Urobili ste to aj tento rok? Dali ste si ho? Alebo ste sa už sami na sebe poučili a povedali si, že dávať si nejaké novoročné predsavzatia vám nepomôže?

Ruku na srdce, koľkokrát sme si dali predsavzatie aj napriek tomu, že sme kdesi vo vnútri cítili, že to ostane len pri slovách? Tento rok sa pustíme do chudnutia, odučíme sa fajčiť, nájdeme si novú prácu, viac sa budeme venovať tomu, či onomu… Krásne sa to plánuje, no keď príde na skutky, len málo ľudí to vydrží viac ako 2 týždne. Prečo novoročné predsavzatia nefungujú?

Článok pokračuje pod videom ↓

Tu je 6 hlavných dôvodov…

Nie ste pripravení na zmenu

Výsledky by sme chceli mať všetci, a to najradšej bez toho, aby sme pre ne museli pohnúť prstom. Lenže zabúdame, že realita je o niečom inom. Ak chcete schudnúť mali by ste makať, ak chcete prestať fajčiť, bude vás to stáť veľa sebazaprenia a veľmi podobne je to pri všetkých ďalších cieľoch. Veď ak by to šlo ľahko, už dávno by sa nám to podarilo.

Unsplash.com

Buďte k sebe úprimní, priznajte si hoci aj to, že výsledok by ste chceli, no úsilie, ktoré preň potrebujete vynaložiť, vás vôbec neláka. Samozrejme, svojho cieľa sa nevzdávajte, no nečakajte, že zo dňa na deň sa zmenia vaše návyky. Chce to čas, trpezlivosť a veľa námahy. Ak si myslíte, že to pôjde aj bez nich, mýlite sa.

Neveríte si

Ako sme už v úvode spomínali, koľkokrát si dáme cieľ i vtedy, keď neveríme, že ho raz dosiahneme. Často sme však sklamaní, keď sa nám nedarí a len sa utvrdíme v tom, že to, čo by sme chceli, aj tak nikdy nedosiahneme.

Omyl. Môžete dosiahnuť všetko čo chcete, všetko je to len vo vašej hlave. Akákoľvek zmena chce čas a preto je ako prvá otestovaná vaša trpezlivosť a vytrvalosť. Mnohokrát zmena príde po tom, čo sa po veľkom počte neúspechov aj tak nevzdáte presvedčenia, že raz to dokážete.

Unsplash.com/Lawton Cook

Okolie

Chcete schudnúť, no naďalej chodíte do fasfoodov? Alebo len márnite čas na párty, posedeniach s priateľmi či nákupoch? Ak chcete niečo vo svojom živote zmeniť, mali by ste sa zamerať nielen na seba, ale aj na svoje okolie, ktoré vás ovplyvňuje viac, než si myslíte.

Nie ste realistickí

Chcete sa naučiť nový jazyk a očakávate, že o mesiac ním budete hovoriť plynule? Alebo ste si povedali, že tento rok začnete behať a chystáte sa na maratón, ktorý bude o pár týždňov? Nuž, tieto ciele sú síce pekné, no prehnané. Veď uznajte, že kondička či jazykové zručnosti sa rozvíjajú len postupne.

Iste, všetci by sme chceli byť čím skôr v cieli, no viete, ako sa hovorí – pomaly ďalej zájdeš. Pri novoročných predsavzatiach to platí absolútne.

Unsplash.com/Eli Defaria

Robíte to, čo ostatní

Skupinové ciele či predsavzatia párov sú síce milé, no hrozí riziko, že v nich stratíte osobnú motiváciu. A robiť niečo len kvôli tomu, že to robia či chcú iní, je zbytočné.

Ste príliš všeobecní

Poviete si: „Chcem schudnúť./Chcem sa naučiť po španielsky./Chcem viac cestovať…“

No dobre, ale ako, koľko, kedy, kde…? Príliš všeobecné ciele vás nikam nepovedú, potrebujete ich rozmeniť na drobné. Na to, aby ste dosiahli svoj cieľ, potrebujete mať plán. Dobre prepracovaný a premyslený plán, ktorý vás povedie od slov ku skutkom. Nemusí to byť nič veľké, stačia aj malé kroky.

Unsplash.com/Ty Williams

Našli ste v týchto 6 dôvodoch aj príčinu vlastných neúspechov? To je dobré – viete si uvedomiť, v čom robíte chybu. Aby ste tento rok dopadli lepšie, na záver vám ponúkame 2 tipy, ako robiť veci inak:

  • Miesto toho, aby ste proti niečomu bojovali, budujte niečo nové. Inak povedané, nezakazujte si staré zvyky, skôr sa zamerajte na budovanie nových, ktorými tie staré neskôr nahradíte. Ak sa púšťate do chudnutia, je málo pravdepodobné, že hneď v prvý deň kompletne zmeníte svoju stravu. No ísť na prechádzku, to by sa vám mohlo podariť…
  • Chápte zmenu ako súčasť niečoho väčšieho. Uvedomte si, že sa chcete zmeniť preto, aby ste boli lepším človekom, preto, že vám záleží na svojom osobnom raste. Zmena, ktorú chcete urobiť, vás bude stáť veľa námahy, no pomôže vám priblížiť sa k tomu, kým by ste chceli byť.
Unsplash.com/Xan Griffin

Pozri aj: 17 sekundové pravidlo: Pomôže vám dosiahnuť to, po čom v živote najviac túžite

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov