Nie všetci ľudia by mali byť vodcami.

Byť vodcom vôbec nie je jednoduchá úloha. Ale byť dobrým a správnym vodcom je ešte niečo oveľa ťažšie. Bohužiaľ, v reálnom živote sa veľakrát stretávame so skutočnosťou, že moc majú vo svojich rukách nesprávni ľudia. Niektorí ju príliš zneužívajú, niektorí sa s ňou až príliš chvastajú alebo ju nepoužívajú na to, na čo by mali. A to rozhodne nie je charakteristika toho, ako by to malo vyzerať.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aké typy ľudí by teda nikdy nemali mať moc vo svojich rukách?

#1 Tí, ktorí nepočúvajú názory ostatných

Sú ľudia, ktorí majú klapky na očiach a nepočúvajú, čo sa im ostatní snažia povedať. Nepočúvajú ich názory, nepočúvajú ich myšlienky či nápady a neakceptujú ich zmýšľanie. Takíto „vodcovia“ majú väčšinou uzavretú myseľ, žijú vo svojej bubline, no nikdy neuvidia, čo sa skutočne deje za týmito múrmi. Nedokážu mať moc vo svojich rukách, pretože nenačúvajú ostatným. Nevidia reálne problémy a preto ich nikdy nebudú schopní vyriešiť.

#2 Tí, ktorí chcú všetko iba pre seba

Je to trošku ironické, pretože takých je naozaj veľa. Všetko chcú a hrabú iba pre seba. Nezaujímajú ich ostatní, pokiaľ to bude prospešné pre nich, potom sa dajú zlanáriť na všeličo možné. Všetky veci prispôsobujú vlastným potrebám, no potreby iných sú im ukradnuté. A aj to je ten dôvod, prečo ani oni nikdy nebudú dobrí vodcovia. Správny vodca totiž dáva, pretože vie, že len tak sa dopracuje k úspechu.

unsplash.com

#3 Tí, ktorí nemajú záujem o zlepšenie

Zlepšenie a pokrok sú kľúčové. No pokiaľ žije niekto v už spomínanej bubline, nechce počúvať nikoho iného a nemá záujem veci zlepšiť, pretože mu všetko vyhovuje tak, ako to je teraz – a to aj v prípade, že situácia nie je veľmi dobrá, potom by ani on nemal mať moc vo svojich rukách. Nie je predsa hlavným cieľom neustále sa zlepšovať? Byť každým dňom lepší a lepší?

#4 Tí, ktorým až príliš zachutila

Je to zvláštne, pretože pravý charakter človeka sa prejaví až po určitom čase. Možno sa niekto na začiatku zdal byť úplne iný, než je v skutočnosti. Možno bol na začiatku dobrým vodcom, no čím dlhšie bol v tejto pozícii, tým viac mu začala chutiť. Dokonca si na ňu tak zvykol, že už je nemožné ísť späť. Až príliš sa vyžíva vo svojej „sile“ a používa ju len preto, že môže. Že môže ostatným dokázať, že je niečo viac. No v skutočnosti, správny vodca vie, že nie je nad ostatnými, ale naopak, je jedným z nich.

#5 Tí, ktorí po nej najviac prahnú

Je známe, že ten, kto najviac túži po moci, by ju nikdy nemal dostať. Prečo? Pretože moc je naozaj silná vec. Moc robí s ľuďmi divy. Moc sa dá veľmi rýchlo zneužiť. Moc dokáže zmeniť človeka na nepoznanie. Moc dokáže dokonca ublížiť. A keď ju chce niekto využiť práve na tieto veci, ako z neho môže byť dobrý a správny vodca? Nijak. Moc by mala patriť tým, ktorí o ňu nestoja. Pretože im ide o vyššie dobro a oni nebudú vyvádzať, ak o ňu náhodou prídu.

unsplash.com

Pozri aj: Svetu vládnu peniaze a moc. Dokonale to vystihuje týchto 10+ ilustrácií, ktoré vás prinútia zamyslieť sa

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov