Svoj život môžete zmeniť na lepší kedykoľvek.

Život nemusí byť iba zlý. A aj keď to možno teraz tak vyzerá a aj keď možno neviete, ako to celé obrátiť, vedzte, že vždy je nejaká cesta. Vždy je možnosť, ako byť v živote šťastnejší, spokojnejší a ako si ho užívať plnými dúškami. A dodržiavanie, alebo respektíve poznanie týchto siedmych pravidiel pre lepší život môže byť skvelým začiatkom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ktoré pravidlá to sú?

#1 Zrkadlové pravidlo

Toto pravidlo je jednoduché – hovorí o tom, že každý jeden človek vo vašom živote je vaším zrkadlom. Odráža vašu osobnosť či vlastnosti (tie, ktoré máte radi a samozrejme aj naopak). To znamená, že pozorovaním ostatných a ich vlastností sa dokážete viac naučiť aj o tých svojich. Všetko to, čo máte na druhých radi, a naopak, neznášate, je vaše.

Napríklad, ak na druhom neznášate jeho neúctivé správanie, je dosť pravdepodobné, že aj vy sa tak niekedy správate, no neprikladáte tomu veľkú pozornosť. Toto „zrkadlové pravidlo“ je teda skvelé, ak chcete zlepšiť svoje vzťahy s ostatnými: buďte tou zmenou, ktorú chcete vidieť.

#2 Sila rozhodnutia

Všetko, čo sa deje vo vašom živote, je výsledkom rozhodnutí, ktoré robíte počas neho. Všetci sme jednoducho autormi vlastného osudu. Ak teda chcete iný výsledok, musíte robiť iné rozhodnutia. Ale dávajte pozor, pretože každé jedno rozhodnutie sa počíta.

Samozrejme, sú tu isté veci, nad ktorými nemáte moc, napríklad to, do ktorej rodiny sa narodíte, alebo aké budú vaše gény. Ale aj keď v živote neovládame všetko, dokážeme ovládať našu reakciu, a to je ešte dôležitejšie.

unsplash.com

#3 Sila robenia chýb

Je dôležité si uvedomiť, že mýliť sa je ľudské. Niekedy naše správanie, nech už je akokoľvek dobré, nebude považované za „dobré“ aj u ostatných, ale aj to je v poriadku. Svet predsa nie je len čierny alebo biely. Nie je len dobrý alebo zlý. Každý má právo robiť chyby a následne sa z nich poučiť.

#4 Pravidlo hodnôt

V živote sú niektoré veci, na ktorých záleží, len a len na nás. Napríklad hodnoty. Tak, ako si ich nastavíte, tak ich budete mať a nemusíte nikomu inému nič vysvetľovať, pretože, konieckoncov, pre každého z nás je podstatné niečo iné. Takže v momente, keď sa rozhodnete, že si zaslúžite niečo viac, vo vašom živote sa začnú diať zmeny, ktoré na to budú potrebné. Čo z toho ďalej vyplýva? Upresnite si svoje ciele. Ak chcete dosiahnuť veľké veci, potom rúbte vysoko a nebojte sa.

#5 Byť nápomocný nie je ťažké

Nikto vám nič nedlhuje a platí to aj opačne. To však neznamená, že nemôžete byť z času na čas milý, nezištne pomôcť ostatným a nič za to nečakať. Niekedy treba robiť dobré veci len tak, aby ste druhému pomohli či vyčarili mu úsmev na perách. Byť milým človekom s dobrým srdcom je samo o sebe dar. Takže ak chcete byť presne takouto osobou, musíte byť silný a mať vieru v seba samého. Taktiež však musíte vedieť, kedy povedať „nie“.

#6 Pravidlo prítomnosti

Začnite žiť tu a teraz. Nemyslite na minulosť, pretože tá už bola. Nemyslite na budúcnosť, pretože tá ešte nie je. Dôležitá je prítomnosť – pretože tá prebieha teraz. Priveľké vŕtanie sa v minulosti či budúcnosti môže mať za následok vznik úzkosti či dokonca depresie, a to rozhodne nechcete. Najšťastnejší a najpokojnejší ste v živote len vtedy, keď žijete prítomnosťou.

#7 Pravidlo optimizmu

Neignorujte všetky malé veci vôkol vás. Užívajte si všetky potešenia života a každú, aj tú najmenšiu vec, berte ako nový zdroj šťastia. Buďte produktívni, aktívni a majte krásny život plný optimizmu a pozitívnych myšlienok. Robte veci, ktoré naplnia vašu dušu šťastím a sami pocítite ten rozdiel.

unsplash.com

Pozri aj: Všetko začína v hlave. Toto je 14 psychologických faktov, o ktorých by ste mali vedieť aj vy

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov