Aj keď ide o negatívne pocity, znamená to, že ste na tej správnej ceste.

Človek potrebuje rásť. Nie fyzicky, tento rast sa zastaví niekedy v puberte, ale psychicky. Človek sa potrebuje neustále rozvíjať, rozširovať svoje obzory, kráčať v živote smerom vpred a postupne sa meniť na tú osobu, ktorou sa má stať. A táto zmena, tento osobnostný rast, môže ísť niekedy ruka v ruke s veľmi nepríjemnými pocitmi, ktoré pôsobia skôr negatívne, než pozitívne. Ale nevešajte hlavu, pretože práve oni vám hovoria to, že ako osoba naozaj rastiete.

Článok pokračuje pod videom ↓

O aké pocity ide?

#1 Neistota

Veľa ľudí považuje neistotu za niečo zlé, za niečo, za čo sa treba hanbiť. Pravdou je však úplný opak. Neistota neznamená, že si nie ste istí sami sebou, alebo že nemáte dostatok sebavedomia. Znamená to skôr, že sa hýbete z jedného miesta na druhé, že sa ponárate do úplne nepoznaných častí samého seba a snažíte sa nájsť pevnú pôdu pod nohami. A verte, že ju nájdete. Čoskoro.

#2 Pochybovanie

Keď rastiete ako osoba a chcete sa pohnúť vpred, jasné, že na rad príde aj pochybovanie. Všetko, čo ste doteraz o sebe vedeli, alebo čo ste si mysleli, sa rúca. Dokonca, ak necítite ohľadom seba nijaké pochyby, je dosť možné, že nekopete príliš hlboko.

#3 Zúfalstvo

Možno sa cítite zúfalo. Možno sa cítite tak, akoby ste boli stratení. Jasné, že takéto pocity prídu. Pretože zrazu sa vám otvorilo v živote mnoho nových dverí, zrazu ste sa dozvedeli mnoho nových informácii, zrazu sa z vás pomaly stáva iný človek. Alebo respektíve, lepšia verzia vás. Jasné, že budete na začiatku trochu stratení.

unsplash.com

#4 Nerozhodnosť

Človek, ktorý si chce byť so všetkým a vo všetkom maximálne istý, človek, ktorý nechce riskovať je človek, ktorý odmieta zmenu. Odmieta sa zmeniť a odmieta prijať vo svojom živote niečo väčšie a lepšie. Ale vy takýmto človekom nie ste. Možno sa momentálne neviete rozhodnúť, možno je rozhodovanie pre vás úplne najťažšou činnosťou, ale pamätajte si, že žiadne rozhodnutie nie je zlé a každé vás privedie presne tam, kde by ste mali byť.

#5 Strach

Je prirodzené báť sa. Práve vás čaká nový a lepší život, no nie je to trochu desivé? Určite je. Mať strach z toho, čo príde je úplne namieste. Jediné, čo nesmiete dopustiť je, aby vás strach úplne začal kontrolovať. Pokiaľ nad vami neprevezme kontrolu, potom je všetko v poriadku. Aj keď sa trochu bojíte.

#6 Úzkosť

Tam, kde sa nachádzajú všetky predchádzajúce pocity, tam sa celkom určite vyskytne aj stará známa úzkosť. Ale či už chcete alebo nie, aj ona je len súčasťou osobnostného rastu. Dáva vám navyše priestor na to, aby ste zistili, ako sa dokážete upokojiť, čo vás robí šťastnými a naopak, ktoré situácie sú vo vašej zóne komfortu a ktoré zas nie sú. V podstate, úzkosť je skvelým nástrojom na to, aby ste sa o sebe dozvedeli čo najviac a aby ste to potom dokázali využiť v osobný prospech.

#7 Nepohodlie

A asi jedným z najväčších ukazovateľov toho, že sa v živote niekam posúvate, a že rastiete, je nepohodlie. Vystúpiť z pohodlia je totiž presne to, čo potrebujete na to, aby sa vo vašom živote začali diať zázraky. Môžete mať úspech alebo pohodlie. Nedá sa mať obe.

unsplash.com

Pozri aj: Z týchto slov vás zamrazí. Silné posolstvo Steva Jobsa o živote a o smrti vás prinúti prehodnotiť svoj život

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov