Vedeli ste, že isté faktory, ktoré na prvý pohľad nemajú žiadnu spojitosť s funkciou mozgu, môžu významne ovplyvniť, ako tento orgán pracuje?

Nedávne štúdie preukázali, že nedostatok každodenných návykov, ako napríklad konzumácia zdravej stravy, môže náš mozog  z dlhodobého hľadiska skutočne ovplyvniť.  A nie v tom pozitívnom slova zmysle. 

Článok pokračuje pod videom ↓

V ultra rýchlej dobe sa aj bežné návyky ako rozhovor pri šálke kávy či kvalitné raňajky stávajú doslova luxusom. Ako  ukázali viaceré štúdie a výskumy, na prvý pohľad neškodné zlozvyky môžu viesť až k problémom s mozgom.

Zlozvyky, ktoré negatívne vplývajú na náš mozog:

1. Vynechanie raňajok

Čo sa deje v ľudskom tele, ak neraňajkujeme? V prvom rade dochádza k poklesu hladiny cukru v krvi, čo znamená, že mozog nebude mať dostatočné množstvo živín na fungovanie. To môže viesť až degenerácii mozgu. Tento návyk je obzvlášť dôležitý u detí do 10 rokov, pre ktoré je typický dvojnásobný energický metabolizmus mozgu v porovnaní s dospelými. Odhaduje sa, že v rozvinutých krajinách vynecháva raňajky až okolo 20 – 30% obyvateľov.

pixabay.com

2. Prejedanie sa

S jedlom súvisí aj druhý zlozvyk, ktorý má dokázaný vplyv na činnosť mozgu. Prejedanie sa postupne spôsobuje, že mozgové tepny tvrdnú, čo môže mať za následok zníženú mentálnu energiu. To však nie je všetko, čím častejšie sa prejedáte, tým rýchlejšie vznikne v mozgu závislosť na jedle, no bez rovnakého pôžitku, ktorý mozog pôvodne cítil pri prejedaní sa. Podľa nedávnej štúdie prebytočný tuk v našom tele môže viesť k redukcii veľkosti mozgu. Tento extra tuk uvoľňuje do organizmu špecifické hormóny, ktoré však majú na telo iný vplyv,  ako bežné tuky v organizme, pričom zvyšujú riziko demencie.

3. Nadmerná konzumácia cukru

Ak máme vo svojom tele príliš veľa cukru, absorpcia základných bielkovín a živín sa preruší. To môže viesť k podvýžive, ktorá môže interferovať s vývojom mozgu. Podľa výskumu, stravovanie s vysokým obsahom pridaného (nie prírodného) cukru znižuje produkciu mozgovej chemickej látky nazývanej Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF). Pre ľudí s nízkou úrovňou BDNF môže byť náročnejšie vytvárať si napríklad spomienky alebo sa dokonca učiť. Nízka hodnota BDNF tiež prispieva k rezistencii na inzulín, čo môže viesť k cukrovke typu 2. Poučenie? Skúste obmedziť príjem cukru, pomôžete nielen postave, ale aj vášmu mozgu.

pixabay.com

4. Vdychovanie znečisteného ovzdušia

Mozog je najväčším spotrebiteľom kyslíka vo vašom tele. Vdychovanie znečisteného vzduchu prerušuje dodávku čistého kyslíka do mozgu, čím znižuje jeho výkonnosť. Štúdia univerzity v Michigane jasne ukazuje, že znečistené ovzdušie, ktoré je spôsobené elektrárňami, továrňami, ale aj autami má negatívny vplyv na človeka a môže spôsobiť pokles v kognitívnych schopnostiach.

5.  Nedostatočná komunikácia s blízkymi a okolím

Ak rozprávate málo, existuje šanca, že stratíte niektoré z funkcií mozgu. Intelektuálnymi rozhovormi a častou komunikáciou s priateľmi a rodinou človek získava jasné kognitívne benefity. Interakcia s ostatnými je najlepší a aj najjednoduchší spôsob, ako si  precvičiť mozog. Štúdie na Harvardskej univerzite zistili, že ľudia s aktívnym spoločenským životom majú najnižšiu mieru poklesu pamäti. Takže, choďte von a rozprávajte sa, a ak to nefunguje, vždy môžete hovoriť so svojím domácim maznáčikom – to zaberá tiež!

Pozri aj: UŠNÝ ČERV, FALOŠNÉ SPOMIENKY ČI INÉ. TÝMITO 4 SPÔSOBMI SI Z VÁS VÁŠ MOZOG STRIEĽA

psych.sk (Katarína Jankeje), lifeadvancer
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov