Čítate "hory" motivačných kníh, no napriek tomu žijete pod neustálym stresom? Tak zabudnite na všetko, čo ste doposiaľ počuli. Ukážeme vám pravidlá, ktoré sú naozaj použiteľné pre život.

Dnešná doba bohužiaľ dáva priestor na to, aby sa stres rozvinul v plnej sile. Šéf nás neraz tlačí na kvantitu a okrem toho nás aj doma čaká kopec (ne)podstatných úloh, ktoré musíme neodkladne vyriešiť. Ako z toho von? Ukážeme vám 6 jednoduchých a prakticky použiteľných trikov, ktoré vám určite uľahčia život.

Článok pokračuje pod videom ↓

Táto metóda je podľa psychológa Mikhaila Labkovského a použiteľná najmä pre neurotikov. Tak poďme si ju spoločne vyskúšať.

#1 Robte to, čo chcete robiť

pixabay.com

Samozrejme, toto pravidlo si netreba zamieňať za sebestrednosť. Skúste ho aplikovať v maličkostiach. Ak necítite, že chcete byť s nejakým človekom, tak sa nasilu nenúťte do stretnutia. Robte to, čo vás baví. Môžete sa zamestnať v malom kvetinárstve, a to bez ohľadu na to, čo si predstavujú vaši rodičia. Naplňte sa pozitivitou. A najmä, nenúťte sa do vecí, ktoré pre vás nemajú zmysel.

#2 Nerobte to, čo robiť nechcete

Prakticky to vyplýva z pravidla číslo 1, avšak mali by sme mať na pamäti aj jeho opačnú verziu. Ak neznášate chodiť vo vysokých opätkoch, nenúťte sa do toho len preto, že to má štýl.

#3 Ak sa vám niečo nepáči, ozvite sa

pixabay.com

Najhoršie, čo môžete urobiť, je ostať ticho. Problém vo vašej hlave sa tým pádom nafúkne do astronomických rozmerov, pričom druhá strana nebude mať ani tušenia o tom, čo vás trápi. Keď vám niečo vadí, vyjadrite to. Stručne, jasne a bez zbytočných emócií. Len vtedy to bude mať zmysel.

#4 Ak sa vás nikto na nič nepýta, neodpovedajte

Čo to v praxi znamená? Mnoho z nás si len tak niečo mrmle popod nos, či premýšľa nahlas. Nie sme povinní odpovedať na myšlienky partnera. Niekedy si to, čo vraví, môžeme zobrať osobne, a začneme sa obhajovať v situácii, ktorá v skutočnosti nemá s nami nič spoločné. Načo si teda zbytočne komplikovať život? Odpovedajme len vtedy, keď sa nás pýtajú na náš názor.

#5 Odpovedajte len na položenú otázku

pixabay.com

Na každú otázku existuje stručná odpoveď. Ak sa vás šéf bude pýtať na to, prečo ste napríklad prišli neskoro, ako odpoveď úplne stačí: „Zaspal som. Mrzí ma to.“ Nepotrebuje vedieť žiadne podrobnosti. V skutočnosti ho to vôbec nezaujíma.

#6 Pri hádke rozprávajte len o sebe, nie o ostatných

V hádke má sebectvo prekvapivo zmysel. Nezačnite zovšeobecňovaním, ale držte sa konkrétnych príkladov. „Vadí mi, že si neumyl riad,“ má oveľa väčšiu výpovednú hodnotu, než hundranie „Prečo zas nie je umytý riad?“ ktoré nemá žiadneho adresáta.

Pozri aj: 17 sekundové pravidlo: Pomôže vám dosiahnuť to, po čom v živote najviac túžite

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov