Synonymom dnešnej doby je dokonalosť a ideálnosť. Často sa za nimi ženieme aj my a ani si neuvedomujeme, že sú nedosiahnuteľné a oproti tomu, čo máme, aj bezcenné.

Veď si len predstavte, že vy sami by ste boli dokonalí, rovnako ako váš partner či partnerka. Žili by ste váš dokonalý život šťastne až do smrti. Žiadne hádky, nič dramatické ani vzrušujúce. Len dokonalé. A tak trochu (a možno aj viac) nudné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ešte stále vám táto predstava idealizmu príde lákavá? Myslíme si, že život a vzťahy sú fajn také, aké sú – nedokonalé, niekedy príliš zamotané a komplikované. Problémom občas je, že nevidíme hodnotu toho, čo máme, pretože sa naháňame za niečím, čo nemôžeme dosiahnuť.

Týchto 7 znakov vám môže ukázať, že váš aktuálny vzťah je ten pravý, aj keď o tom neviete…

Ste spokojní s tým, čo máte

Najväčším nešťastím vo vzťahu je, keď v ňom nie ste šťastní, no dúfate, že sa to nejak napraví. Naopak, najväčším šťastím je, keď ste spokojní so vzťahom, v ktorom ste, beriete na vedomie svoje i partnerove nedostatky a nemáte potrebu sa obzerať po vzťahu s niekým iným.

Čaro je v tom, že dokážete prijať svojho partnera takého, aký je, a že nemáte potrebu zmeniť ho, rovnako, ako ani on vás.

Unsplash.com/Clem Onojeghuo

Ste sami sebou

Zdravé vzťahy sú vždy postavené na dobrej komunikácii. Dobrá komunikácia závisí od toho, nakoľko máme odvahu tomu druhému odhaliť svoje pravé ja. Inak povedané, na koľko si dovolíte povedať, čo si ozaj myslíte, čo cítite, za čo sa hanbíte, na čo ste hrdí…

Ak máte vzťah, v ktorom môžete byť sami sebou, povedať tomu druhému nielen o svojich najlepších stránkach, ale aj o svojich hriechoch a nerestiach, máte niečo, čo je veľmi vzácne. Aj v tom, že nielen vy odhaľujete svoju dušu pred partnerom, ale aj on pred vami. Dávate si tak veľmi špeciálnym spôsobom niečo, čo nedávate nikomu inému – seba samých.

Máte čas aj pre seba

Ste vo vzťahu slobodní. Slobodní a zároveň spolu. Znie to zvláštne, no tak by to malo byť. Vzťah je predsa o tom, že chcete svoj život s niekým zdieľať a nie o tom, že sa niekomu dávate k dispozícii 24/7.

Nerobí vám preto problém byť chvíľu osamote, práve naopak, dokážete si to vychutnať, bez clivých myšlienok na svoju milovanú polovičku. Viete predsa, že takéto chvíle sú pre vás oboch mimoriadne dôležité. Rovnako ako to, že sa ani jeden z vás sa kvôli tomu druhému nemusí vzdávať svojich priateľov alebo záľub.

Rozhodujete sa spolu

Tento bod je, myslím, dosť základná vec. Rozhodovať sa spolu niekedy znamená aj pohádať sa. Pohádať sa s cieľom vyjadriť svoj názor, no nie presadiť ho, ale v snahe, aby ten druhý ozaj vedel, čo cítim a čo si myslím, a aby sme tak dospeli ku kompromisu.

Rozhodovať sa spolu niekedy znamená aj ustúpiť, pretože to, čo chce partner, je pre mňa dôležitejšie než to, čo chcem ja. Aby bol vzťah zdravý, malo by to platiť obojstranne.

Unsplash.com/David Nunez

Rovnováha

Nevyvážené vzťahy, v ktorých sa jeden ide zodrieť a druhý sa nechá obskakovať, vyzerajú ako nonsens. Dať druhému dobro by malo byť súčasťou každého láskyplného vzťahu, no základnou definíciou vzťahu je obojstrannosť.

Teda nie to, že jeden len dáva a druhý len dostáva. Starať sa navzájom o seba, snažiť sa o blaho svojej polovičky a zároveň si vychutnávať jej pozornosť voči mne, to je rovnováha. Ó, a kompromisy. Tie automaticky patria k tomu.

Dôvera

Vzťah bez dôvery? Nič, čo by ste chceli zažiť na vlastnej koži. Veď si to len predstavte, máte obavy, či to s vami myslí vážne, či vás nepodvádza a on alebo ona si to isté myslí o vás. Nočná mora!

Ak je váš vzťah presným opakom, ste šťastní ľudia – môžete jeden druhému odhaliť nielen svoje nahé telo, ale hlavne svoju nahú dušu. A to je spolu s láskou a podporou to najviac, čo si ľudia môžu dať.

Intimita

S vyššie opísanou dôverou ide ruka v ruke intimita. Intimita nie je len o fyzickom spojení dvoch ľudí, to je len tak na okraj. Intimita je predovšetkým o úzkom spojení duší dvoch, ktorí jeden druhého milujú. Je to to povestné puto, o ktorom hovoria staré manželské páry. Je to vnímanie krásy toho druhého, ktorú nevidí nik, len vy.

Je chybou začať stavať intimitu na odhalení tela – mnohí s tým majú svoju bolestnú skúsenosť. Má zmysel dať tomu čas a radšej najprv toho druhého dobre spoznať. Možno vám to príde prudérne, no sex by mal byť naozaj čerešničkou na torte.

Unsplash.com/Cody Black

Čo dodať na záver? Ak túžite po ideálnom vzťahu, nikdy sa ho nedočkáte. Ak sa rozhodnete, že chcete mať šťastný a zdravý vzťah, máte šancu. Nezabúdajte však, že niečo také sa nedá získať, dá sa to iba vybudovať. Spolu so svojou milovanou polovičkou.

Pozri aj: 8 fráz, ktorými poviete ešte oveľa viac, ako keď poviete: Ľúbim Ťa

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov