Peklo, ktorým si niektorí ľudia prechádzajú, nemusí byť vždy na prvý pohľad viditeľné…

Deň pred Silvestrom som dostala správu, ktorú som si musela prečítať niekoľkokrát po sebe, pretože som jej jednoducho nedokázala uveriť. Bola to správa o smrti jedného skvelého, mladého človeka, ktorý mal pred sebou ešte celý život. Žiaľ, rozhodol sa vziať si ho. Sociálne siete ostali zaplavené komentármi jeho známych, ktorí nevychádzali z údivu z toho, že ešte pred pár dňami s ním hovorili a vyzeral byť úplne v poriadku. Áno, pokojne to mohla byť pravda. Skrytú depresiu totiž veľakrát odhalíme až vtedy, keď je pre trpiaceho človeka už neskoro…

Článok pokračuje pod videom ↓

Čo majú teda spoločné všetci ľudia, ktorí trpia skrytou depresiou?

K životu zaujali definitívne negatívny postoj, ktorý je nesmierne náročné zmeniť

Prečo sa toto deje práve mne?

Prečo sa proti mne spojil celý svet?

Nič na tomto svete pre mňa už nemá zmysel…

Toto sú veľmi časté myšlienky v mysli každého človeka trpiaceho skrytou depresiou. Ako môžete vidieť, títo ľudia zaujali k životu po sérii sklamaní a negatívnych udalostí absolútne odmietavý postoj, ktorého zmena je veľmi náročná. Čo je však najhoršie je to, že pri skrytej depresii je veľmi málo pravdepodobné, že budú o týchto myšlienkach s niekým hovoriť.

pixabay.com

Začnú rušiť všetky svoje plány

V tomto prípade ide o trocha zradný znak, ktorý si môžete zmýliť s typom osobnosti. Tak, ako ľudia milujúci samotu, tak aj ľudia so skrytou depresiou začínajú rušiť všetky svoje plány – neuvidíte ich na žiadnej oslave, na žiadnom výlete a vyhýbajú sa aj stretnutiam s priateľmi. Ešte raz je však potrebné zopakovať, že je veľmi dôležité rozlíšiť, či takéto správanie vychádza z typu osobnosti alebo z duševného ochorenia.

Takmer neustále majú “kamennú tvár”

Niekedy ste sa dokázali presmiať celé hodiny, no zrazu je ich tvár kamenná a akoby bez jedinej emócie? Mali by ste zbystriť pozornosť. Ľudia trpiaci depresiou totiž veľmi často skrývajú svoj smútok a svoju bezradnosť za tzv. “poker face”.

pixabay.com

Fantómove bolesti alebo hypochondria

Ľudia trpiaci skrytou depresiou sa budú v mnohých prípadoch sťažovať na nejaké bolesti, ktoré však nie sú skutočné. Nakoľko nevedia svoje emócie vyjadriť slovne, pretavia ich do sťažností na neustálu bolesť hlavy, nôh, chrbta, zubov či čohokoľvek iného. Ak sa však rozhodnú s týmito problémami navštíviť lekára, ten im samozrejme nikdy nič nezistí, čo je však začarovaným kruhom, nakoľko ich skrytú depresiu to ešte viac posilní.

Neporiadok v duši, neporiadok v mysli, neporiadok v domácnosti

Depresia je oveľa zdrvujúcejšia, než si mnohí z nás predstavujú. Človek trpiaci týmto závažným ochorením má myseľ natoľko preplnenú negatívnymi myšlienkami, že nemá ani najmenšiu chuť starať sa sám o seba. Jeho vzhľad je zanedbaný a pohľad na jeho domácnosť je viac než nepríjemný. Zanedbáva hygienu i upratovanie – no navonok si to nikdy neprizná.

pixabay.com

Protikladné správanie

Alarmujúcim signálom, ktorý poukazuje na skrytú depresiu je aj to, že človek sa začne správať úplne protikladne. Tak ak napríklad, ak bol predtým dosť pohodlný, teraz sa z neho stal workoholik. Naopak, ak predtým svoju prácu miloval, teraz je schopný preležať celý deň v posteli a podobne.

Snažili sme sa vám popísať aspoň tie najhlavnejšie znaky, podľa ktorých by ste si mohli všimnúť, že na správaní niekoho z vašich blízkych vám niečo nehrá. Ak sa tak stane, skúste sa s ním porozprávať osamote a priznajte, že oňho máte obavy. Možno práve aspoň ochota pomôcť či vypočuť ho je to, čím mu môžete zachrániť život…

Pozri aj: 15 ľudí prehovorilo o tom, ako im tetovanie pomohlo v boji s depresiou. Pri čítaní ich priznaní budete mať zimomriavky

tapoos
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov