Chcete lepšie komunikovať a spoznať, čo si druhá osoba práve myslí? Týchto deväť tipov vám ukáže, ako začať.

Niekedy sa ocitneme v situáciách, kedy by sme dali hotový poklad za to, aby sme vedeli odhadnúť, čo si druhá osoba myslí. Naučiť sa základné pravidlá, ktoré využívajú aj detektívi, však nie je až tak náročné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Schopnosť vedieť určiť, čo si niekto myslí, nie je výsadou iba špičkovo vycvičených agentov.  Podľa LaRae Quyovej, ktorá pracovala ako tajná FBI agentka 23 rokov, sa to dá naučiť. Chce to len veľa cviku a veľkú mieru trpezlivosti. Ako sama hovorí: „Nemusíte byť prvotriednym detektívom, aby ste vedeli rozpoznať, čo sa preháňa mysľou druhej osoby. V každej situácií existujú určité signály, ktoré môžete použiť. Musíte sa len naučiť, kde ich hľadať.“

1. Definovanie základných modelov správania

Počas rozhovoru sa ľudia  môžu napríklad pozerať na zem, prekrížiť si ruky, kašľať, poškriabať sa na hlave či „prehupovať“ sa na nohách tam a späť. Ľudia sa správajú rôzne z rôznych dôvodov. Definovanie základného modelu správania istej osoby vám pomôže pochopiť jej činy – robí niečo inak ako zvyčajne? Ak áno, môže to indikovať hnev, neistotu, podvod či niečo, čo vám daná osoba tají.

2. Hľadajte rozdiely

Venujte pozornosť rozdielom medzi základným modelom správania jednotlivca a jeho slovami a gestami. Napríklad, všimli ste si, že niekto má zvyk odkašľať si, keď je nervózny? Podľa LaRaeovej to  môže znamenať, že skrýva niečo viac, než by bolo na prvý pohľad zrejmé.

3. Sledujte gestá

Jedno gesto nemusí mať vždy nejaký skrytý význam. Ak však za gestom nasledujú ďalšie a ďalšie, zbystrite pozornosť. Ak si niekto poškriabe hlavu, potom zakašle a nervózne prekračuje z nohy na nohu, mali by ste byť opatrní.

pixabay.com

4. Porovnanie správania

Ak zbadáte, že niekto sa správa inak, ako ste u neho zvyknutí, venujte tomu väčšiu pozornosť.  Položte si otázky: Ako sa táto osoba správa k ostatným v miestnosti? Zmenil sa jej výraz tváre? Alebo póza a držanie tela?

5. Pozrite sa „do zrkadla“

Neuróny nachádzajúce sa v mozgu odrážajú stav našej mysle a reflektujú ho na tvár. Napríklad úsmev aktivuje svaly, ktoré sú zodpovedné za šťastný výraz tváre. Keď sme nespokojní, zamračíme sa. Keď sa pozrieme na niekoho, koho máme radi, svaly na tvári dostanú signál, aby sa uvoľnili. No ak tvár tejto osoby „neodpovedá rovnako“, posiela nám tým správu – buď sa jej nepáčime, alebo sa jej nepáči niečo, čo sme urobili.

6. Nájdite „silný hlas“

Povahovo najsilnejšia osoba nemusí vždy sedieť na čele stola. Zdravo sebavedomý človek má spravidla silný hlas, nemýľte si to však s hlučným hlasom.

7. Pozorujte, ako sa ľudia hýbu

Ľuďom často chýba ľahkosť a plynulosť pohybov. Ak sa niekto pozerá na svoje nohy namiesto toho, aby hľadel pred seba, môže to byť znakom nízkeho sebavedomia. Ak máte takúto osobu v tíme, je vhodné ju častejšie chváliť, čím sa posilní vzájomná dôvera.

pixabay.com

8. Všímajte si „aktívne slová“

Aktívne slová, najčastejšie slovesá, vám dajú lepší odhad o tom, čo si človek myslí. Napríklad, ak váš šéf povie, že „sa rozhodol spolupracovať so spoločnosťou X“, v tomto prípade je akčným slovom rozhodnúť sa.  Znamená to, že  a.) nie je impulzívny, b.) zvažuje všetky možnosti, c.) má prepočítané viaceré kroky v predstihu.

9. Identifikujte ich základné črty

Každý z nás má určitú unikátnu osobnosť, no predsa existujú isté základné otázky, vďaka ktorým bude pre vás jednoduchšie na základnej úrovni prečítať povahu danej osoby, nech ide o kohokoľvek.

  • Je táto osoba introvertná alebo extrovertná?
  • Sú interakcie s ostatnými východiskovým bodom ich činností?
  • Ako sa táto osoba vyrovná s rizikom a neistotou?
  • Čo živí jej ego?
  • Ako sa správa v stresových situáciách?
  • Aká je, keď je uvoľnená?

Majte na pamäti, že na to, aby ste sa naučili bezchybne čítať ľudí, potrebujete istý čas. Tiež si treba uvedomiť, že všeobecné pravidlá neplatia úplne na každého. No dodržaním týchto zásad môžete zlepšiť svoje schopnosti pozorovania a zvýšiť schopnosť porozumieť ľuďom, čo vám umožní lepšie komunikovať.

Pozri aj: FBI odhalila 10 psychologických taktík, vďaka ktorým presvedčíte kohokoľvek a dosiahnete tak, čo chcete

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov