Depresia si nevyberá. Ak s ňou bojujete, určite ju zvládnete oveľa lepšie, ak sa budete trénovať v týchto piatich schopnostiach.

Depresia je dlhodobý stav, ktorý dokáže poriadne zakývať naším vnútorným svetom. Možno preto vedci sústavne skúmajú toto ochorenie, ktoré je novodobým morom ľudstva. Prišli však aj na niečo zaujímavé. Ak sa snažíte v sebe rozvíjať týchto päť vlastností, výrazne znížite riziko vzniku depresie. A to určite stojí za pozornosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tak sa zdá, že myšlienky a teórie o životnom postoji nie sú len klišé. Naozaj na nich niečo bude. Podľa vedcov práve optimizmus, emocionálna stabilita, kontrola, svedomitosť a odhodlanie sú kľúčové vlastnosti pre život bez depresie. Prečo je to tak? Poďme si to trošku rozobrať.

Optimizmus

Photo by Christopher Campbell on Unsplash

Byť optimistom neznamená, že začneme ignorovať problémy. Nie, vôbec to nie je tak. Pštrosia politika, teda pchanie hlavy do piesku, nám nepomôže odstrániť problémy. Oveľa dôležitejšie je, ako sa na daný problém pozeráme. Buď je to bude pre nás výzva, ktorú treba prekonať, a ktorá nás posunie vpred, alebo obrovská hora, cez ktorú sa ani nepokúsime preliezť.

Emocionálna stabilita

Stabilita v emocionálnej rovine je v prvom rade ohromným šetričom energie. Môžeme mať v sebe pokoj a vyrovnanosť, no to nemá nič spoločné s eufóriou, ktorá sa raz-dva dokáže premeniť na hlboký smútok. Ak máte v sebe pokoj, a to bez ohľadu na vonkajšie okolnosti, určite vás niečo len tak ľahko nezlomí.

Kontrola

Photo by Oscar Keys on Unsplash

Máte pod kontrolou svoje vedomie, alebo vedomie má pod kontrolou vás? Buďte si vedomí, že vy ste ten, kto si môže vyberať. Čomu venujete svoju pozornosť? Ak dokážete kontrolovať výber myšlienok, dokážete si tak oveľa lepšie poradiť s vlastnými „démonmi“. Podľa nás by sa kontrola myšlienok mala vyučovať už na základných školách. Možno by po uliciach chodilo oveľa menej nešťastných ľudí.

Svedomitosť

Svedomitosť je o tom, že všetko, čo sme si stanovili, sa snažíme dotiahnuť do konca. Sľuby nebudeme dávať „len tak“. Budeme žiť vedomý život a budeme sa snažiť žiť čestne, predovšetkým sami pred sebou.

Odhodlanie

Photo by Matheus Ferrero on Unsplash

Toto môže byť pre niekoho veľmi ošemetný bod. Otázka, ktorú by sme si mali položiť, by znela: „Chcem zmeniť svoj stav, alebo mi vyhovuje?“ Niektorí budú sústavne hľadať dôvody, prečo sa nedá urobiť v ich živote zmena. Je to však len a len ich rozhodnutie.

Vedci zistili, že práve tento „balíček“ piatich vlastností je kľúčovým pri znižovaní rizika vzniku depresie. Spoluautor výskumu, Andrew Steptoe, tvrdí, že všetko so všetkým súvisí, a že žiadna z týchto piatich vlastností nie je dôležitejšia, než tie ostatné. Výskumný tím urobil prieskum na 8 tisíc účastníkoch starších ako 52 rokov. Ukázali, že tieto vlastnosti znižujú riziko vzniku depresie až o 23 percent. A to vôbec nie je zlé.

Možno naozaj stojí za to zachovať si pozitívny prístup k životu. Aj výsledky výskumu ukazujú, že to je pre naše dobro.

Pozri aj: Toto je 6 vecí, ktoré majú spoločné ľudia trpiaci skrytou depresiu. Ak o nich budete vedieť, môžete niekomu zachrániť život

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov