštudovať dôležité body. Je dokázané, že ľudia, ktorí sa učia pred spaním, si toho pamätajú viac než tí, čo študujú počas dňa. Učenie pred spaním vám pomôže uložiť si informácie do pamäte, takže vynechajte pozeranie televízie a radšej si prejdite poznámky na druhý deň.

pexels.com

Neberte si prácu do postele

Zabudnite na hollywoodsky image ľudí, ktorí ležia v posteli v pyžame a okuliaroch s počítačom na kolenách. Do spálne by ste si prácu nemali nikdy nosiť. Spálňa by mala byť vaša svätyňa a nie ďalšia kancelária. Mozog by ju nemal spájať s prácou, ale s oddychom.

Aspoň 10 minút meditujte

Pokiaľ chcete byť produktívnejší a dostať zo seba maximálny výkon, mali by ste načerpať energiu ešte pred spaním krátkou meditáciou. Jedna štúdia dokonca dokázala, že ľudia, ktorí sa zúčastnili dvojtýždňového kurzu na zlepšenie všímavosti, si viedli lepšie v pamäťových testoch a testoch na sústredenie. Nájdite si preto tiché miesto, nastavte budík na 10 minút a nechajte vašu myseľ meditovať.

pexels.com

Pokiaľ neviete zaspať, nezostávajte v posteli

Ak vás napriek všetkým snahám vaša hlava nenechá spať, neležte v posteli len s prianím, aby ste konečne zaspali. Pokiaľ ste vystresovaní a neviete zaspať, po 20 minútach vylezte z postele, choďte do inej miestnosti a skúste sa venovať nejakej relaxačnej aktivite. Môže byť ťažké zaspať, ak vás čaká veľký deň a viete, že sa musíte vyspať. Je však nevyhnutné zabezpečiť, aby si váš mozog spojil posteľ so spánkom a nie stresom.

Pozri aj: 6 DIVNÝCH VECÍ, KVÔLI KTORÝM NEMÔŽEME V NOCI NAJČASTEJŠIE SPAŤ

psych.sk (Ivana G.), nbcnews
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov