Toto je 7 mýtov o emóciách, ktoré sme si sami vytvorili a považovali ich za pravdivé. V skutočnosti je to však inak.

Friedrich Nietzsche raz povedal, že o tom, čo je nám najbližšie, veľakrát nemáme ani poňatia. Iste sa zhodneme na tom, že medzi všetky veci, ktoré sú nám veľmi blízke, môžme zaradiť aj naše emócie. Aj vám sa už určite stalo, že hoci ste si mysleli, že seba a svoje emócie poznáte, napriek tomu ste ich odhadli zle alebo ste ich podcenili. Pozrite sa teda na týchto 7 mýtov, ktorým ste doteraz možno verili.

Článok pokračuje pod videom ↓

Emócie nie je možné vyjadriť slovami

V niektorých prípadoch máme pocit, že nedokážeme nájsť správne slová, ktorými by sme vyjadrili, ako sa momentálne cítime. To však neznamená, že nemôžme popísať naše emócie slovami. Emócie sú istou formou úsudku, to znamená, že ich môžeme popisovať a analyzovať s dostatkom podrobností. Navyše, popisovať strach alebo hnev môže byť užitočným spôsobom, ako si cvičiť sebakontrolu.

pexels.com

Naše emócie = naše pocity

Emocionálne reakcie vyvolávajú telesné skúsenosti a to vytvára pocity. Pocity si vyžadujú prvok uvedomenia. Za pocit teda môžme považovať bolesť hlavy či svrbenie. Emócia je však niečo, čo je úzko späté s potrebami a je to spôsobené situačnými podnetmi. Takže aj keď sa na prvý pohľad možno zdá, že naše pocity sú naše emócie a naše emócie sú naše pocity, v skutočnosti tieto dva termíny neznamenajú to isté.

pexels.com

Emóciam by sme nemali dôverovať

Určite sa aj vám stalo, že ste sa museli rozhodnúť, no vaše srdce chcelo niečo iné, než vaša hlava. Veľa ľudí sa však po náročnej analýze, ktorú vedú sami so sebou, rozhodnú, že uprednostia rozum a dajú na to, čo je podľa nich správnejšie a logickejšie, pretože nedôverujú svojim emóciam. Opak je však pravdou. Niekedy by sme mali dať na to, čo cítime. Pretože to, o čom sa máme rozhodnúť nie je potrebné poznať. V prvom rade to musíme cítiť.

pexels.com

Emócie prebiehajú len v nás

Naše emócie niekedy nie sú len v našom vnútri. Niekedy ich prenášame aj na ostatných.  Bolo by však nesprávne tvrdiť, že emócie sú mimo našu kontrolu. Kontrolujeme ich, pretože sme si vybrali a praktizujeme určitý reťazec správania sa. Napríklad niektorí ľudia používajú hnev ako zastrašujúcu taktiku. Iní zase v snahe získať sympatie druhých používajú smútok.

pexels.com

Pred emóciami nedokážeme uniknúť a musíme s nimi žiť

Ďalší nezmysel, ktorý sme vytvorili len my, ľudia. Napríklad hnev môže trvať dlhšie ako niekoľko minút, no nikdy netrvá dlhšie ako niekoľko hodín a už vôbec neplatí, že s ním musíme žiť. Emócie trvajú len krátko, no doba odozvy po nich je dlhá.

pexels.com

Svoju náladu nedokážeme zmeniť

Rôzne štúdie tvrdia, že ak budeme predstierať nejaké pocity, alebo sa podľa nich budeme správať, tak sa tak začneme aj cítiť. To znamená, že našu náladu dokážeme zmeniť aj obyčajnou pózou. Napríklad výraz hrdosti vedie k odhodlaniu a motivácii. Naopak, spustený chrbát a zvesená hlava zas môžu viesť k smútku. To znamená, že všetko máme len a len vo svojich rukách a vo svojej hlave.

pexels.com

Emócie by sme niekedy mali potláčať

Naše emócie nezmiznú len tak z ničoho nič a ich potláčanie určite nie je správne. Každú jednu emóciu by sme mali vyjadriť naplno, dožičiť jej voľný priebeh a prežiť ju. Ak svoje emócie potláčame a doslova ich dusíme v sebe, pretože si myslíme, že tak ako prišli, presne tak aj odídu, sme na omyle.

pexels.com

Pozri aj: 8 NAJVÄČŠÍCH MÝTOV O EXTROVERTOCH, KTORÝM ĽUDIA STÁLE VERIA, NO NIE SÚ VÔBEC PRAVDIVÉ

psych.sk (Alexandra Geletová), tapoos
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov